Skip to main content

Beleg in cyberbeveiliging via Trade Republic

2022 was een moeilijk jaar voor alles wat met technologie te maken had en dan drukken we ons nog zacht uit. Zo verloor de technologierijke Amerikaanse Nasdaq-index vorig jaar een derde van haar waarde. Opvallend daarbij was dat alle marktsegmenten in die malaise deelden, zo ook cyberbeveiliging. Nochtans zit cybersecurity sterk in de lift omdat de online dreiging zich de voorbije jaren heeft vermenigvuldigd en heel wat bedrijven onvoldoende zijn voorbereid. Via een gerichte ETF kunt u dit thema, vandaag goedkoper dan een jaar geleden, in uw spaarplan of in uw portefeuille bij Trade Republic opnemen.

Dreiging neemt toe

We weten niet hoe het met u zit maar het aantal phishing mails en sms’en die we binnenkrijgen, kunnen we vandaag nauwelijks nog bijhouden. Ook er wordt ook steeds meer gesproken over onlinediefstallen zoals inbraken op allerhande rekeningen. En we kunnen ons afvragen hoe het met de kwetsbaarheid van bedrijven zit? Ook hun beveiliging zal onder druk staan, zeker nu het aantal aanvallen waar losgeld wordt gevraagd in stijgende lijn zit. We zien brood in deze sector die trouwens momenteel goed in de markt ligt. In 2023 zou de markt voor cyberbeveiliging volgens het onderzoeksbureau Gartner met meer dan 15% groeien. En volgens Morgan Stanley drijven momenteel 92% van de bedrijven hun beveiligingsuitgaven op en stippen ze vooral het verhoogde aantal cyberaanvallen aan. En aangezien de maatschappij tegen een sneltempo digitaliseert, en het aantal gevaren verder toenemen, ziet het er niet naar uit dat dit groeitempo snel zal vertragen.

Zelfs de huidige economische vertraging zal niet op de sector wegen. Het aantal geconnecteerde toestellen blijft toenemen, ongeacht de economische groei, terwijl steeds meer data online komt: meer raakpunten dus meer gevaar. Het was ook opvallend dat Rusland zijn oorlog in Oekraïne startte met een cyberaanval. Cyberbeveiliging voor bedrijven van levensbelang is geworden. Sinds enkele jaren kan worden vastgesteld dat bedrijfsbeslissingen om in cyberbeveiliging te investeren niet meer worden genomen door de IT-manager maar door de top van de onderneming. De merknaam van de organisatie moet nu ten allen tijde worden beschermd.

Keuze beperkt

Bij Trade Republic is de ETF Cybersecurity USD (Acc) van WisdomTree(ISIN-code: IE00BLPK3577) terug te vinden, zodat u op dit marktsegment kunt inspelen. De keuze is beperkt omdat het om een zeer specifiek thema gaat en het aantal bedrijven dat er in actief is zich wereldwijd beperkt tot zo’n 200-tal. De sector is enorm gefragmenteerd en er is geen enkel bedrijf verantwoordelijk voor meer dan 10% van de omzet binnen de sector.

Deze tracker, genoteerd op verschillende Europese beurzen en opgericht in januari 2021, volgt de WisdomTree Team8 Cybersecurity index. Deze barometer werd samengesteld door de groep Team8 en bestaat uit bedrijven die producten en diensten aanbieden die bedrijven tegen cyberaanvallen beschermen. Binnen de top 10 van de index zijn heel wat namen terug die niet echt bij het ruime publiek gekend zijn. Deze top tien is trouwens goed voor meer dan 50% van de totale index. Ruim 80% van de WisdomTree Team8 Cybersecurity index bestaat trouwens uit Amerikaanse bedrijven zoals Cloudfare (gewicht van 4,9% binnen de index) dat actief is op het vlak van beveiliging van internetinfrastructuur. Sinds begin dit jaar steeg het aandeel al 25%.

Deze tracker verdient een plaatsje in een goed gediversifieerde portefeuille maar gezien het hoger dan gemiddelde risico mag hij niet meer dan 5% van de portefeuille uitmaken. Indien u een spaarplan bij Trade Republic lopen hebt, dan kunt u zeker overwegen om deze ETF er in op te nemen. U hebt dit spaarplan voor de lange termijn en cyberbeveiliging is zeker een thema dat nog tientallen jaren zal spelen dus past de ETF perfect in het plaatje.

Cybersecurity USD (Acc) is sinds zijn topniveau van eind 2021, 26 USD flink teruggevallen en begin 2023 ging de tracker nog tegen 14 USD over de toonbank. De voorbije maanden zit de tracker echter weer in de lift.

Over Trade Republic

Trade Republic’s missie is om miljoenen Europeanen de weg te wijzen naar vermogensvorming met veilige, gemakkelijke en commissievrije toegang tot kapitaalmarkten. Met meer dan een miljoen klanten is Trade Republic voor veel Europeanen al de app op het thuisscherm om hun vermogen te beheren. Het biedt beleggen in spaarplannen, volledige en fractionele aandelen en ETF’s, evenals crypto en derivaten. Trade Republic is een technologiebedrijf dat onder toezicht staat van Bundesbank en BaFin. Als Europa’s grootste spaarplatform heeft Trade Republic investeringen ontvangen van Accel, Peter Thiel‘s Founders Fund, Ontario Teachers‘, Sequoia en TCV. Het in Berlijn gevestigde bedrijf werd in 2015 opgericht door Christian Hecker, Thomas Pischke en Marco Cancellieri.

KFI

Author KFI

More posts by KFI