Skip to main content

Na meer dan €200 miljoen te hebben opgehaald sinds 2020, bereidt Top Tier Access zich voor op de lancering van een derde Privak, gespecialiseerd in private equity.

Top Tier Access is een Belgische vermogensbeheerder die in 2020 werd opgericht door Joel Sandhu en Sam Desimpel op verzoek van verschillende vermogende families. Sinds de oprichting zijn er al twee private Privaks gelanceerd (in 2020 en 2022), waarmee meer dan 200 miljoen euro is opgehaald op de Belgische markt. Voor elk van deze producten is het de bedoeling om het opgehaalde geld te investeren in een tiental internationale fondsen die gespecialiseerd zijn in private equity en waartoe een Belgische belegger moeilijk toegang heeft.

Bevoorrechte toegang

Tot de voorkeurspartners van Top Tier Access behoren beheerders als CVC, EQT Partners, BC Partners en H.I.G. Capital. “Toen Top Tier Access werd opgericht, wilden veel klanten kunnen investeren in de beste private equity beheerders”, zegt Sam Desimpel. Bovendien is de kostenstructuur redelijk vergeleken met de alternatieven op de markt (beheervergoedingen van ongeveer 60 basispunten), zonder carried interest (geen percentage dat door het beheerteam wordt afgetrokken van gerealiseerde meerwaarden).

“Meestal vragen deze fondsen om tickets van meer dan $ 5 miljoen, omdat ze niet gestructureerd zijn om bijdragen van € 100.000 of € 250.000 te beheren”, zegt Sam Desimpel (Top Tier Access). Zodra het geld van beleggers is gepoold en belegd in deze gerenommeerde fondsen, zorgt het beheerteam zes tot acht jaar lang voor de posities in de portefeuille, met weinig liquiditeit tussen de eerste belegging en de voltooiing van de portefeuille.

Wat betreft de vraag hoe een kleine Belgische beheerder er in de loop der tijd in geslaagd is om een plaats te verwerven in enkele van de grootste private equity fondsen ter wereld, benadrukt Sam Desimpel dat het noodzakelijk is om te profiteren van bepaalde kansen die zich van tijd tot tijd kunnen voordoen voor bepaalde beheerders die hun financieringsbronnen willen diversifiëren om meer privé-investeerders op te nemen.

Dynamische markt

“Belgische vermogende particulieren blijven erg geïnteresseerd in deze beleggingen. Enerzijds zijn beleggers, voornamelijk Vlamingen, al vertrouwd met het principe van private equity, vooral omdat ze allemaal minstens één persoon kennen die zijn bedrijf aan een dergelijk fonds heeft verkocht. Na verloop van tijd hopen we de mentaliteit aan Franstalige kant te kunnen veranderen,” voegt Sam Desimpel toe.

“Aan de andere kant zijn vermogende families vaak teleurgesteld in het beheer van de grote Belgische privébanken en zijn ze op zoek naar beleggingskansen buiten deze gevestigde spelers”. Het succes van het tweede fonds van Top Tier (waarvan de investeringsfase nu is afgerond) is voornamelijk te danken aan mond-tot-mondreclame, waarbij 60% van de activa afkomstig is van beleggers die al in het eerste fonds participeerden. “Tot slot weten we als Belgische beheerder beter hoe we ons product fiscaal moeten structureren in functie van de specifieke kenmerken van de Belgische wetgeving, een aspect dat vaak moeilijker te verkrijgen is van een buitenlandse beheerder”.

Derde fonds

Tegen de zomer van 2024 zou een derde fonds (Buyout III) beschikbaar moeten zijn voor inschrijvingen door vermogende beleggers, met een bredere geografische basis buiten de Belgische markt. “Het doel blijft om beleggers de kans te geven om te beleggen in een reeks zorgvuldig geselecteerde private-equityfondsen”. Hij wijst erop dat het over het algemeen minstens een maand duurt om een nieuw investeringsdossier te onderzoeken, waarbij de beheerder grondig wordt doorgelicht.

De focus ligt natuurlijk op de kwaliteit van het beheerteam, het trackrecord en ook de manier waarop de beheerder zich gedraagt wanneer hij de controle over een niet-beursgenoteerd bedrijf overneemt. “We zijn over het algemeen niet geïnteresseerd in beheerders die een bedrijf kopen, alleen om op korte termijn agressief in de kosten te snijden en het dan door te verkopen in de hoop op een aanzienlijke meerwaarde. We geven de voorkeur aan fondsen die echt expertise en structurele toegevoegde waarde bieden”. Tot slot wordt bij de selectie van verschillende fondsen ook rekening gehouden met de noodzaak om een goede geografische en sectorale balans in de portefeuille te hebben, zodat de portefeuille niet wordt blootgesteld aan te veel idiosyncratisch risico.

ELTIF voorbarig

Een andere belangrijke kwestie die momenteel de wereld van private placements bezighoudt, is de opmars op de markt van fondsen die voldoen aan de Europese ELTIF 2.0 richtlijn, die toegang geeft tot private placements vanaf een bescheidener bedrag (€25.000). “We onderzoeken momenteel de mogelijkheid om een product op de markt te brengen dat aan deze nieuwe norm voldoet, maar het moet gezegd worden dat het momenteel veel tijd vergt om vertaald te worden naar de verschillende nationale wetgevingen, vooral in België”.

In deze omstandigheden is Sam Desimpel van mening dat het nog erg voorbarig is om dit type product te lanceren zolang de regels voor de Belgische markt niet goed zijn vastgesteld. “Dit type product is aantrekkelijk omdat het meer flexibiliteit biedt bij het toewijzen van middelen en het diversifiëren van een deel van de portefeuille naar andere activaklassen, in tegenstelling tot een Privak, dat een investering van 100% in private equity vereist”.

“Aan de andere kant moeten de spelregels ons in staat stellen om een ELTIF te creëren dat compatibel is met de specifieke kenmerken van ons beheer”. Top Tier Access heeft niet de intentie om direct te investeren in particuliere bedrijven. “Het is een heel andere tak van sport, die een heel ander expertiseniveau vereist dan wij bieden. Beleggen in een Top Tier Access fonds biedt diversificatie over 100 tot 150 private ondernemingen, wereldwijd geselecteerd door de beste private equity managers op de markt.

Frédéric Lejoint

Author Frédéric Lejoint

More posts by Frédéric Lejoint