Skip to main content
Personal Finance

Cryptomunten als diversificatie van uw beleggingsportefeuille, een goed idee?

By EFI08 juli 2024No Comments

a pile of gold bitcoins sitting on top of each other

Vandaag spreken we met Mike Hoogland, community manager bij Finst. We vroegen hem waarom het interessant kan zijn om cryptomunten te gebruiken om je beleggingsportefeuille te diversifiëren. 

Mike Hoogland: Natuurlijk! Diversificatie is cruciaal omdat het spreiden van je investeringen over verschillende soorten activa ervoor zorgt dat je risico’s vermindert. In een traditionele beleggingsportefeuille heb je vaak een mix van aandelen, obligaties en soms wat vastgoed. Maar in de huidige, snel evoluerende financiële wereld kunnen cryptomunten een extra mogelijkheid bieden om je portefeuille te spreiden.

Mike Hoogland: Cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum staan bekend om hun hoge volatiliteit, maar ook om hun potentieel voor hogere rendementen. Door een deel van je portefeuille in crypto te investeren, kun je niet alleen streven naar hoge rendementen, maar ook je portfolio beschermen tegen inflatie en profiteren van de groeiende acceptatie van digitale valuta als legitiem betaalmiddel.

Mike Hoogland: Zeker. Crypto ’s zijn relatief onafhankelijk van traditionele marktbewegingen. Dit betekent dat ze anders zullen reageren op wereldgebeurtenissen dan bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Hierdoor kan het toevoegen van crypto aan je portfolio helpen bij het balanceren van de impact van marktschommelingen.

Mike Hoogland: Het integreren van cryptomunten vereist een doordachte aanpak. Je moet beginnen met het bepalen van je risicotolerantie en investeringsdoelstellingen. Voor sommige beleggers is een klein percentage, zoals 5-10% van de totale portefeuille, toegewezen aan crypto al voldoende om diversificatievoordelen te behalen. Het is belangrijk te onthouden dat hoewel de potentiële rendementen aantrekkelijk zijn, de volatiliteit van crypto hoger kan zijn dan bij traditionele activa. Net als bij andere beleggingen moet je rekening houden met je risicoprofiel en beleggingshorizon.

Mike Hoogland, Communicty Manager bij Finst

Mike Hoogland: De belangrijkste voordelen zijn het hogere rendementspotentieel, de onafhankelijkheid van traditionele markten, en het innovatie- en groeipotentieel. Historisch gezien hebben sommige cryptocurrencies aanzienlijke rendementen laten zien. Daarnaast vertonen ze vaak weinig correlatie met traditionele financiële markten, wat kan helpen om enige stabiliteit in je portefeuille te brengen. Ten slotte investeer je met crypto ook in de onderliggende blockchain-technologie, die aanzienlijk groeipotentieel heeft en steeds meer toepassingen vindt in verschillende sectoren.

Mike Hoogland: Met hogere potentiële rendementen komen ook hogere risico’s. De prijs van cryptocurrencies kan sterk fluctueren, en investeringen kunnen blootgesteld zijn aan zowel marktrisico’s als regelgevende veranderingen. Het is essentieel om grondig onderzoek te doen naar de specifieke cryptocurrencies waarin je geïnteresseerd bent en op de hoogte te blijven van markttrends en -nieuws.

Bedankt, Mike, voor je inzichten over hoe crypto kan bijdragen aan de diversificatie van een beleggingsportefeuille. Mike Hoogland: Graag gedaan! Ik hoop dat beleggers met deze informatie beter geïnformeerd beslissingen kunnen nemen over hun investeringsstrategieën.

EFI

Author EFI

More posts by EFI