Skip to main content

Er zijn momenteel te veel factoren die de aandelenkoersen ondersteunen om te negeren.

Eind maart hielden de specialisten van La Financière de l’Échiquier hun maandelijkse webinar Au Cœur Des Marchés, waarbij Stéphane Van Tilborg (Country Head Benelux) bij wijze van uitzondering de plaats innam van Pierre Puybasset (woordvoerder van het managementteam) en David Kruk (hoofd van de trading desk) het nieuws van de afgelopen maand bespraken, een context die nog steeds werd gekenmerkt door een goede economische veerkracht en aandelenindexen die dicht bij hun recordniveaus bleven.

Bevestigingen

Hoewel hij relatief voorzichtig aan maart begon (traditioneel een moeilijke maand voor de Amerikaanse aandelenmarkt), geeft David Kruk toe dat de markten zijn ongelijk hebben bewezen, met winsten van 4% voor de EuroStoxx 50, 3% voor de S&P500 index en 2% voor de Nasdaq. “We verwachtten een fase van consolidatie op de markten, maar uiteindelijk gebeurde dat niet. Beleggers negeerden de verschillende risicofactoren, zoals de Chinese groei die langzaam weer aantrekt, het politieke risico van de VS voor het einde van het jaar en het zorgwekkende niveau van de tekorten in verschillende landen”.

Voorlopig moet hij vaststellen dat het bullish momentum aanhoudt dankzij een monetair klimaat dat levendig blijft en een Goldilocks-scenario (2,5% groei en 2,5% inflatie) dat op Amerikaans niveau wordt bevestigd. “De Fed blijft uitgaan van drie renteverlagingen voor de rest van het jaar, waarbij de eerste beslissingen vanaf juni worden verwacht.” David Kruk belicht ook de veranderingen die plaatsvinden in Europa, met de Bank of Switzerland die haar belangrijkste rentetarief voor het eerst verlaagt en de Bank of England die een draai van 180 graden maakt en wijst op een snelle verlaging van haar beleidsrente in het kielzog van de dalende inflatie.

Ondersteunende factoren

Wat de grote brokers betreft, merkt David Kruk op dat hij de afgelopen maand veel fascinerende analyses heeft kunnen lezen. “Eén UBS-nota in het bijzonder trok mijn aandacht. Ze benadrukte twee misvattingen die momenteel de markten domineren. De eerste misvatting is dat beleggers gefrustreerd zijn omdat ze de uptrend hebben gemist, ook al zijn verschillende categorieën spelers nog maar net op de markt. Dit geldt met name voor Amerikaanse privébeleggers, die in februari 2024 aandelen begonnen te kopen nadat ze meer dan een jaar lang verkopers waren geweest”.

“De tweede is dat systematische fondsen het einde van hun hefboomcapaciteit hebben bereikt, ook al hebben ze nog steeds een aanzienlijke capaciteit om hun hefboom te verhogen (geschat op meer dan 500 miljard dollar) om gelijke tred te houden met de opwaartse trend”. Op basis van deze twee constanten denkt UBS dat we mogelijk pas aan het begin staan van de uptrend.

David Kruk wijst ook op de sterke instroom in de aandelenmarkt die Merrill Lynch sinds het begin van het jaar heeft aangekondigd, de recordbedragen die zijn toegewezen aan dividenden en het terugkopen van aandelen, en de $ 8 biljoen die geparkeerd staat in geldmarktfondsen, waarvan het rendement de komende maanden zal dalen nu de Federal Reserve haar belangrijkste rentetarief begint te verlagen. “Deze factoren pleiten nu voor een voortzetting van de opwaartse trend.”

Risicofactoren

Veel andere brokers blijven echter vrij voorzichtig over het huidige niveau van de Amerikaanse markt, met name JP Morgan en Morgan Stanley, die een daling van de S&P500 index verwachten richting (respectievelijk) 4.200 en 4.500 punten, en dus een grote correctie in de komende maanden, veroorzaakt door een opleving van de inflatie, te hoge marges en het politieke risico van een herverkiezing van Donald Trump.

David Kruk wijst er ook op dat van de risico’s die klanten noemen in de Fund Manager Survey die Merrill Lynch maandelijks publiceert, de grootste angst van institutionele beleggers een terugkeer naar inflatoire druk in de komende maanden is. “De laatste inflatiecijfers voor de PPI (Producer Price Index) en CPI (Consumer Price Index) in januari en februari hebben deze bezorgdheid duidelijk bevestigd”.

Positieve geldstromen

David Kruk wijst erop dat april traditioneel een goede maand is voor de Amerikaanse aandelenmarkt, met steun die waarschijnlijk zal komen van de eerste resultaten over het eerste kwartaal. “Het zal interessant zijn om te zien welke rotaties er de komende weken waarschijnlijk zullen plaatsvinden. Andere aandelen nemen het over van de Magnificent Seven en deze verschuiving in focus zou positief kunnen uitpakken voor de indices.

“De vorige maand gepubliceerde studies tonen ook aan dat de omgeving steeds gunstiger lijkt te worden voor small caps, of het nu komt door een snellere groei van de winst per aandeel, een grotere impact van de dalende rente op hun waardering, een aanzienlijke toename van de geldstromen naar dit marktsegment of een hervatting van fusies en overnames,” voegt David Kruk toe.

Frédéric Lejoint

Author Frédéric Lejoint

More posts by Frédéric Lejoint