Skip to main content

Brussel, 30 december 2022. Het reorganisatieplan van de Place d’Armes nv, dat deel uitmaakt van de Cayman-groep, werd op 27 december door de handelsrechtbank goedgekeurd. Het verkregen resultaat is uiterst bevredigend voor de investeerders van het BeeBonds crowdlending platform, aangezien zij hun volledige kapitaal terugkrijgen en rente ontvangen. 

Ter herinnering: in oktober 2019 vond een fondsenwerving plaats van 2,6 miljoen euro voor de medefinanciering van het project Place d’Armes, onder meer bestaande uit de bouw van een 3-sterren hotel voor Moxy (franchise van Marriott) met 119 kamers in het centrum van Gent. 

De Covid-crisis zette de planning en de financiën van de projectontwikkelaar echter onder druk gezet.  

Zodra in april 2021 de gerechtelijke reorganisatieprocedure (GRP) werd aangekondigd die 28 vennootschappen van de Cayman-groep trof, is BeeBonds onmiddellijk opgetreden om de belangen van de 236 investeerders die via het platform in het project hadden geïnvesteerd, te vrijwaren.

“We betaalden het volledige honorarium van Deloitte Legal, dat ons adviseerde, en stelden onmiddellijk Meester Berlingin (Fieldfisher) aan om de obligatiehouders te verenigen en hun verdediging sterker te maken. Ook hebben wij ons ertoe verbonden een aanzienlijk deel van de honoraria van Meester Berlingin te betalen uit solidariteit met de betrokken beleggers. Het is een kwestie van reputatie en trots dat we sinds de oprichting van BeeBonds geen enkele wanbetaling hebben gehad”, zegt Joël Duysan, CEO van BeeBonds

Het door BeeBonds voorgestelde financieringsmodel is zo ontworpen dat investeerders via het platform rechtstreeks aan de projecteigenaar lenen, zonder via een intermediair vehikel te passeren dat de leningen centraliseert, zoals voorgesteld door concurrerende platforms. Als gevolg daarvan kregen de investeerders individuele stemrechten en hadden ze een overweldigende meerderheid in het kader van het reorganisatieplan van de Cayman-groep. Zij hebben zo de volledige terugbetaling van hun investering verkregen, ten laatste in 2025, wat een verlenging is van 2 jaar ten opzichte van de oorspronkelijke datum”, zegt Joël Duysan, CEO van BeeBonds. 

De details van dit goede nieuws 

Aan het einde van de onderhandelingen en de procedure hebben de BeeBonds-investeerders het volgende verkregen: 

  • Volledige terugbetaling van hun investering (uitgesteld tot uiterlijk 2025). Indien het gebouw vóór de vervaldatum wordt verkocht, wordt de terugbetaling uiteraard vervroegd. 
  • De betaling in 2025 van de nog niet ontvangen jaarlijkse rente over 2021, vermeerderd met achterstallige rente per 23 december 2022. 
  • De betaling van de jaarlijkse rente voor 2022 plus de achterstallige rente per 23 december 2022. 
  • De jaarlijkse rentebetaling voor 2023, 2024 en 2025, die vanaf 2023 hoger zal zijn omdat wij hebben verkregen dat de nog niet ontvangen intresten wordt gekapitaliseerd en bij de hoofdsom wordt opgeteld voor de berekening van de rente. 

Over BeeBonds 

BeeBonds is een door de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) goedgekeurd alternatief financieringsplatform dat investeerders (particulieren of rechtspersonen) rechtstreeks in contact brengt met projecteigenaars die op zoek zijn naar aanvullende financiering van 500k euro tot 5 miljoen euro in quasi-aandelenkapitaal.  

Het ervaren team bestaat uit financiële professionals uit de beurswereld.  

Onze toegevoegde waarde is het democratiseren van de toegang tot projecten die gewoonlijk voorbehouden zijn aan professionele beleggers, met dezelfde kwaliteit van analyse. 

Voor elk gefinancierd project biedt BeeBonds een bijenkorf aan een imker aan; de bijenkorf symboliseert het participatieve financieringsmodel dat door het platform wordt ondersteund. Rekening houdend met de projecten van 2021 zullen 40 bijenkasten en 2.400.000 bijen door BeeBonds zijn aangeboden (de installatie van de bijenkorven 2021 volgt spoedig). www.beebonds.com  

KFI

Author KFI

More posts by KFI