Skip to main content

Commentaar van Franck Dixmier, Global CIO Fixed Income bij AllianzGI.

  • Verwacht wordt dat de ECB tijdens haar vergadering op 15 juni een verdere renteverhoging zal aankondigen, met een verhoging van 25 bp die waarschijnlijk zal worden gevolgd door nog eens een verhoging van 25 bp in juli.
  • Hoewel de eurozone technisch gezien in een recessie belandt, is de inflatiedruk nog steeds hardnekkig. De ECB moet haar monetaire verkrapping voortzetten om haar geloofwaardigheid te behouden en de inflatieverwachtingen in de markt te verankeren.
  • Het is nog te vroeg voor beleggers om long duration posities in rentes in de eurozone op te bouwen.

Na 375 basispunten aan renteverhogingen sinds juli 2022 gaat de ECB een fase in van het afstemmen van haar monetaire beleid. De economie van de eurozone vertraagt, zoals wordt bevestigd door de laatste activiteitscijfers, en de eurozone is technisch gezien in een recessie beland. De inflatiedruk is echter nog steeds hardnekkig. Hoewel de jaar-op-jaar prijsstijging eind mei vertraagde, met een algemene inflatie van +6,1% vergeleken met +7% in april, blijft het niveau van de kerninflatie van +5,3% vergeleken met +5,6% in april te hoog voor de ECB om haar waakzaamheid te verlagen.

In feite neemt de ECB 3 sleutelfactoren op in haar reactiefunctie:

  • Het niveau van de kerninflatie,
  • De trend in de onderliggende inflatie,
  • De goede transmissie van het monetair beleid.

Wat dit laatste punt betreft, heeft de ECB goed nieuws ontvangen: de vraag vertraagt, zoals blijkt uit de zwakke kleinhandelsverkopen in de eurozone in april (+0% maand-op-maand en -2,6% jaar-op-jaar). De opwaartse druk op de lonen, gevoed door een robuuste arbeidsmarkt, in combinatie met een aanhoudend sterke pricing power van het bedrijfsleven, doet echter vermoeden dat de vertraging van de onderliggende inflatie zeer geleidelijk zal zijn.

Daarom verwachten we dat de ECB de rente blijft verhogen, met een verhoging van 25 bp tijdens de vergadering op 15 juni, waarschijnlijk gevolgd door nog eens 25 bp in juli, zoals verwacht door de markten.

Verder vooruitkijkend kan de ECB tevreden zijn met twee indicatoren: de 3-jaars consumenteninflatieverwachtingen in de eurozone (*) blijven zeer gematigd (op +2,5% vergeleken met +2,9% eerder), en de marktinflatieverwachtingen zijn stevig verankerd (met een 5y5y inflatieswap op 2,48% op 09/06). Haar geloofwaardigheid in de strijd tegen prijsstijgingen is niet aangetast. Deze geloofwaardigheid op lange termijn is echter het resultaat van haar vastberadenheid op korte termijn om de monetaire verkrapping voort te zetten… en op dit punt is er geen ruimte voor compromissen.

Wij denken dat, gezien de aanhoudende kerninflatie, de marktverwachtingen onvoldoende rekening houden met het potentieel voor verdere renteverhogingen in deze cyclus van monetaire verkrapping. Het is daarom te vroeg voor beleggers om long duration posities in obligaties van de eurozone op te bouwen.

KFI

Author KFI

More posts by KFI