David Ross, CFA, internationaal fondsbeheerder, La Financière de l’Échiquier.
Tijdens zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis heeft Donald Trump het beleid door een reeks duizelingwekkende haarspeldbochten geloodst, die de markten verstoorden en een onzeker klimaat creëerden. Door elke illusie van normaliteit uit te wissen, vormt de president een bedreiging voor de reputatie van Amerika als betrouwbare beleggingsmarkt, waarbij zelfs het veilige imago van de Amerikaanse staatsobligaties klappen krijgt. Beleggers zullen stevig in hun schoenen moeten staan om hun weg te vinden op deze nieuwe markt.
De dag na de herverkiezing van Donald Trump werd het meteen duidelijk: ‘normaal’ was verleden tijd. We weten nooit hoe het zal uitdraaien. En zijn entourage is sterk veranderd. Tijdens zijn eerste termijn steunde hij nog op de Republikeinen van de oude stempel. Met kompanen als Elon Musk en Peter Navarro aan zijn zijde staat evenwel niets hem nog in de weg.
Onzekerheid over het beleid leidt tot hogere risicopremies
Sommige beleggers hadden tijdens de campagne en kort na de verkiezing goede hoop dat Trump zou ijveren voor meer handel, en rekenden op lagere belastingen en minder regelgeving. Het was erg aanlokkelijk om te geloven in het verhaal van het Amerikaanse exceptionalisme. Zodra de douanetarieven ingingen, moesten velen hun mening evenwel bijstellen.
Sinds ‘Liberation Day’ merken we dat de markten het risico van grillige beleidsvoering zijn gaan incalculeren. Een van de troeven van de Amerikaanse economie in de voorbije dertig jaar was de stabiliteit, het gebrek aan grote beleidsveranderingen. Nu is het voorbij met het Amerikaanse exceptionalisme.
De Amerikaanse dollar daalde in april tot het laagste niveau sinds 20221 en goud klom bijna 25% sinds het begin van het jaar. Zo’n onzekerheid is ongezien op de Amerikaanse markt: in het verleden heeft het land steeds een relatief stabiel beleid gevoerd, beschermd door het systeem van de checks and balances. Trumps overdaad aan uitvoerende besluiten, zijn bereidheid het Congres terzijde te schuiven en zijn aanvallen op de Federal Reserve hebben alles riskanter gemaakt.
Het dilemma van de belegger: reageren of niet
De terugkeer van Trump heeft de taak van een fondsbeheerder een stuk lastiger gemaakt. Met het oog op de lange termijn willen we de posities opnieuw analyseren op basis van de winstgevendheid en de potentiële impact van de invoerheffingen in de komende jaren. Op korte termijn is het onmogelijk betekenisvolle analyses te maken, nu het beleid elk uur kan veranderen. We kunnen alleen maar gissen; en dat is geen goede basis voor intelligente beleggingsbeslissingen.
Enkele maanden geleden kenden we nog een haussemarkt, waarin beleggers gebruik maakten van de lagere prijzen om hun posities uit te breiden. Onder invloed van de toenemende risicopremies op Amerikaanse activa is het marktsentiment evenwel veranderd. Nu kennen we een baissemarkt, waarin beleggers willen verkopen voordat de prijzen nog verder dalen.
De S&P 500 ondernam de voorbije weken verscheidene pogingen om de grens van 5.400 te overschrijden. Thans beschouwen we dat niveau als ons nieuwe plafond. En aangezien de grootste oplevingen plaatsvinden in baissemarkten, is mijn advies aan mijn team erg eenvoudig: houd het rustig, wees erg voorzichtig.
Gooi het kind niet met het badwater weg
Een complex beleggingskader is nog steeds aantrekkelijk voor een belegger, zeker nu bepaalde ondernemingen door de invoerheffingen interessanter geprijsd zijn.
Microsoft zal bijvoorbeeld amper getroffen worden door de douanetarieven. Op lange termijn bekeken blijft ook Amazon een opportuniteit: ongeveer de helft van de verkopers heeft de Chinese nationaliteit, [2] maar de logistieke expertise en het netwerk van de onderneming zal haar op lange termijn in staat stellen extra marktaandeel te verwerven.
De industriebedrijven moeten dan weer dringend in de kosten gaan snoeien, wat op lange termijn een impact kan hebben op hun rentabiliteit.
Groeiverwachtingen inperken
Sinds januari heeft Donald Trump de ‘proefballonnetjesstrategie’ gebruikt en misbruikt: een nieuwe, ingrijpende beleidsregel aankondigen, zien wat er gebeurt, en dan een beslissing nemen over de volgende stappen. Daar waren we getuige van bij de tarieven, die nu weer voor drie maanden zijn stilgelegd, en bij zijn aanvallen op Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, die hij weer inslikte toen er reactie op kwam.
In de komende maanden zullen de markten leren om de ware beleidsregels te onderscheiden van de afleidingen. Trump is erg bedreven in schijnbewegingen, en de beleggers zullen beseffen dat ze een stapje terug moeten nemen en niet mogen reageren op elke krantenkop. Zijn eerste actie is zelden de laatste.
De ondernemingen zullen hun kapitaaluitgaven moeten terugschroeven en de beleggers zullen rekening moeten houden met de impact op de Amerikaanse groei, teneinde geen te hoge verwachtingen te hebben voor de Amerikaanse en bijgevolg voor de wereldwijde groei.
We mogen de uitlatingen van Donald Trump niet te letterlijk opvatten, maar moeten hem wel serieus nemen. Beleggers moeten zich klaarmaken voor vier jaar uitvoerende besluiten: een omgeving vol potentiële kansen, waarin voorzichtigheid evenwel geboden is.