Skip to main content

Artificiële intelligentie (AI) maakt grote vorderingen, en in een steeds hoger tempo. Op de aandelenmarkt zitten AI-aandelen in de lift. De vooruitzichten blijven veelbelovend.

Volgens Jensen Huang, CEO van Nvidia, staan investeringen in artificiële intelligentie nog in de kinderschoenen. “We staan aan het begin van AI, op een lanceerplatform in een fenomeen dat zich over meerdere jaren zal uitstrekken.”

Alphabet CEO Sundar Pichar antwoordde op zijn beurt op de vraag ‘Welke industrie of beroep zal niet worden beïnvloed door de golf van artificiële intelligentie? “Ik zie een disruptieve technologie, grootschaliger dan het internet en zo sterk als elektriciteit. AI zal een vooruitgang en onderzoek enorm versnellen.

Delaatste twee of drie jaar toegepast op bepaalde gebieden,verricht’AI al wonderen’. Technologieën gebaseerd op stem-, handschrift-, beeld- en taalherkenning, die de afgelopen tien jaar gestaag zijn gegroeid, zijn bijvoorbeeld exponentieel gegroeid. Een snelheid van vooruitgang die een paar jaar geleden nog ondenkbaar was..

Achter de AI zitten de Nvidia-chips.

In de strijd om de halfgeleiderwereld heeft één speler de concurrentie een nieuwe zet gegeven: Nvidia. Het Amerikaanse bedrijf, aanvankelijk bekend om zijn expertise in grafische kaarten, is erin geslaagd om zichzelf in de voorhoede van de AI-revolutie te vestigen. De nieuwe, krachtigere en minder energieverslindende geheugenchips, die tekst en afbeeldingen kunnen creëren, spelen bijvoorbeeld een cruciale rol bij de vorming van uitgebreide taalkundige modellen, die onlangs werden gesymboliseerd door software zoals ChatGPT, een van de bekendste AI’s. De technologie heeft deze immense rekenkracht nodig om enorme hoeveelheden gegevens te verwerken om elke vraag te kunnen beantwoorden. Om dit prestatieniveau te bereiken is fenomenale rekenkracht nodig, mogelijk gemaakt door nieuwe generaties halfgeleiders.

Deze kracht heeft het mogelijk gemaakt om enorme verzamelingen gegevens te verwerken en reacties te produceren die sterk lijken op menselijke taal bij interactie met gebruikers. “We hebben de neiging om de kortetermijneffecten van technologie te overschatten en de langetermijneffecten te onderschatten,” zegt de Amerikaanse wetenschapper Roy Amara.

Er is geen magische formule. De budgetten voor AI-onderzoek zijn enorm”, legt Anjali Bastianpillai, Senior Client Portfolio Manager bij Pictet, uit. Bij Meta, voorheen Facebook, een kampioen in deze categorie, is het bedrag enorm: bijna 30% van de inkomsten gaat naar AI-onderzoek en -ontwikkeling, zegt Anjali Bastianpillai, die eraan toevoegt. “Dit is een essentiële variabele bij de selectie van aandelen in onze op technologie gerichte fondsen. De aandelen in onze portefeuilles besteden gemiddeld 18% van hun inkomsten aan R&D, vergeleken met 4% voor de bedrijven in de MSCI”

Door de effecten van AI zullen de uitgaven aan technologie volgens Satya Nadella, CEO van Microsoft, de komende tien jaar verdubbelen. Deze vooruitgang zou de groei van het bnp met 7% kunnen stimuleren.

Deuren van de saloon

Na al stevige winsten op de AI aandelenmarkt, is de angst om te laat te komen en een saloon binnen te lopen.

Goldman Sachs heeft de neiging om gerust te stellen omtrent de fundamentals. De aandelen noteren tegen gemiddeld 25 keer de verwachte winst. Dit is minder dan in 2020 (36 keer) en vooral minder dan in 2000 (43 keer) tijdens de internetzeepbel. “Een opmerkelijk verschil is dat de marktleiders over het algemeen veel hogere winstmarges en rendementen op eigen vermogen genereren dan in 2000”, aldus Goldman Sachs. Op de lange termijn beloven de thema’s van artificiële intelligentie beloftevolle prestaties.

De winsten zijn al aanzienlijk geweest, vooral sinds het begin van het jaar, zoals Christopher Dembik, adviseur beleggingsstrategie bij Pictet Asset Management, opmerkt: “Er zullen momenten zijn waarop de markten een adempauze nemen, maar de onderliggende trend blijft positief. Met de opkomst van artificiële intelligentie (AI) staan we voor een industriële revolutie, een golf die zal duren en die de zeer hoge waarderingen van bepaalde bedrijven, gezien hun dominante posities, voor een groot deel rechtvaardigt. Dit is niet noodzakelijkerwijs een factor van marktfragiliteit. Ook al is een correctie dit jaar onvermijdelijk, de onderliggende trend blijft opwaarts gericht “, geeft hij aan.

Drie AI themafondsen

Thematische fondsen zijn een goede manier om in te spelen op deze megatrends. Pictet-Digital, dat zich richt op de digitalisering van de economie,

heeft ervoor gekozen zijn overtuigingen te concentreren in een portefeuille die beperkt is tot ongeveer 34 aandelen, dat wil zeggen minder dan de andere beheerders, maar ook met inzetten op nicheaandelen met potentieel. Zoals Mercado Libre, de Argentijnse Amazone die Latijns-Amerika heeft veroverd. Of Pinterest (foto’s delen op een sociaal netwerk). En het werkt, met een gemiddelde prestatie over 10 jaar van 19% (cagr/gemiddelde jaarlijkse groei), bijna het dubbele van de MCSI AC World. Eind februari vertegenwoordigden de belangrijkste posities, Meta (Facebook), Nvidia (halfgeleiders) en Amazon, bijna 25% van de portefeuille. Op 20 maart steeg het fonds met 14,96% over 2024 (vergeleken met 10,11% voor zijn categorie volgens Quantalys), na al een sprong van 53,65% in 2023. Er moet worden opgemerkt dat het fonds deze prestaties behaalt met een hogere volatiliteit.

Robotica en automatisering was een van de sterkste thema’s op de aandelenmarkt in 2023 (+54,28% in 2023). Robotisering is niets nieuws, maar het gaat steeds sneller en beperkt zich niet langer tot de industrie op zich, maar breidt zich ook uit naar de dienstensector. Robots met AI kunnen de omgeving beter waarnemen en een grotere hoeveelheid complexere gegevens verwerken, zodat ze intelligenter en onafhankelijker kunnen handelen. Salesforce, Google en Nvidia zijn de drie grootste posities in het fonds, dat dit jaar tot 20 maart 9,95% is gestegen.

Tot slot richt het veiligheidsthema zich vooral op cyberbeveiliging, persoonlijke bescherming en intelligente bewakingssystemen, maar het is ook aanwezig in sectoren zoals gezondheid en hygiëne. Palo Alto, wereldleider in cyberbeveiliging, Kla (halfgeleiders) en Crowstrike (cyberbeveiliging) zijn de drie zwaarst gewogen aandelen (samen 15%). Het fonds heeft 21,92% teruggegeven in 2023 en 7,14% sinds 1 januari (tot 20 maart).

Over een periode van 10 jaar heeft Pictet-Digital sinds de lancering in 2015 een gemiddeld jaarrendement van 10,74% behaald, Pictet-Security 8,55% en Pictet-Robotics 16,74%. Alle prestaties luiden in USD.

Apple en Tesla links laten liggen

Terwijl de ‘Magnificent Seven’ (Apple, Google, Tesla, Microsoft, Nvidia, FB, Amazon) hoogtij vieren en de aandelenmarkt aanvoeren, ontbreken twee van deze aandelen in de drie Pictet portefeuilles hierboven vermeld. Apple, het Californische bedrijf, wordt gezien als minder innovatief op het gebied van generatieve AI dan andere techgiganten, waaronder Google en Microsoft. De financiële markten hebben haar gestraft voor haar vermeende passiviteit (-7% sinds 1/1). Maar het bedrijf onder leiding van Tim Cook heeft waarschijnlijk nog niet aan het eind van zijn Latijn. Een andere afwezige, Tesla (-20% sinds 1/1), heeft te lijden onder dalende prijzen voor elektrische auto’s, een minder robuuste vraag en toenemende concurrentie.

Daniel Pechon

Author Daniel Pechon

More posts by Daniel Pechon