Skip to main content
  • De eerste Best Styles strategie werd gelanceerd in 1999 en was een pionier in wat vandaag bekend staat als “factorbeleggen”
  • Eind december 2023 beheert het Systematic Equity-team van AllianzGI een vermogen van ongeveer 41 miljard euro, waarvan 32 miljard euro voor rekening komt van de Best Styles-franchise
  • Al meer dan tien jaar artificiële intelligentie zijn (AI)-technieken opgenomen in het beleggingsproces en sinds 2012 worden duurzaamheidscriteria meegenomen in het beleggingsproces

13.02.2024 | De succesvolle Best Styles fondsenfamilie van Allianz Global Investors viert zijn 25e verjaardag in 2024. De eerste Best Styles strategie werd gelanceerd in 1999 en was een pionier in wat nu bekend staat als “factorbeleggen” door voor het eerst academisch onderzoek naar de financiële markten op te nemen in een beleggingsstrategie. De strategie wordt beheerd door AllianzGI’s Systematic Equity team en belegt in een goed gespreide mix van vijf succesvolle beleggingsstijlen voor de lange termijn, aangestuurd door artificiële intelligentie.

Het team kan verder bouwen op een van de langste trackrecords in wereldwijde aandelen van alle systematische beleggers. Sinds de lancering van het eerste fonds behoort het team regelmatig tot de top in kwantitatieve strategieën, voert het zelf onderzoek uit en verbetert het voortdurend zijn beleggingsproces. Eind december 2023 beheert het team systematische aandelen van 18 leden, waaronder financiële en economen en ingenieurs, wiskundigen en natuurkundigen, een vermogen van ongeveer 41 miljard euro in meer dan 170 portefeuilles van klanten.

Factorbeleggen is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dat ervan uitgaat dat de prestaties van beleggingsportefeuilles die de marktrendementen overtreffen niet alleen toe te schrijven zijn aan de skills van de beheerders, maar aan factoren zoals bedrijfsgrootte, momentum of waarde/groei, die kunnen worden gecapteerd met een systematische aanpak. Sinds de oprichting van Best Styles is continu onderzoek dan ook een van de belangrijkste pijlers van het team.

Michael Heldmann, CIO Systematic Equity bij Allianz Global Investors zegt: “De Best Styles Global Equity-strategie is momenteel ons vlaggenschip en heeft niet alleen het langste trackrecord, maar er zit ook het grootste volume in: Variaties op deze strategie zijn goed voor meer dan de helft van het vermogen dat we momenteel voor onze klanten mogen beheren. Het trackrecord weerspiegelt een consistente en stabiele outperformance die al 25 jaar verschillende economische en marktcycli doorstaat.”

De eerste Best Styles-strategie werd in 1999 gelanceerd met een wereldwijd aandelenmandaat. In 2001 werden verdere Best Styles-strategieën gelanceerd met een focus op regionaal Pan-Europa en Euroland, die vandaag de dag de tweede belangrijkste pijler van het team vormen. De eerste dividendstrategie werd gelanceerd in 2003, de Best Styles Global All Country-strategie, die wereldwijd belegt in ontwikkelde en opkomende markten, werd in 2010 aan het assortiment toegevoegd en in 2011 volgde een speciale strategie voor opkomende markten. In hetzelfde jaar werd ook een Global High Dividend-strategie gelanceerd, gevolgd door Best Styles US Equity, een strategie die zich richt op de VS.

De toepassing en integratie van artificiële intelligentie (AI)-technieken vormen al meer dan tien jaar een belangrijk onderdeel van het beleggingsproces. De opname van duurzame beleggingscriteria en de ontwikkeling van gespecialiseerde strategieën voor duurzaam en verantwoord beleggen (SRI) zijn ook een fundamenteel onderdeel van het team. Dat mondde uit in de lancering van duurzame beleggingsstrategieën in 2014 en een reeks gespecialiseerde duurzame beleggingsfondsen in 2019. In 2023 introduceerde het team een nieuw fonds dat is afgestemd op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Meer dan een derde van het vermogen dat door het team wordt beheerd, is nu belegd in portefeuilles waarvan de beleggingsstrategieën een duurzaamheidscomponent bevatten.

Michael Heldmann vat samen: “Over het geheel genomen heeft de Best Styles franchise een sterk trackrecord van consistente en stabiele outperformance ondanks wisselende economische en marktcycli in de afgelopen 25 jaar. Meer dan 75 procent van de voortschrijdende perioden van 3 of 5 jaar en elke periode van 10 jaar van deze tijdspanne superieur gepresteerd.”

LFI

Author LFI

More posts by LFI