Skip to main content

La Banque Postale aangekondigd gisteren aan dat LBP AM de overname heeft afgerond van La Financière de l’Échiquier (LFDE), een van de toonaangevende Franse ondernemingen op het gebied van vermogensbeheer. LBP AM bezit nu 100% van LFDE. De transactie, die is goedgekeurd door de Autorité des Marchés Financiers en de Autorité de la Concurrence, creëert een belangrijke speler op het gebied van op overtuiging gebaseerd vermogensbeheer in Frankrijk en Europa.

  • Met haar drie erkende merken – LBP AM, Tocqueville Finance en LFDE – positioneert de nieuwe entiteit zich als Europees leider op het gebied van multi-specialistisch vermogensbeheer en duurzaam beleggen. Het geconsolideerde beheerde vermogen bedroeg eind december 2022 € 67 miljard.
  • Ze zal haar klanten een uitgebreid productengamma bieden dat een breed spectrum van beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde activa dekt en financiële en niet-financiële prestaties combineert.
  • Met de steun van haar langetermijnaandeelhouders – La Banque Postale en Aegon Asset Management – zal de nieuwe entiteit een ambitieuze groeistrategie implementeren, gedreven door een sterke inzet op investeringen en gebruikmakend van de reeds aanwezige teams.

Een ambitieuze groeistrategie

Met een totaal beheerd vermogen van € 67 miljard tegen eind 2022 en drie erkende merken – LBP AM, Tocqueville Finance en LFDE – zal de nieuwe entiteit een leider creëren op het gebied van op overtuiging gebaseerd vermogensbeheer en duurzame beleggingen in Europa.

Het aanbod van producten en diensten zal aanzienlijk worden uitgebreid door het complementaire karakter van de strategieën, waardoor het mogelijk wordt om alle soorten klanten een uitgebreid assortiment open-end producten en specifieke oplossingen te bieden, zowel voor beursgenoteerde activa (aandelen, multi-assets, absolute return vastrentende waarden) als voor niet-beursgenoteerde activa (infrastructuur, bedrijfsobligaties, vastgoed en private equity).

De nieuwe groep onderscheidt zich door zijn expertise op het gebied van duurzame beleggingen, gebaseerd op complementaire instrumenten en methodologische benaderingen. Het aanbod omvat een breed scala aan duurzame beleggings- en impactproducten, die op maat gemaakte oplossingen bieden voor de specifieke ESG-behoeften van klanten.

Het doel van dit gedurfde project is om de distributie naar institutionele, zakelijke, particuliere en IFA-klanten te versnellen. Deze ontwikkelingsstrategie zal gebaseerd zijn op de distributiekanalen van de drie entiteiten in Frankrijk en op de invloed die LFDE heeft opgebouwd in Europa – Duitsland, Oostenrijk, België, Luxemburg, Zwitserland, Italië, Spanje en Portugal.

Dankzij de steun van LBP AM-aandeelhouders La Banque Postale en Aegon Asset Management zal dit grote project kunnen rekenen op een langetermijnengagement en middelen die ons in staat zullen stellen om de uitdagingen van de vermogensbeheersector aan te gaan en een robuuste groei op lange termijn te garanderen.

Voorgestelde fusie tussen Tocqueville Finance en LFDE in 2024

De vele complementaire kenmerken van Tocqueville Finance en LFDE zijn krachtige groeimotoren, waardoor we de fusie van Tocqueville Finance en LFDE, binnen LFDE, overwegen voor begin 2024.

Door deze fusie* ontstaat een toonaangevend, op overtuiging gebaseerde beheerder die zich richt op aandelenstrategieën met een hoge toegevoegde waarde en in alle marktsegmenten, met een vijftigtal beheerders en analisten onder leiding van de respectievelijke CIO’s van LFDE en Tocqueville Finance. Dit team wordt een van de grootste op de Parijse beurs.

Het aldus gevormde “nieuwe LFDE” profiteert van een gemeenschappelijk DNA – innovatie, flexibiliteit, toewijding aan duurzame financiering – maar kan ook zijn voordeel halen uit de onderscheidende sterke punten van elk van de entiteiten en zijn klanten een scala aan strategieën en stijlen bieden met een zeldzame diepgang op het gebied van het beheer van aandelenovertuigingen.

Emmanuelle Mourey, voorzitter van de Raad van Bestuur van LBP AM, legt uit: “Deze overname ligt in de lijn van de strategie van LBP AM om zijn groei in Frankrijk en Europa te versnellen, door op overtuiging gebaseerd beheer aan te bieden over het hele spectrum van beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde activa en door zijn voorsprong op het gebied van duurzame financiering te behouden. De ondernemende aanpak die ten grondslag ligt aan de identiteit van LFDE als klantgerichte vermogensbeheerder, vormt een aanvulling op de sterke commerciële dynamiek die LBP AM en Tocqueville Finance de afgelopen jaren aan de dag hebben gelegd.”

Bettina Ducat, algemeen directeur van LFDE verklaart: “Deze transformatie van LFDE markeert een verandering van dimensie. Het op overtuiging gebaseerde beheer van onze onderneming zal profiteren van extra krachten om haar ondernemingsgeest te voeden. Dit grote project, dat nu vorm krijgt met LBP AM en haar aandeelhouders, zal ons ook in staat stellen om onze ESG-expertise te consolideren. Deze bundeling van expertise met Tocqueville Finance zal een Europese kampioen creëren die volledig in staat is om de uitdagingen aan te gaan van een vermogensbeheersector met een sterk groeipotentieel, met name op het gebied van duurzame financiering. ”

Philippe Heim, voorzitter van de Raad van Bestuur van La Banque Postale, verklaart: “De overname van La Financière de l’Echiquier consolideert ons vermogensbeheerplatform rond LBP AM, de kernactiviteit van onze groep, om de groei ervan in Frankrijk en internationaal te versnellen. Na de overname van 100% van CNP Assurances in juni 2022, toont deze nieuwe operatie de transformatie en versnelde diversificatie van de groep La Banque Postale, één van de nieuwe leiders op het gebied van bankverzekeringen in Europa. De gebundelde krachten van LBP AM, Tocqueville Finance en LFDE, dankzij de complementaire gespecialiseerde en geografische expertise van de teams, zullen leiden tot een leider op het gebied van beheer op basis van overtuigingen en duurzame financiering in Europa.

Stéphane Vidal, voorzitter van de groep Primonial, zegt: “Er wordt een nieuwe bladzijde omgeslagen voor La Financière de l’Échiquier, dat na vijf jaar vruchtbare samenwerking binnen de Primonial Group toetreedt tot de La Banque Postale Group. Primonial blijft verbonden met LFDE via de bestaande commerciële partnerschappen. Ik ben verheugd dat dit mooie bedrijf zijn reis voortzet binnen een industrieel ecosysteem dat nog meer bevorderlijk is voor zijn ontwikkeling. We zijn allemaal erg trots op de weg die we samen hebben afgelegd en de medewerkers van de Primonial Group sluiten zich bij mij aan om het management en de teams van LFDE te bedanken en hen het allerbeste voor de toekomst te wensen.”

KFI

Author KFI

More posts by KFI