Geschreven door Benoit de Laval, Senior Portfolio Manager, en Gonzague Hachette, Investment Specialist Euro Credit IG & HY
Dit jaar heeft twee gezichten getoond, waarbij het optimisme en de stabiele groei van begin 2025 plaats hebben gemaakt voor zorgen over inflatie en recessie. De handelsspanningen hebben de afgelopen weken het nieuws gedomineerd en zullen de komende maanden waarschijnlijk aanhouden. In deze context is de zoektocht naar bronnen van rendement in combinatie met een vermindering van het risico van het grootste belang voor beleggers.
Obligaties zijn dus serieuze kandidaten. Binnen deze activaklasse kan krediet (bedrijfsobligaties) een aantrekkelijke optie zijn, omdat veel bedrijven deze periode van instabiliteit ingaan met solide balansen en over het algemeen gezonde fundamentals. Tegelijkertijd blijven de absolute rendementen boven de niveaus van het grootste deel van de afgelopen tien jaar, wat een zekere aantrekkingskracht behoudt. In Europa zouden bedrijfsobligaties ook moeten profiteren van de daling van de rente, de lagere inflatie en de aanhoudende, zij het bescheiden groei. Naar onze mening zijn er goede redenen om bedrijfsobligaties op te nemen in portefeuilles.
Performance halen uit bedrijfsobligaties is niet altijd eenvoudig, vooral niet in moeilijke markten. Gelukkig zijn er veel hefbomen die gebruikt kunnen worden, vooral als we een flexibele aanpak hanteren gericht op het identificeren van bronnen van waarde, het profiteren van afwijkingen in de markt en het aanpassen aan marktschommelingen.
Ons robuuste beleggingsproces stelt ons in staat om emittenten te selecteren in alle sectoren, regio’s en ratings. Dit proces is belangrijk omdat de selectie van een emittent kan bijdragen aan of afbreuk kan doen aan de algehele prestaties. Naast de rendementsaspecten draagt de allocatie tussen deze verschillende factoren bij aan diversificatie, vermindert het kredietrisico en weerspiegelt het de beste ideeën binnen een portefeuille.
Sectorallocatie
Elke sector reageert anders op marktomstandigheden. Over het algemeen wordt verwacht dat wanneer economieën vertragen of onder druk staan, defensieve sectoren (zoals nutsbedrijven of telecom) het beter zullen doen dan cyclische sectoren (zoals de auto-industrie of kapitaalgoederen) omdat ze minder lijden onder een neergang. Zo was de reactie van de markt op de Amerikaanse tarieven er een van extreme risicoaversie. In deze omgeving bleken defensieve sectoren veerkrachtiger, met minder uitgesproken schommelingen dan de hoge volatiliteit in cyclische sectoren.
Kredietallocatie
De rating geeft aan hoe waarschijnlijk het is dat een emittent niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Als een obligatie Investment Grade is, zal deze profiteren van een hoge rating omdat de kans kleiner wordt geacht dat de obligatie zijn betalingsverplichtingen niet zal nakomen en dus minder risicovol is. High-yield junk obligaties hebben daarentegen een lagere rating, maar bieden meestal een hoger inkomen.
Het vinden van de juiste balans tussen investment grade effecten om het kredietrisico te beperken en high yield effecten om de inkomsten te maximaliseren kan een krachtige motor zijn voor het rendement.
Duration
Het renterisico is een belangrijk element om rekening mee te houden in obligatieportefeuilles. Obligaties met een korte looptijd, die meestal binnen één tot drie jaar vervallen, zijn minder gevoelig voor renteschommelingen dan obligaties met een langere looptijd. Obligaties met een lange looptijd, die vaak een looptijd hebben van 10 jaar of meer, zijn kwetsbaarder voor deze schommelingen door de onzekere aard van toekomstige economische omstandigheden en het toekomstige renteklimaat.
Met durationbeheer kunnen we de rentegevoeligheid van de portefeuille aanpassen en afstemmen op zowel de huidige marktomstandigheden als langetermijntrends. Als de rente bijvoorbeeld daalt, kunnen we proberen te profiteren van koersstijgingen door onze blootstelling aan obligaties met een lange looptijd te vergroten. Daarentegen kunnen we in een omgeving met stijgende rente potentiële verliezen beperken door de voorkeur te geven aan obligaties met een korte looptijd. Deze strategische flexibiliteit stelt ons in staat om het rendement van onze portefeuille te optimaliseren en tegelijkertijd te streven naar een effectieve bescherming tegen neerwaartse risico’s in perioden van rentevolatiliteit.
Volatiliteit: het laatste woord
Het begrip volatiliteit boezemt beleggers vaak angst in omdat het beelden oproept van dalende prestaties. Toch vergeten we vaak dat het ook een bron van kansen kan zijn. We verwelkomen volatiliteit omdat het ons in staat stelt onze visie veel dynamischer te implementeren dan in een vlakke markt. Flexibel beheer kan ons in staat stellen om te profiteren van overreacties van de markt, bijvoorbeeld door te kopen wanneer anderen in paniek verkopen. Daarbij zien we volatiliteit niet als een risico, maar als een kans om onze prestaties te verbeteren.
Disclaimer
Deze promotionele communicatie vormt geen beleggingsonderzoek of financiële analyse met betrekking tot verrichtingen in financiële instrumenten in de zin van de MiFID-richtlijn (2014/65/EU), noch vormt het een aanbod van AXA Investment Managers of van aan AXA IM gelieerde ondernemingen om beleggingen, producten of diensten te kopen of te verkopen. Ze mag niet worden opgevat als een uitnodiging of advies tot beleggen, als juridisch of fiscaal advies, als een aanbeveling voor een beleggingsstrategie of als een gepersonaliseerde aanbeveling voor het kopen of verkopen van effecten.
Deze communicatie wordt uitsluitend gebruikt voor informatieve doeleinden. Ze werd samengesteld op basis van gegevens, projecties, ramingen, verwachtingen en veronderstellingen die subjectief kunnen zijn. De analyses en conclusies zijn de uitdrukking van een onafhankelijke mening, op basis van de beschikbare informatie op een bepaalde datum. De informatie in deze communicatie werd vereenvoudigd en is daardoor onvolledig. Deze communicatie vormt vanwege AXA Investment Managers of haar dochteronderneming geen contractueel element noch een aanbod om te kopen of verkopen, noch een beleggingsvoorstel of een beleggingsadvies.
Elke reproductie, geheel of gedeeltelijk, van deze communicatie is verboden, tenzij met voorafgaandelijke formele goedkeuring van AXA IM. AXA Investment Managers Paris kan niet aansprakelijk worden gesteld voor enige beslissing die op basis van deze informatie wordt genomen.
Deze communicatie werd uitgegeven door AXA Investment Managers Paris, een vennootschap opgericht onder de wetten van Frankrijk, met zetel in Tour Majunga, La Défense 9 – 6 place de la Pyramide – 92800 Puteaux, ingeschreven in het handelsregister van Nanterre onder nummer 353 534 506. Portfolio management Company goedgekeurd door de Autorité des Marchés Financiers (AMF) op 7 april 1992 onder het nr. GP92-08. Verspreid in België en Luxemburg, door AXA IM Benelux, vennootschap naar Belgisch recht, gevestigd te Troonplein, 1, B-1000 Brussel, ingeschreven in het handelsregister van Brussel onder het nummer 604.173.
© AXA Investment Managers 2025. Alle rechten voorbehouden.