Skip to main content

Hoge huurprijzen staan vlotte verhuur niet in de weg

De huurprijzen van appartementen in Brussel kennen een groeispurt, en toch raken die allemaal bijzonder vlot verhuurd. Dat merkt vastgoedspeler Fortior op, die een nieuw project nabij de Louizalaan lanceert. “Op dergelijke topliggingen in Brussel trek je kwalitatieve huurders aan die zorgen voor een mooi verhuurrendement, terwijl je op lange termijn de beste kansen hebt om een mooie meerwaarde te realiseren.”  

Residentie Stephanie-Louise XL 

De huurprijzen in Brussel waren nooit hoger dan vandaag. Gemiddeld betaal je er 1.117 euro voor een appartement. In 2022 stegen de huurprijzen er met 4,2 procent in vergelijking met 2021. Dat ligt trouwens in lijn met Vlaanderen (4,7%) en Wallonië (4,6%). Maar vooral het verschil met de voorgaande jaren is groot in de hoofdstad: in 2020 bedroeg die stijging slechts 0,7%, en in 2021 was dat 0,8%. Ter vergelijking: in Vlaanderen bedraagt de gemiddelde huurprijs voor een appartement ‘slechts’ 800 euro. 

Bij vastgoedspeler Fortior zijn ondanks de prijsstijging zo goed als alle appartementen verhuurd. En daar lijkt niet meteen verandering in te komen. 

Carl Junius, project developer van Fortior legt uit waarom: “Als Europese hoofdstad zijn er heel wat werknemers van grote internationale bedrijven, kapitaalkrachtige expats en EU-ambtenaren aan het werk. Zij verblijven graag in de betere buurten van de stad, dicht bij hun werk, winkels, horeca en collega’s. Ook is Brussel erg in trek bij de hoger opgeleide jongeren, die er enkele jaren blijven huren terwijl ze carrière maken bij bedrijven in Brussel. Een derde van de huurders zitten in de categorie 25-35 jaar. Daarbovenop heeft Brussel nog veel ouder vastgoed. Nieuwbouwappartementen zijn relatief schaars en dus gegeerd, ook omwille van de groeiende vraag naar energiezuinig wonen.” 

Kunnen die prijzen ook weer dalen?  

Voorlopig wijst niets dat in die richting. De recente inflatiepiek heeft niet geleid tot een oververhitting van de huurmarkt, zegt Carl Junius. “Bestaande huurcontracten hebben doorgaans indexeringsclausules, waardoor lopende huurcontracten quasi elk jaar een hogere huurprijs opleveren.” ​ 

Bij nieuwe verhuringen speelt het spel van vraag van aanbod. Voor recent vastgoed op een goede ligging, dat bovendien energiezuiniger is dan doorsnee op de markt te vinden, liggen de huurprijzen hoger. Gebouwen uit de jaren ‘60 –‘70, waar soms gewerkt wordt met gemeenschappelijke stookplaatsen en waarbij de maandelijkse bijdrage tot de syndicuskosten vaak meer dan 400 euro bedraagt, liggen minder goed in de markt. ​ 

Buitenbeentje Brussel 

De residentiële huurmarkt in ons land is nergens groter dan in Brussel. Waar in Vlaanderen en Wallonië zeven op de tien gezinnen eigenaar zijn van hun woning, is dat in Brussel net omgekeerd. ​ 

Fortior lanceerde onlangs zijn nieuwe residentie Stephanie-Louise XL aan nabij de Louizalaan. Carl Junius; “Investeren in vastgoed op dit type AAA-locatie in Brussel is een unieke opportuniteit. Al van oudsher is de buurt ronde Louizalaan gewild en trekt ze voortdurend het betere huurpubliek aan. Op die manier is het wellicht een zeer goede manier om je spaarcenten te beschermen.” 

KFI

Author KFI

More posts by KFI