Skip to main content

Sophie Clauwaert is gespecialiseerd in schilderijen uit de 16de – 17de eeuw en in moderne en hedendaagse kunst. Ze is de nieuwe troef van de private bank op het vlak van advies over het beheer van een kunstverzameling.

Puilaetco, de private bank van de Quintet-groep, kondigt de aanwerving aan van Sophie Clauwaert als Art Advisor. Met haar uitgebreide expertise en ervaring inzake kunstadvies in België en in het buitenland zal ze een holistische dienstverlening op maat ontwikkelen voor de cliënten van de bank.

“We zijn verheugd om nog een fantastisch talent in ons team te mogen verwelkomen. Kunst is altijd één van de pijlers geweest van de vermogensbeheerdiensten die onze private bank aanbiedt. Het kiezen van een kunstwerk en het opbouwen van een collectie heeft een emotionele zijde. Maar het is soms ook een aanzienlijke investering die deskundig advies verdient om weloverwogen keuzes te maken en de juiste waarde te bepalen met het oog op het verzekeren van deze alternatieve activa of het plannen van de overdracht ervan”, zegt Ludivine Pilate, CEO van Puilaetco.

Sophie Clauwaert heeft meteen na haar aankomst een partnership opgezet met ceramic brussels, de eerste internationale beurs gewijd aan keramiek, een kunstvorm die de laatste jaren aan een comeback bezig is. Haar eerste project bleek een succes en bracht 55 galerieën en zo’n 13.000 professionals en kunstliefhebbers samen in Tour&Taxis van 25 tot 28 januari.

“Het was voor mij de gelegenheid om op een concrete manier in contact te komen met de cliënten van de bank, door hen uit te nodigen voor een exclusieve preview en een privérondleiding door de tentoonstelling. Als je in kunst wil investeren, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de trends en om open te staan voor verschillende kunstvormen. Ceramic brussels belichaamde perfect deze nieuwsgierigheid en de dynamiek van de kunstmarkt, met een aantal mooie transacties die plaatsvonden tijdens de beurs”, zegt Sophie Clauwaert.

Geboren in een Antwerpse familie met een passie voor musea en tentoonstellingen, maakt kunst deel uit van het DNA van Puilaetco’s nieuwe Art Advisor. Ze besloot dan ook om er haar job van te maken, zodat ze haar passie kan doorgeven. Sophie is in het bezit twee masterdiploma’s kunstgeschiedenis (van de ULB en het Sotheby’s Institute in Londen) en is ook lid van de Chambre Nationale des Experts Spécialisés en objets d’art et de collection (CNES) in Parijs.

Sophie Clauwaert is perfect tweetalig en begon haar carrière in 2009 in Parijs als expert in oude schilderijen (16de -17de eeuw), een zeer kleine markt die haar enkele maanden later naar moderne en hedendaagse kunst leidde. Ze richtte haar eigen bedrijf op, ArtExpert, om advies en ondersteuning te bieden bij het beheer van collecties en bij de ontwikkeling van de klantenkring van kunsthandelaars. “Dit stelde me in staat om tien jaar lang de wereld rond te reizen en mijn artistieke kennis enorm uit te breiden. Ik raakte vooral in de ban van hedendaagse Afrikaanse kunst”, vertelt ze.

Van veilingen naar Puilaetco

Na de geboorte van haar zoon besloot ze om terug te keren naar België en in 2020 ging ze aan de slag bij Catawiki, Europa’s grootste veilingplatform voor kunst- en verzamelobjecten, als expert in moderne en hedendaagse kunst. Ze promoveerde snel tot Category Manager Post-War & Contemporary Artworks en had de leiding over een team van 16 experts in verschillende Europese landen.

Daarnaast organiseerde ze elk jaar de cliëntenevenementen van de bank rond TEFAF (The European Fine Art Fair in Maastricht), in samenwerking met het kantoor van Puilaetco in Antwerpen. “Ik realiseerde me wat een ontzettend interessante rol een Art Advisor zou kunnen spelen bij een private bank als Puilaetco, die veel aandacht besteedt aan kunst. De functie kwam vrij in 2023, wat me overtuigde om te solliciteren. En ik ben echt heel blij! Ik ben bezig met het uittekenen van een strategie om deze thematische pijler van de bank maximaal te ontwikkelen”, aldus Sophie Clauwaert.

EFI

Author EFI

More posts by EFI