Skip to main content

Belg begrijpt grote verschillen pensioenuitkeringen niet

Besef groeit dat men zelf heft in handen moet nemen aangezien pensioenhervorming uitblijft

Brussel, 5 juni 2023 – Trade Republic, Europa’s grootste spaarplatform, peilde naar het sentiment van de Belg rond het pensioen en beleggen. Uit de studie die het onderzoeksbureau Hibou in opdracht van de pan-Europese broker uitvoerde blijkt dat alle aspecten rond geld en pensioen zeer gevoelig liggen en men overwegend negatief gestemd is. Rond beleggen is het sentiment gematigder en hoewel steeds meer mensen zich informeren, zijn er nog veel vragen over hoe men moet beginnen en welke strategie moet worden gevolgd. Online worden er onderling alvast veel adviezen en ideeën uitgewisseld. Velen drukken wel hun bezorgdheid over de hoge kosten uit en weten niet hoe ze met beleggen moeten beginnen.

Dat regelmatig beleggen in een portefeuille van ETF’s via een spaarplan een oplossing kan bieden op deze vraagstukken, is bij de meeste beleggers nog niet doorgedrongen, hoewel steeds meer jongeren uit noodzaak toch stilaan de weg ernaartoe vinden.

ALGEMENE BEVINDINGEN

Sparen voor het pensioen: werk aan de winkel

Er is heel veel negativisme rond het thema sparen voor het pensioen: maar liefst 90% drukt online zijn bezorgdheid uit.  Steeds meer mensen zijn ervan overtuigd dat het huidige pensioenstelsel gewoon niet werkt. Ze begrijpen vooral de ongelijkheid tussen de pensioenuitkeringen van ambtenaren, zelfstandigen en werknemers niet.  Er is geen vertrouwen meer in de Vivaldi-regering die een grondige hervorming van het huidige pensioensysteem steeds voor zich uitschuift. De discussie binnen regeringskringen lijkt zich bovendien vooral te richten op hoe ze mensen moet motiveren om langer aan het werk te blijven, terwijl de meeste Belgen vooral oplossingen zoeken om vroeger op pensioen te gaan.

Er heerst ook heel wat frustratie over pensioensparen. Deze optie werd door de regering sterk aanbevolen maar de mensen die dit lange tijd hebben gedaan, hebben na het moeilijke beursjaar 2022 veel geld verloren. Velen zijn dan ook misnoegd en zien pensioensparen steeds meer als geldverspilling. Dat is op zich toch een zeer opvallende vaststelling in de Hibou-studie.

Belgen sparen massaal op klassieke spaarrekeningen en geven aan dat ze dit voornamelijk doen ter voorbereiding van hun oude dag. Uit de studie blijkt dat men er zich echter steeds meer van bewust is dat dit niet de goede formule is aangezien men ingevolge de hoge inflatie eigenlijk gewoon geld verliest.

En beleggen?

Rond beleggen is er vandaag een eerder neutraal sentiment. Gemiddeld is er wel een lagere betrokkenheid vast te stellen dan rond geld en pensioen waardoor de emoties dan ook minder hoog oplopen. Velen beseffen dat beleggen het enige alternatief is om een aanvullende pensioenreserve op te bouwen en uiten dan ook hun interesse in beleggen. Ze stellen zich echter veel vragen zoals wanneer en hoe te beginnen en op welk platform.

De ervaren belegger is de grootste groep die online actief is. Op verschillende social media platformen en fora wordt  advies uitgewisseld. Deze beleggers zijn meestal tussen 25-34 jaar oud en maken vaak deel uit van de FIRE-beweging (Financial Independence, Retire Early) FIRE mikt op financiële onafhankelijkheid door een groot deel van het inkomen te sparen en te beleggen. Ook opvallend is dat 55-plussers, die dichter bij hun pensioen komen, online ook zeer actief zijn rond beleggen. Jongeren en vrouwelijke beleggers praten liever op hun eigen fora met leeftijdsgenoten en vragen daar elkaar advies.

En de reden waarom velen beginnen te beleggen, is omdat ze vroeg met pensioen willen en hun financiële toekomst willen veiligstellen of omdat ze met hun spaaroverschot, gezien de lage spaarrente, extra rendement willen genereren. Ontmoedigd worden beleggers vaak door de (hoge) transactie- en beheerskosten die vooral banken aanrekenen, hoewel er meer deskundige beleggers zijn die zeggen dat men zich daar niet zozeer moet op richten. Er is ook grote onzekerheid over wat het beste moment is om beleggingsinstrumenten aan te kopen of te verkopen.

Matthias Baccino, Markets – Group Lead bij Trade Republic

“Maar waarom zou je hoge instap- en soms ook uitstapkosten aan traditionele banken betalen? Hoe je het ook draait of keert, ze verminderen je rendement. Spaarplatformen zoals Trade Republic, bieden je meer waar voor je geld. Bij Trade Republic bieden we je zelf 2% op de cash die je tijdelijk parkeert vooraleer het te beleggen.” licht Matthias Baccino, Markets – Group Lead bij Trade Republic toe.

Uit het rapport blijkt ook dat steeds meer mensen beleggen via ETF’s zien als alternatief voor bancaire fondsen of aandelen. Indien ze in ETF’s wensen te beleggen kijken ze in eerste instantie naar de platformen met de laagste transactiekosten en willen ze een goed gediversifieerde portefeuille samenstellen.

Oplossingen

Op basis van de bevindingen mogen we zeker stellen dat het besef groeit dat mensen zelf het heft in handen moeten nemen en dus zelf moeten handelen om hun toekomst en hun pensioen veilig te stellen. Steeds meer mensen begrijpen dat beleggen de beste manier is om dat te doen. Waarom doen de meeste mensen dit dan niet en heerst er zoveel twijfel? Men weet vooral niet hoe te beginnen en men schrikt van de kosten.

Volgens Matthias Baccino biedt beleggen in ETF’s een antwoord op deze twee vragen: “Via ETF’s kan men de hele markt kopen en zijn portefeuille goed diversifiëren tegen lage kosten. Starten met een periodiek spaarplan is altijd een goed idee. Het kan al met een klein bedrag en omdat je regelmatig op verschillende momenten ETFs koopt hoef je niet bezorgd te zijn over de marktiming, je zal een keer aan een hogere koers kopen en op een ander moment aan een lager. We moeten het heft in eigen handen nemen als het over onze pensioenopbouw gaat, alleen dan hebben we gemoedsrust voor onze oude dag.”


Over het onderzoek

Het onderzoeksbureau Hibou bekeek wat er in de periode november 2022 – april 2023 op Twitter, Facebook, Instagram, relevante forums en Reddit  werd gezegd over sparen, pensioenen en beleggen. Het bekeek in dezelfde periode ook wat er in blogs en nieuwscommentaren over deze onderwerpen werd geschreven. Hibou gebruikte volgende zoektermen voor dit onderzoek: pensioen en pensioenstelsel in combinatie met storten, opbouwen, uitkeren, pensioenpot, sparen, verliezen, beleggen, premie en uitkering.

Hibou bekeek 3.201 boodschappen die zowel kwantitatief als kwalitatief werden geanalyseerd. Hot topics, sentiment, drivers en barrières werden geïdentifeerd door de kracht van artificiële en menselijke intelligentie te bundelen.

Over Trade Republic

Trade Republic’s missie is om miljoenen Europeanen de weg te wijzen naar vermogensvorming met veilige, gemakkelijke en commissievrije toegang tot kapitaalmarkten. Met meer dan een miljoen klanten is Trade Republic voor veel Europeanen al de app op het thuisscherm om hun vermogen te beheren. Het biedt beleggen in spaarplannen, volledige en fractionele aandelen en ETF’s, evenals crypto en derivaten. Trade Republic is een technologiebedrijf dat onder toezicht staat van Bundesbank en BaFin. Als Europa’s grootste spaarplatform heeft Trade Republic investeringen ontvangen van Accel, Peter Thiel‘s Founders Fund, Ontario Teachers‘, Sequoia en TCV. Het in Berlijn gevestigde bedrijf werd in 2015 opgericht door Christian Hecker, Thomas Pischke en Marco Cancellieri.

KFI

Author KFI

More posts by KFI