Skip to main content

Commentaar op BoE van Mike Riddell, Head of Macro Unconstrained bij Allianz Global Investors

Om te onthouden

  • Wij verwachten dat de Bank of England (BoE) tijdens de komende vergadering van 11 mei 2023 de rente met 25 basispunten (bps) zal verhogen, wat volgens ons niet genoeg is om de inflatie te beteugelen.
  • Wij verwachten dat de markt op een dergelijke verhoging positief zal reageren. Wij denken dat de Britse economie nog niet bezwijkt onder het gewicht van alle renteverhogingen tot nu toe en de BoE kan niet wijzen op veel tekenen van een sterke groeivertraging die hen het vertrouwen zouden geven dat de inflatie in het komende jaar of de komende twee jaar terug zal vallen op de doelstelling.
  • Wij menen dat de BoE het beleid verder moet verkrappen, en dat er in deze cyclus waarschijnlijk meer dan nog eens 25 bps verhoging nodig is.

We naderen het einde van een van de meest agressieve wereldwijde renteverhogingscycli in de geschiedenis. De BoE was in november 2021 een van de eerste centrale banken in ontwikkelde markten die een renteverhoging doorvoerde, maar volgens ons deed ze dat niet genoeg.

In de VS is de inflatie bijna gehalveerd ten opzichte van het hoogtepunt van afgelopen zomer en de kerninflatie waaraan de Federal Reserve de voorkeur geeft, piekte meer dan een jaar geleden. Maar de Britse algemene inflatie ligt nog steeds hardnekkig boven de 10% en de kerninflatie blijft al een jaar steken op ongeveer 6%.

De Amerikaanse arbeidsmarkt staat onder druk. Maar dit is niet het geval in het VK, waar de loonstijging de afgelopen drie maanden gemiddeld 6,6% op jaarbasis bedroeg, wat zelfs hoger is dan de kerninflatie in het VK.

Wij denken dat dit een echt probleem vormt voor de BoE. Als de BoE gelijk heeft en de jaarlijkse productiviteitsgroei van de Britse economie op lange termijn nu slechts ongeveer 1% bedraagt, denken wij dat het halen van een inflatiedoelstelling van 2% zou betekenen dat de nominale loonstijging in het VK minder dan de helft moet bedragen van wat nu het geval is, anders zal de inflatie blijven doorschieten.

Wat de groei betreft, is de Britse economie nog niet bezweken onder het gewicht van alle verhogingen tot nu toe. Hoewel de huizenmarkt nu duidelijk verzwakt, is het Britse consumenten- en ondernemersvertrouwen dit jaar hersteld, in overeenstemming met wat in een groot deel van continentaal Europa is gebeurd. Daarom denken wij dat de BoE niet kan wijzen op veel tekenen van een sterke groeivertraging die hen het vertrouwen zouden geven dat de inflatie het komende jaar of de komende twee jaar weer naar het streefcijfer zal dalen.

De BoE moet daarom het beleid verder verkrappen, en we hebben waarschijnlijk meer nodig dan nog een verhoging met 25 bps in deze cyclus.

KFI

Author KFI

More posts by KFI