Skip to main content

La Financière de l’Échiquier (LFDE) kondigt de juridische overname1 aan van Tocqueville Finance, dochteronderneming van LBP AM, gespecialiseerd in aandelenbeheer. Deze operatie, die volgt op de overname van LFDE door LBP AM in juli 2023, markeert de opkomst van een Europese leider op het gebied van overtuigingsbeheer.

Schaalvergroting

Met 27 miljard euro onder beheer en één van de grootste beheerteams van de Parijse beurs (55 beheerders en analisten) wordt LFDE één van de meest toonaangevende overtuigingsbeheerders, die financiële en niet-financiële prestaties op de lange termijn combineert.

Om deze schaalverandering te ondersteunen, wijzigt LFDE zijn governancestructuur: ​ Michel Saugné Deputy Managing Director en CIO van Tocqueville Finance wordt Co-CIO van LFDE samen met Olivier de Berranger en zal toetreden tot het Executive Committee.

Als gevolg van deze operatie is het aanbod van aandelen- en kredietproducten van LFDE verrijkt met nieuwe expertise. Het biedt nu een volledig scala aan expertise in termen van stijlen, thema’s en regio’s1, via twee merken. ​

Nieuwe ambities

Het “nieuwe LFDE” wil de distributie naar zijn traditionele klantensegmenten in Frankrijk en Europa opdrijven. Om dit te bereiken zal LFDE al zijn klanten een breed scala aan strategieën en stijlen aanbieden op het gebied van overtuigingsbeheer en, met toegang tot de expertise van LBP AM, speciale oplossingen voor beursgenoteerde activa (smart beta-aandelen, multi-assets, schuldeffecten en converteerbare obligaties) en reële en private activa (schuld – infrastructuur, bedrijven en vastgoed – en private equity).

Bovendien zal LFDE, in lijn met zijn pioniersrol op het gebied van duurzame financiering en om op maat gemaakte ESG-benaderingen te kunnen aanbieden, voortaan gebruik kunnen maken van aanvullende methodologische expertise en van de kracht van de door LBP AM ontwikkelde instrumenten.

Het salesteam van LFDE in België, Luxemburg en Nederland is verantwoordelijk voor de distributie van alle producten van de Groep die in deze regio verkocht mogen worden.

Olivier de Berranger, Managing Director en Co-CIO van LFDE, verklaart“ We zijn verheugd om de geschiedenis van LFDE verder te schrijven met ervaren beheerteams waarin de expertise van de beheerders elkaar aanvult en die beschikken over de nodige middelen. Tocqueville Finance, waarvan de opwaartse trend van de afgelopen jaren zijn dynamiek weerspiegelt, zal een belangrijke troef zijn in de ontwikkeling van het “Nieuwe LFDE”.

Michel Saugné, Co-CIO van LFDE en lid van het Executive Committee van LFDE, voegt eraan toe “Ik vind het geweldig om mee te bouwen aan een leider in overtuigingsbeheer in Europa. Dit is een grote uitdaging die ik samen met Olivier de Berranger, Vincent Cornet en een bijzonder geëngageerd Executive Committe zal aangaan. Dit nieuwe hoofdstuk zal ons in staat stellen nieuwe marktaandelen te veroveren en de groep die LFDE en Tocqueville Finance nu vormen nog hogerop te tillen. ”

Vincent Cornet, Deputy Managing Director van LFDE verantwoordelijk voor ontwikkeling, voegt eraan toe: “De “nieuwe LFDE” beschikt over alle troeven – beheer, teams, productassortimenten – om de veranderingen in onze sector het hoofd te bieden en snel één van de toonaangevende leiders te worden. Onze ontwikkelingsstrategie zal ons in staat stellen onze posities in Frankrijk verder te versterken en dit succes internationaal te kopiëren. Om deze ambitie waar te maken, weet ik dat ik kan rekenen op de inzet van deskundige en gemotiveerde teams. ”

Emmanuelle Mourey, Voorzitster van het directiecomité van LBP AM en van de Raad van Bestuur van LFDE zegt: “Met de integratie van Tocqueville Finance in LFDE verwezenlijkt LBP AM haar ambitie om een belangrijke speler te worden op het gebied van overtuigingsbeheer. De nieuwe entiteit beschikt over alle nodige middelen om haar ontwikkeling te versnellen en een internationale expansiekoers uit te zetten. Met LBP AM kunnen de teams van LFDE rekenen op een krachtige aandeelhouder die vastbesloten is hen te steunen in hun ontwikkeling en hun vrijheid om te innoveren. ”

***

Over Michel Saugné, Co-CIO en lid van het Executive Committe van LFDE

Michel Saugné studeerde af aan de ESSEC Business School en begon zijn carrière in 1999 bij BNP Paribas voordat hij bij Natixis ging werken als trader voor eigen rekening in aandelenstrategieën. In 2004 trad hij in dienst bij LCF Rothschild als beheerder, voordat hij werd benoemd tot hoofd van alternatief multi-beheer en co-hoofd van long-short aandelenbeheer bij Edmond de Rothschild. In 2013 trad hij in dienst bij Tocqueville Finance, waar hij in 2016 hoofd van collectief beheer werd. Hij is lid van het Executive Committe van LBP AM en werd in 2023 benoemd tot Deputy Managing Director van Tocqueville Finance. In 2024 werd Michel Saugné benoemd tot co-CIO van LFDE en trad hij toe tot het Executive Committee.

Over La Financière de l’Échiquier (LFDE)

La Financière de l’Échiquier (LFDE) werd opgericht in 1991 en is sinds juli 2023 in handen van LBP AM. Het is één van de grootste, op overtuiging gebaseerde vermogensbeheerders in Frankrijk. LFDE vertrouwt op zijn knowhow en expertise met een grote toegevoegde waarde om zijn institutionele en particuliere klanten en distributeurs producten en oplossingen aan te bieden die in lijn liggen met hun financiële en niet-financiële doelstellingen. LFDE, dat 27 miljard euro beheert (geconsolideerd per 31/12/2023), heeft meer dan 170 werknemers en is actief in Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Italië, Zwitserland en de Benelux. ​ ​ 

Over LBP AM (www.lbpam.com)

LBP AM – dat voor 75% eigendom is van La Banque Postale en voor 25% van Aegon Asset Management – is een toonaangevende multi-specialist in duurzame financiering, oplossingen en overtuigingsbeheer via haar dochteronderneming La Financière de l’Échiquier (LFDE). LBP AM heeft drie beleggingsdivisies: real & private assets, multi-asset & absolute performance, en kwantitatieve oplossingen. De LBP AM Groep bedient alle soorten klanten – institutionele beleggers, distributeurs, particuliere klanten – en maakt gebruik van haar expertise en die van haar dochteronderneming LFDE om een breed assortiment open-end fondsen aan te bieden, evenals haar knowhow op het gebied van specifieke oplossingen en mandaten voor beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde activa. Op 31 december 2023 had LBP AM een geconsolideerd beheerd en gedistribueerd vermogen van € 68 miljard.

1 Van kracht sinds 1 april 2024

2 Beleggers moeten er rekening mee houden dat niet alle expertise beschikbaar is voor verkoop in hun land.

3 Beleggers moeten er rekening mee houden dat niet alle expertise beschikbaar is voor verkoop in hun land.

PFI

Author PFI

More posts by PFI