Skip to main content

Terwijl artificiële intelligentie Wall Street stormenderhand verovert, swingen de prijzen van edelmetalen en grondstoffen de pan uit.  Goudprijzen bereikten recordhoogtes aan het begin van het jaar, met de spot goudprijs die eind mei een nieuw hoogtepunt bereikte van 2449,89 dollar. Zilver bereikte ook meerjarige hoogtepunten, net als koper.

Ondanks de aanhoudende correctie verwachten analisten dat de prijzen de komende 12 maanden zullen stijgen.
Zilver, dat twee gezichten heeft, edelmetaal en industrieel, is nog steeds 25% gestegen sinds1 januari. Goud steeg met 12%.

Geopolitieke spanningen hebben we voldoende in de wereld.   Dit is een van de zeldzame marktvarianten. Wanneer je het geluid van laarzen hoort, klimt het goud. “Een indrukwekkende stijging van de vraag naar goud in China in het eerste kwartaal van 2024 heeft de koersrally ook grotendeels aangewakkerd,” zeggen de strategen.

De Chinese markt is de grootste afnemer van goudstaven, nadat het land in 2023 India inhaalde en ’s werelds grootste afnemer van gouden sieraden werd.

Chinese consumenten hebben ook een voortrekkersrol gespeeld bij het kopen van goud, met de aankoop van 603 ton gouden sieraden vorig jaar, een stijging van 10% ten opzichte van 2022, volgens gegevens van de World Gold Council. Het WGC verwacht dat de vraag naar Chinese juwelen dit jaar hoog zal blijven, en zelfs hoger dan in 2023.

Hoe zit het met het kleine broertje van goud, zilver? Zilver heeft de neiging om tweede viool te spelen tegenover goud.

“Zilver is waarschijnlijk nog interessanter geweest – het heeft eindelijk goud ingehaald,” zei Thomas Planell, beheerder van het DNCA Investment Strategic Resources fonds. Hij legde uit dat naarmate de markt meer overtuigd raakt van het stijgingspotentieel van goud, meer en meer beleggers zich richten op zilver.

Een paar weken geleden steeg zilver tot boven $37 per ounce en bereikte een hoogste punt in tien jaar. Begin juni werd het verhandeld tegen ongeveer $34 per ounce.

Zilver wordt veel gebruikt voor industriële doeleinden en wordt vaak verwerkt in de productie van auto’s, zonnepanelen, juwelen en elektronische apparaten.

En dat wanneer de Fed versoepelt, zilver “in een goede positie is om echt beter te presteren dan goud”, vooral omdat de vraag- en aanbodfundamenten krap blijven.

“Een tragere groei van de mijnbouwproductie en een sterke industriële vraag wijzen erop dat het aanbod achterblijft bij de vraag, waardoor de markt een structureel tekort zal blijven vertonen,” zei Thomas Planell.

Andere edelmetalen zoals platina, palladium en rodium hebben dit jaar allemaal een tekort, dus de prijzen kunnen worden ondersteund.

Koper gaat hoger

Koper had onlangs ook zijn gloriemoment en bereikte eind mei een recordhoogte van $10.857 per ton, voordat het geleidelijk daalde. Het wordt momenteel verhandeld tegen ongeveer $10.000 per ton.

In New York werd koper naar recordhoogtes gestuwd door speculanten die in de verkeerde posities terechtkwamen.

In een in mei gepubliceerde notitie verhoogden de strategen van UBS hun voorspellingen voor goud naar $2500 per ounce tegen eind september en $2600 tegen het einde van het jaar.

Fundamenteel werden de prijzen voor rood metaal dit jaar “gesteund door het krimpende aanbod”, legt Thomas Planell uit, in een tijd van toenemende aanbodbeperkingen. De International Copper Study Group (ICSG) heeft zijn prognose voor een overschot aan metaalaanvoer dit jaar verlaagd door een lager dan verwachte productie.

Afgelopen november legde First Quantum Minerals de productie stil van zijn Cobre Panamá kopermijn, een van de grootste ter wereld, na een uitspraak van het Hooggerechtshof en nationale protesten over milieubezwaren. Anglo American, een grote producent, heeft verklaard dat het zijn koperproductie in 2024 en 2025 zal verlagen om de kosten te drukken.

Het basisscenario is nu dat de koperprijzen de komende maanden consolideren, maar het rode metaal heeft nog steeds ruimte voor verbetering, afhankelijk van de mate van Fed-versoepeling en het wereldwijde herstel van de verwerkende industrie.

“We zijn er nog steeds van overtuigd dat koper op koers ligt om $12.000/t en $15.000/t te bereiken in onze bull case in de komende 12 tot 18 maanden,” zeiden de strategen van Citi.

Aluminium staat er ook goed voor, gesteund door grote aankopen, aldus Thomas Planell (+20% sinds 1 maart), die eraan toevoegt:  “De huidige sfeer, het streven naar decarbonisatie en de uitbreiding van artificiële intelligentie is een “stierenwereld voor metalen”, voornamelijk voor koper en aluminium in de context van de industriële vraag.

Demografie, een belangrijke variabele

Demografie is essentieel voor de evolutie en trend van grondstoffen. Elke dag groeit de wereldbevolking met het equivalent van het totale aantal inwoners van het Groothertogdom Luxemburg. En hoe hoger het inkomen van een bevolking, hoe hoger het energie- en elektriciteitsverbruik, zegt de DNCA-manager.  Volgens een rapport zou de totale vraag naar elektriciteit tegen 2050 met 150% kunnen groeien.

Alleen zal de vraag naar elektriciteit, opgelegd en specifiek voor de ontwikkeling van technologie gestimuleerd door de waanzinnige groei van artificiële intelligentie, de vermenigvuldiging van datacenters en de verwerking van cryptocurrencies, tussen 2023 en 2027 verdubbelen. Met het streven om energiebronnen koolstofvrij te maken, zal het aantal zonnepanelen en windturbines toenemen. “Onze wereld heeft nog niet begrepen dat een tekort aan koper bij een groeiende vraag ons waarschijnlijk zal overkomen,” zegt Thomas Planell, die verder gaat:

“We beheren een mandje grondstoffen met alleen longposities.  Maar we kunnen ons ook actief positioneren op verschillende looptijden van drie tot 12 maanden op de termijnmarkt om te profiteren van marktinefficiënties. Terwijl we een defensieve beheerbenadering toepassen op de verschillende grondstoffen, hanteren we een meer offensieve benadering van looptijden, een tactiek die ons onderscheidt van veel fondsen. Onze verdeling is 60% in industriële grondstoffen en 40% in edelmetalen”

De strategie van het Invest Strategic Ressources fonds is ontworpen om de uitdagingen van decarbonisatie en energieonafhankelijkheid (zonder fossiele brandstoffen) aan te gaan die de wereld tussen nu en 2050 te wachten staan. Het werd in februari gelanceerd en was eind mei met 22% gestegen.

Daniel Pechon

Author Daniel Pechon

More posts by Daniel Pechon