Skip to main content
  • Gelijkwaardige samenwerking met AFT Pharmaceuticals voor de ontwikkeling van een nieuw lokaal werkend productkandidaat voor het Burning Mouth Syndrome (HY-090)
  • Versterking van het strategisch partnerschap met AFT Pharmaceuticals Na het succes van de Maxigesic® IV-samenwerking

Luik, België – Gereglementeerde informatie – Voorwetenschap – Hyloris Pharmaceuticals SA (Euronext Brussels: HYL), een gespecialiseerd biofarmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op het aanpakken van onvervulde medische behoeften door het heruitvinden van bestaande geneesmiddelen, kondigt vandaag aan dat het een samenwerking is aangegaan met AFT Pharmaceuticals (AFT) voor de gezamenlijke ontwikkeling van HY-090, een nieuwe lokaal werkende kandidaatproduct voor de behandeling van het Burning Mouth Syndrome (BMS).

Onder de voorwaarden van deze gelijkwaardige partnerschapsovereenkomst, gericht op gezamenlijke ontwikkeling en wereldwijde commercialisering, is Hyloris verantwoordelijk voor de formulering van het product, de productieactiviteiten en de coördinatie van de commercialisering in Europa. AFT is verantwoordelijk voor het beheer van de klinische studies, het toezicht houden op alle aspecten om een effectieve planning, uitvoering en bewaking gedurende de hele levenscyclus van de studie te garanderen, en de coördinatie van de commercialisering buiten Europa. De partijen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de commercialisering in de Verenigde Staten.

Stijn Van Rompay, Chief Executive Officer van Hyloris, voegde hieraan toe: “Deze samenwerking brengt de sterktes van Hyloris en AFT samen, waarbij sterke interne R&D-capaciteiten en solide expertise in het beheer van klinische studies worden gecombineerd. Samen combineren we onze expertise om innovatie te stimuleren en streven we ernaar ongeëvenaarde waarde te leveren aan patiënten. Ik kijk uit naar de succesvolle uitkomst en de positieve impact die deze strategische samenwerking zal hebben, omdat het aansluit bij de gezamenlijke missie om de broodnodige verlichting te bieden aan mensen die leven met Burning Mouth Syndrome.”

Over het brandende mond syndroom 1 2

Het Burning mouth syndrome (BMS) wordt gekenmerkt door een brandende pijn in een normaal uitziend mondslijmvlies die minstens vier tot zes maanden aanhoudt. De aandoening is idiopathisch en de onderliggende pathofysiologie wordt niet goed begrepen. Patiënten met Burning mouth syndrome ervaren vaak veranderingen in de smaakfunctie. De gerapporteerde prevalentie varieert van 0,7% tot 5% van de personen in de VS3  en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, met een vrouw-man verhouding van 7:1. De prevalentie neemt toe met de leeftijd bij zowel mannen als vrouwen, met de hoogste prevalentie bij postmenopauzale vrouwen van 60-69 jaar.

Over AFT Pharmaceuticals

AFT (ASX: AFP, NZX: AFT is een gespecialiseerd farmaceutisch bedrijf dat voornamelijk actief is in Australazië, maar productdistributieovereenkomsten heeft over de hele wereld. De productportefeuille van het bedrijf omvat geneesmiddelen op recept en vrij verkrijgbare geneesmiddelen (OTC) voor de behandeling van een reeks aandoeningen.

Over Hyloris Pharmaceuticals SA

Hyloris is een gespecialiseerd biofarmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op het innoveren, heruitvinden en optimaliseren van bestaande geneesmiddelen om zo tegemoet te komen aan belangrijke noden in de gezondheidszorg en relevante verbeteringen aan te bieden aan patiënten, professionals uit de gezondheidszorg en betalers. Hyloris heeft een brede, gepatenteerde portefeuille opgebouwd van 17 geherformuleerde en herbewerkte geneesmiddelen met toegevoegde waarde die het potentieel hebben om aanzienlijke voordelen te bieden ten opzichte van de beschikbare alternatieven. Buiten haar strategische kernfocus heeft de Vennootschap ook 1 goedgekeurd generisch product met hoge instapdrempel op de markt gebracht in de V.S. en 2 generische productkandidaten met hoge barrière in ontwikkeling.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519529/

2 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772559622000049

3 gebaseerd op een combinatie van verschillende bronnen: bevolkingsonderzoek, klinisch onderzoek en schatting van belangrijke opinieleiders

Twee producten bevinden zich momenteel in de eerste fase van commercialisering met partners: Sotalol IV voor de behandeling van atriumfibrillatie en Maxigesic® IV, een niet-opioïde behandeling voor postoperatieve pijn. De ontwikkelingsstrategie van de Vennootschap richt zich voornamelijk op de 505(b)2 regulatoire route van de FDA, die specifiek bedoeld is voor farmaceutische producten waarvan de veiligheid en werkzaamheid van de molecule al is vastgesteld. Dit traject kan de klinische belasting verminderen die nodig is om een product op de markt te brengen en de ontwikkelingstijd aanzienlijk verkorten en de kosten en risico’s verlagen. Hyloris is gevestigd in Luik, België. Ga voor meer informatie naar www.hyloris.com en volg ons op LinkedIn.

FJV

Author FJV

More posts by FJV