Small en mid caps is de Engelse term voor kleine en middelgrote kapitalisaties. Maar wat verstaan we onder kleine en middelgrote kapitalisaties? Er bestaat niet echt een strikte definitie, maar over het algemeen worden bedrijven met een beurskapitalisatie, d.w.z. het aantal genoteerde aandelen vermenigvuldigd met de aandelenkoers, tussen 100 miljoen en vier à vijf miljard euro beschouwd als kleine en middelgrote kapitalisaties. In dit segment vinden we technologiebedrijven, ingenieursbureaus, enkele biotechbedrijven en consumentendienstenbedrijven. In België zijn Lotus en Kinepolis bijvoorbeeld toonaangevende bedrijven in deze markt.
Wat zijn de voordelen van deze activaklasse?
Deze aandelen zijn over het algemeen rendabeler dan aandelen met een grote marktkapitalisatie. Historisch gezien behalen deze bedrijven aanzienlijk hogere rendementen dan aandelen met een grote marktkapitalisatie. Uit een studie waarin de rendementen van deze aandelen worden vergeleken met die van aandelen met een grote marktkapitalisatie, blijkt dat deze aandelen gemiddeld 2,9% per jaar beter presteren dan hun grotere tegenhangers. De afgelopen jaren was dat echter niet het geval. Vandaag de dag vertonen Europese small- en midcaps namelijk een korting van ongeveer 10% ten opzichte van largecaps, terwijl ze normaal gesproken een gemiddelde premie van ongeveer 10% hebben. Small- en midcaps presteren beter dan largecaps in periodes van aanhoudende economische groei. Daarentegen presteren ze minder goed in periodes van economische recessie en wanneer de aandelenmarkten dalen. Sinds 2021 is er meer volatiliteit en meer risico. Beleggers hebben zich daarom teruggetrokken uit deze activaklasse.
Deze bedrijven worden vaak gekenmerkt door een kwalitatief hoogstaand management en een lagere schuldenlast dan grotere ondernemingen. Ze zijn vaak zeer dynamisch en actief in nichesectoren. Het zijn eerder groeiaandelen.
Deze bedrijven worden over het algemeen weinig gedekt en gevolgd door analisten. Er zijn dus mogelijkheden om beleggingskansen te ontdekken in dit universum. De markt is vrij inefficiënt, waardoor de kans groter is dat interessante aandelen tegen een goede prijs worden gevonden.
In dit marktsegment vinden meer fusies en overnames plaats, wat gunstig is voor de waardering van deze bedrijven.
Wat zijn de risico’s van deze activaklasse?
Door de beperkte omvang van deze markt zijn deze aandelen minder liquide dan largecaps.
Zoals we vandaag zien, zijn ze ook volatieler dan largecaps. Aangezien de markt voor deze aandelen minder liquide is, versterkt dit de huidige neerwaartse trend nog.
Deze bedrijven hebben de neiging om in een recessie ondermaats te presteren en zijn meer cyclisch.
Hoe beleggen in deze activaklasse?
Dit soort beleggingen kan alleen worden overwogen met bedragen die u op korte termijn niet nodig hebt. Het beleggingsklimaat is voortdurend in beweging, want zodra deze bedrijven groeien, vallen ze buiten het beleggingsuniversum. U moet hier op middellange termijn beleggen, met een beleggingshorizon van minimaal drie tot vijf jaar.
Om een goede liquiditeit te garanderen, is het raadzaam om geleidelijk in te stappen en gaandeweg te verkopen. Deze bedrijven moeten in een portefeuille op lange termijn worden bekeken, met een eerder buy-and-hold-benadering.
In welke verhouding kunnen ze worden opgenomen in de aandelenportefeuille? In aantal bedrijven vertegenwoordigen deze ondernemingen 87% van de beursgenoteerde bedrijven in Europa. In termen van marktkapitalisatie vertegenwoordigen ze echter slechts 20% van het Europese universum. In een neutrale portefeuille kan dus 20% van de aandelenklasse aan deze waarden worden toegewezen.
Gezien het specifieke karakter van deze bedrijven is het beter om dit soort beleggingen aan te gaan via een gespecialiseerd fonds en in het kader van een diversificatie van de portefeuille.