Skip to main content

Nieuw onderzoek toont aan dat gebrek aan financiering innovatieplannen in gevaar brengt

  • 33% van de bedrijven heeft onvoldoende financiële middelen om te innoveren
  • 41% van de bedrijven ziet hoge aanloopkosten als een belemmering voor duurzame innovatie
  • 47% van de bedrijven associeert duurzame innovatie met het maximaliseren van efficiëntie

De vijfde jaarlijkse Internationale Innovatie Barometer wordt vandaag gepubliceerd waaruit blijkt dat een krimpende wereldeconomie het innovatiepotentieel tot stilstand heeft gebracht.

Het rapport van innovatieadviesbureau Ayming onthult dat de wereldwijde stijging in innovatie – weerspiegeld in de 38% van de bedrijven die het nu als topprioriteit voor het bedrijf beschouwen – wordt bedreigd door een gebrek aan voldoende financiële middelen, aangehaald door een derde van de ondervraagden.

Regeringen over de hele wereld plaatsen innovatie in het middelpunt van hun beleidsagenda’s en verankeren hun plannen voor welvaart in hun ambities om een ‘innovatie gestuurde economie’ te worden. Maar om innovatie een integraal onderdeel te laten worden van het mechanisme van elke economie, moet financiering toegankelijk zijn, en het rapport toont aan dat de huidige financieringsstromen bedrijven niet de nodige middelen verschaffen om te innoveren.

De inflatie heeft de kosten opgedreven en de kwetsbare winstmarges ernstig aangetast, waardoor bedrijven genoodzaakt zijn om financiering van buitenaf te zoeken. Het aantal bedrijven dat gebruik maakt van aandelen- en schuldfinanciering is bijna verdubbeld van 23% in 2022 naar 41% in 2023, waardoor het een van de top 3 meest populaire financieringsbronnen van dit jaar is, terwijl het aandeel van degenen die zelf innovatie financieren met een vijfde is gedaald.

Het aantal bedrijven dat gebruikt maakt van crowdfunding is trouwens ook gestegen van 7% naar 26% als gevolg van hoge rentes, wat het moeilijker maakt (specifiek voor start-ups en KMO’s) om hun innovatie te financieren via leningen.

Tony Bulcaen, Innovation Performance Director bij Ayming BENELUX licht toe:

In onze VUCA-wereld worden crisissen elk jaar intenser en frequenter, waardoor de financiële middelen van bedrijven steeds meer onder druk komen te staan. Daarom is het voor bedrijven steeds belangrijker om hun financieringsmogelijkheden voor innovatie te optimaliseren. Innovatie door middel van samenwerking heeft een enorme sprong voorwaarts gemaakt ten opzichte van vorig jaar. R&D belastingkredieten (vrijstelling van de doorstoring van de bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers) blijven een eenvoudige en bijna gegarandeerde vorm van financiering, mits je je omringt met de juiste experts.”

De Barometer onderzoekt ook het groeiende raakvlak tussen innovatie, technologie en duurzaamheid. Uit de gegevens blijkt dat ondanks ideologische steun, financiële barrières de essentiële vooruitgang in de weg staan: 41% van de bedrijven noemt de hoge aanloopkosten en vereiste investeringen als het obstakel dat hen ervan weerhoudt om duurzame innovatie te ondernemen.

Hoewel de Green Deal Industrial Plan van de EU, dat in februari 2023 werd gepresenteerd, ambitieuze objectieven voorlegt, is het nog te vroeg om te zeggen of het effectief zal zijn om de productiecapaciteit te stimuleren.

De bevindingen van het rapport laten zien dat bedrijven zich bewust zijn van de economische kansen die de netto-nul overgang biedt, met een nadrukkelijke 78% die tot 20% van hun jaarlijks innovatie budget toewijst aan duurzaamheidsinitiatieven. Maar een aantal economische prioriteiten (gefocust op korte termijn resultaten) ondermijnen deze intenties en vertragen bedrijven in hun elan.

In juni 2023 heeft Ayming 1.053 directeuren R&D en innovatie, Chief Financial Officers en Chief Executive Officers ondervraagd. Ze waren afkomstig uit de volgende 17 landen: België, Canada, China, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Hongarije, Nederland, Polen, Portugal, Singapore, Slowakije, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten.  De ondervraagden waren gelijk verdeeld over zeven sectoren: auto-industrie, bouw, financiën, productie, farmaceutica, energie en technologie, en weerspiegelen een gelijke vertegenwoordiging van grote en kleine bedrijven.

Meer gegevens en inzichten zijn te vinden in het volledige rapport: Internationale Innovatie Barometer 2024 – Ayming Belgium

Over Ayming

Ayming, het internationale consultancybedrijf, combineert zeer gespecialiseerde kennis – op verschillende gebieden – met hands-on samenwerking om onze klanten en hun mensen in staat te stellen verder te gaan.

Wij zijn met ongeveer 1500 medewerkers actief in 15 landen in Europa, Noord-Amerika en Azië. We hebben al meer dan 30 jaar ervaring in het bieden van leiderschap en het delen van inzichten. Door te focussen op innovatie, financiën en mensen, levert Ayming consequent een sterk rendement op investering.

In België telt Ayming al 20 jaar ervaring en helpen we onze klanten om hun toekomst te financieren (dankzij financiering van innovatie & R&D) en hun verleden te optimaliseren (HR performance).

EFI

Author EFI

More posts by EFI