Het is geen verrassing dat de markten blijven dalen. Het grootste probleem op de financiële markten is de stijging van de dollar, die alle activaklassen onder druk zet. De renminbi schommelt en kan sterk in waarde dalen als de regering Trump 60% tarieven oplegt aan China. Dit zou gevolgen hebben voor de eurozone, omdat de overvloed aan Chinese productie het oude continent zou overspoelen. Dit zou kunnen leiden tot fabriekssluitingen en banenverlies in Europa, een proces dat al is begonnen als gevolg van de Amerikaanse IRA. De opkomende wereld staat ook onder druk, vooral in Azië. Vietnam is het eerste Aziatische land dat een directe interventie op de valutamarkt heeft aangekondigd om de daling van de dong te beperken. Maar andere landen, zoals India, zullen naar verwachting ook ingrijpen. Grondstoffen staan ook onder druk. Voorlopig zijn de grootste verstoringen als gevolg van de sterke dollar voelbaar op de valutamarkt. Maar het breidt zich geleidelijk ook uit naar de aandelenmarkten. De daling van de CAC 40 in de afgelopen handelssessies weerspiegelt dit. Misschien moet het ergste nog komen. Wat zeker lijkt, is dat de traditionele eindejaarsrally op de Parijse beurs lijkt weg te glippen.
- Cayman-dossier: volledige terugbetaling verkregen voor BeeBonds investeerders! 30 december 2022
- Mazaro werkt aan structuur 28 februari 2023
- Turbulente beurstijden vragen om gespreid en regelmatig beleggen 31 maart 2023
- Inclusio: ‘onze belegger kan op beide oren slapen’ 20 december 2022
- Wat is de beurskalender van Euronext in 2024? 31 december 2023
Aanbevolen Voor Jou
14 maart 2025
Beurscommentaar Christopher Dembik Pictet AM – 14/3
Het was onvermijdelijk. Na Mexico, Canada en China zou de Trump-regering het op Europa gemunt hebben. En nu is het gebeurd. Hoewel er nog veel onzekerheid is over welke tarieven daadwerkelijk zullen worden ingevoerd, welke zullen worden uitgesteld en welke uiteindelijk zullen verdwijnen, is dit…
13 maart 2025
Beurscommentaar Christopher Dembik – Pictet AM 13/3
Goed nieuws over de inflatie was hard nodig. Dat hebben we. De inflatie in de VS vertraagde in februari. Het was geen uitgemaakte zaak. De consumentenprijzen daalden tot 2,8% j-o-j, tegen een consensus van 2,9%. Bovendien daalde de kerninflatie, die belangrijker is om de prijsdynamiek…
Michael Krautzberger (AllianzGI): ‘Mogelijk drie renteverlagingen in de VS in 2025’