Skip to main content
Marktcommentaar

Kunnen we hopen dat de Verenigde Staten een akkoord bereiken met een van de handelsblokken om de onzekerheid op de markten te temperen?

By EFI09 mei 2025No Comments

Kunnen we hopen dat de Verenigde Staten een akkoord bereiken met een van de handelsblokken om de onzekerheid op de markten te temperen?

Commentaar van Ilya Vercammen, Chief Strategist bij Puilaetco

Een achtbaanrit…

April was een achtbaanrit op de financiële markten, die op 2 april begon met de aankondiging van wederzijdse invoerheffingen, wat leidde tot een wereldwijde verkoopgolf van activa. De marktbewegingen die we hebben gezien, waren historisch vanwege hun snelheid. Na deze aankondiging beleefden we namelijk de op vier na grootste daling in twee dagen sinds de Tweede Wereldoorlog. Op 7 april had de S&P 500 +/- 23 % verloren ten opzichte van zijn hoogste punt ooit. De agressieve houding en reactie van China daarna maakten de situatie er niet beter op en versterkten de beweging alleen maar. De onrust op de markten verspreidde zich ook naar de obligatiemarkten, waar de rente op 30-jarige staatsobligaties in de loop van de dag opliep tot 5%.

Op 9 april kondigde president Trump, gezien de grote marktvolatiliteit en onder toenemende druk van bedrijfsleiders en internationale partners, een pauze van 90 dagen aan voor de meeste nieuw ingestelde Amerikaanse invoerheffingen. De markten veerden aanvankelijk sterk op, waardoor de S&P 500 met een winst van meer dan 9,5% zijn beste dagprestatie sinds oktober 2008 neerzette. Na deze opleving kwamen de zorgen over het Amerikaanse exceptionalisme echter weer op en bleven ze op de markten wegen. Amerikaanse aandelen presteerden ondermaats en de dollar bleef verzwakken.

... en veerkracht

Ondanks dit alles bleven de economische cijfers zeer veerkrachtig.

Vorige week hebben de aandelenmarkten een groot deel van hun verliezen goedgemaakt, doordat de bezorgdheid over de wereldwijde groei is afgenomen, de toon van de regering-Trump veel constructiever is geworden en er ruimte is ontstaan voor onderhandelingen met handelspartners.

Zijn we echter uit de turbulentie? We zien nog steeds stagflaatimpulsen (dalende economische groei en risico op stijgende inflatie), een scenario dat nog niet tot uiting komt in de laatste economische cijfers, zoals blijkt uit het afgelopen vrijdag gepubliceerde rapport over de arbeidsmarkt, dat beter was dan verwacht. De bbp-cijfers voor het eerste kwartaal, die op jaarbasis met 0,3% zijn gedaald, zijn enigszins misleidend omdat ze sterk zijn beïnvloed door een stijging van de invoer (+41%) in de aanloop naar de invoering van de nieuwe douanerechten.

De vergadering van de Fed van gisteren werd met spanning verwacht, niet vanwege een besluit over de rente (de markt verwachtte duidelijk dat er niets zou gebeuren), maar eerder vanwege de opmerkingen van Fed-voorzitter Powell na afloop van de vergadering. Uiteindelijk gebeurde er niets, geen renteverlaging en geen echt interessante opmerkingen, behalve dat de Fed risico’s ziet voor een stijging van de inflatie.

Daarentegen bleef de regering-Trump 2.0 het nieuws domineren. Eerst waren er geruchten dat een Amerikaanse delegatie dit weekend in Zwitserland een Chinese delegatie zou ontmoeten voor handelsbesprekingen. En gisteren, kort na het sluiten van de markten, plaagde Trump de markten door aan te kondigen dat hij verwachtte dat er donderdag een “belangrijke handelsovereenkomst” zou worden aangekondigd (met het Verenigd Koninkrijk). Het gerucht gaat ook dat de Verenigde Staten in serieuze besprekingen zijn met 18 landen (waaronder het Verenigd Koninkrijk en China) om tot een handelsovereenkomst te komen.

Wij blijven van mening dat een akkoord met een van de handelsblokken (en bij voorkeur China) de belangrijkste positieve impuls zou zijn om de onzekerheid op de markt te verminderen; het lijkt er nu op dat we op de goede weg zijn om dit te bereiken. Wat de aankondiging van donderdag betreft, is het moeilijk voor te stellen dat er al een volledig uitgewerkt akkoord op tafel ligt. Het is waarschijnlijker dat er een kader wordt gepresenteerd dat als model kan dienen voor toekomstige besprekingen met andere landen. Het zou de markten ook een indicatie kunnen geven van wat ze op lange termijn kunnen verwachten van het douanebeleid van de Verenigde Staten.

Wordt vervolgd…

EFI

Author EFI

More posts by EFI