Winstnemingen na zeer goede sessies zijn onvermijdelijk. Dat was bijvoorbeeld gisteren het geval op de CAC 40. Enige onrust op het front van de handelsoorlog zorgde voor voorzichtigheid. China heeft zijn onenigheid geuit over het handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Eén clausule in het bijzonder wekt de woede van Peking. De douanerechten op Brits staal zullen namelijk alleen worden verlaagd als Londen garandeert dat zijn productie-installaties vrij zijn van Chinese invloed. Dit bevestigt dat de echte handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten wordt uitgevochten.
De aanhoudende spanningen op de Amerikaanse obligatiemarkt zijn ook een punt van zorg, waarschijnlijk een ernstiger punt. Voorlopig zijn we nog ver verwijderd van de gevarenzone van 4,75% op 10 jaar. Maar we komen wel dichterbij. De markt beseft dat Musks DOGE uiteindelijk niets heeft opgeleverd en dat het primaire tekort van de VS de komende jaren explosief zal stijgen. Dat tekort zal moeten worden geherfinancierd onder minder gunstige marktomstandigheden, met name omdat buitenlandse beleggers hun blootstelling aan Amerikaanse schuld de afgelopen jaren hebben verminderd. Dit is een langetermijnprobleem dat van tijd tot tijd voor schokken kan zorgen.
Tot slot heeft het faillissement van Alstom ook niet geholpen. Er werd reikhalzend uitgekeken naar de FCF van de groep. Die viel echter tegen, wat leidde tot een ineenstorting van het aandeel.
In de gaten te houden:
- Op basis van technische analyse zou de EUR/USD weer kunnen stijgen naar 1,10. De daling is waarschijnlijk van korte duur.
- De wekelijkse werkloosheidscijfers en de Philly Fed-index voor mei moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden. Deze twee statistieken geven sneller dan andere een beeld van mogelijke omslagpunten in de conjunctuurcyclus. Zo krijgen we een beter beeld van de werkelijke toestand van de Amerikaanse economie.
- De VIX is teruggevallen tot rond 18 en de forward P/E van de S&P 500 ligt onder 21. Dat is allemaal positief. Maar let op de talrijke gaps op de aandelenindexen. Dat is een punt van aandacht om in de gaten te houden.
Beurscommentaar 14/5 van Christopher Dembik van Pictet AM