Skip to main content

Bij de start van het nieuwe jaar worden beleggers overstelpt met lijstjes van favorieten en voorspellingen. Het is evenwel nooit een gemakkelijke oefening om in de glazen bol te kijken. En 2023 was daar een mooi voorbeeld van. Wie heeft eind 2022 immers voorspeld dat de zogenaamde magnificent seven, zeven grote Amerikaanse technologiewaarden, bijna alle winst naar zich toe zouden trekken en tech zijn sterkste jaarprestatie sinds…1999 zou neerzetten? En wie haalde het in het hoofd om bijna de hele portefeuille in die namen te beleggen?

Het staat in de sterren geschreven dat tech niet opnieuw een dergelijke boerenjaar zal hebben. De sector is relatief duur en houdt reeds ruimschoots rekening met de potentiële winstgroei. En de vraag is natuurlijk wat 2024 gaat brengen? Beursvoorspellingen is eigenlijk het moeilijkste wat er is: je kan een mooie theorie hebben maar de markt doet uiteindelijk wat ze wil. En meestal maakt ze je met de grond gelijk, omdat er altijd onvoorspelbare zaken gebeuren waarmee men geen rekening heeft gehouden. De voormalige Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld verwoordde deze zaken ooit als ‘unknown unknowns’.

Toch gaan we proberen de oefening te doen door voor 2024 verschillende ETF’s naar voor de schuiven. We snijden drie thema’s aan, geopolitieke indekking, cloudcomputing en de Japanse yen deal we u telkens twee opties geven, vandaar de 3 + 3. Het zijn vooral trackers die uw portefeuille of spaarplan extra diversificatie kunnen bieden.

Olie-ETF: verzekering tegen geopolitieke problemen

Vandaag is er heel wat onrust in de wereld. Er is het conflict in Oekraïne natuurlijk maar ook in het Midden-Oosten broeit er wat. De oorlog in Gaza roept steeds meer onvrede op waardoor dit conflict dreigt uit te deinen. De aanvallen op containerschepen van de door Iran gesteunde Houthi’s in Yemen, is daar een voorbeeld van. Daarenboven zijn er in 2024 wereldwijd ontelbare verkiezingen die voor extra onrust kunnen zorgen. Kortom, in 2024 kan de geopolitieke onzekerheid nog verder toenemen en dit alles zou een enorme impact op de olieprijs kunnen hebben.

Daarenboven is er de voorbije jaren ook historisch gezien veel te weinig geïnvesteerd in nieuwe projecten en exploratie, gezien er door de ESG-druk minder interesse was. Dit zou op termijn voor een aanbodtekort kunnen zorgen want hoe men het ook draait of keert, er wordt dagelijks nog steeds veel olie gebruikt. De olieprijs is daarenboven de voorbije maanden flink teruggevallen. Zorgen over een te groot olie-aanbod en een wereldwijde recessie die flink op de vraag zou kunnen wegen, hebben de olieprijzen doen terugvallen. En productiebeperkingen door OPEC hebben voor geen ommekeer kunnen zorgen omdat de markt denkt dat het oliekartel daar niet zal in slagen. Rusland is al jarenlang een dwarsligger door zich niet te houden aan de productiebeperkingen en het aanbod boven het officiële cijfer op te drijven.

We kiezen we voor een iShares-tracker die de Stoxx 600 Oil & Gas-index volgt, STOXX 600 Oil & Gas EUR (Distr) met ISIN-code: DE000A0H08M3. Deze beursindex, die dividenden uitkeert, bestaat uit 21 Europese olie- en gaswaarden die trouwens niet alleen in fossiele brandstoffen actief zijn maar ook steeds meer wind- en zonne-energie in hun productenmix opnemen. Het is een zeer geconcentreerde portefeuille want de top drie, Shell (29,6%), TotalEnergie (15%) en BP (14%) is goed voor meer dan de helft van de index. Dat vinden we niet erg want uiteindelijk willen we dat het zwaartepunt op oliemajors ligt.

Click to insert a new paragraph

We zouden deze tracker als verzekering gebruiken om uw portefeuille mee te diversifiëren. Ziet u het niet zitten om deze ETF en niet-duurzame energie in uw portefeuille op te nemen, ga dan voor een alternatieve verzekeringspolis: goud. Ook deze grondstof doet het goed als de wereldwijde onzekerheid toeneemt. Onze voorkeur gaat naar Physical Swiss Gold USD (ISIN-code JE00B588CD74). Eind oktober raadden we deze tracker in een eerdere bijdrage reeds aan toen die op 173 EUR noteerde.

Cloud-ETF: ongebreidelde groei voor de komende jaren

Cloudcomputing is een structureel groeiende langetermijntrend die zich weinig aantrekt van wat de onderliggende economie doet en pas aan het begin van de boom staat. Slechts 20% van de IT-uitgaven is in de cloud en er is dus nog zoveel ruimte te groeien. Het is niet gezegd dat dit naar 100% gaat maar het zal in ieder geval verder opschuiven. Sommige Amerikaanse beurswatchers stellen dat de groei van cloud computing zich in de eerste innings bevinden (baseball terminologie). Veel bedrijven in de sector staan sterk en hebben pricing power, wat in de huidige tijden; met nog altijd een hoger dan normale inflatie, niet onbelangrijk is. Dan biedt een sterke houvast om winstvooruitzichten te kunnen inschatten.

De groei binnen de sector blijft hoe dan ook torenhoog en wordt enkel sporadisch opgehouden door een tekort aan cloud servers en grafische processing capaciteit. Veel spelers binnen de sector verhogen hun investeringen om meer datacenters online te brengen. Topman van Oracle, Larry Ellison liet recent nog optekenen dat hij de cloudinfrastructuur een paar jaar ‘met meer dan 50%’ ziet groeien. Zijn groep is ondertussen bezig met de bouw van 100 nieuwe datacenters.

Om van deze groei te profiteren, hebben we ons oog laten vallen op Cloud Technology Equal Weight USD (Acc) van HANetf. De tracker volgt de Solactive Cloud Technology Equal Weight index op de voet en daarin zitten een kleine 100 namen: de grote jongens uit de sector zoals Microsoft, Oracle en Alphabet maar ook de kleinere, veelbelovende spelers. Grote verschil met andere trackers is dat elk component op bepaalde momenten telkens hetzelfde gewicht krijgt. Tussen de aanpassingsperiodes kan al naargelang de koersprestatie het gemiddelde gewicht oplopen of verminderen. De VS is de bakermat van cloud en goed voor zo’n 80% van de index.

Als alternatief kunt u in een ander thema beleggen die hand in hand met cloud voor een ongelofelijke boom staat: cyberbeveiliging. De een kan niet zonder de ander. We zijn geïnteresseerd in de ETF Cybersecurity USD (Acc) van WisdomTree (ISIN-code: IE00BLPK3577). We hebben in onze bijdragen voor Trade Republic de tracker eerder dit jaar naar voor geschoven toen die op 16,5 EUR noteerde. We denken dat de tracker ondanks zijn opmars nog heel wat in petto heeft.

Japanse yen: einde van de carry trade?

De Japanse yen zakt al jaren weg en staat tegenover de euro bijna op het laagste niveau sinds de financiële crisis in 2008. De reden is vrij eenvoudig en ziet u in de grafiek hieronder waarom. De rente in de VS en in Europa is door respectievelijk de Federal Reserve (FED) en de Europese Centrale Bank (ECB) de voorbije anderhalf jaar flink opgetrokken terwijl dat door de Bank of Japan (BOJ) niet is gedaan. Het monetaire beleid bleef al die tijd extreem soepel omdat de centrale bank aanhoudend de economie én inflatie wilde aanzwengelen. Beleggingen in USD en EUR waren dan ook aantrekkelijker, gezien de hogere rentevergoeding, dan die in de Japanse Yen (JPY) waardoor beleggers eerder naar USD en EUR gingen dan naar JPY.

Eigenlijk is de BOJ geslaagd in haar opzet want Japan is zijn deflatie te boven gekomen met een inflatie die nu iets onder de 3% ligt en een economische groei die in 2024 zo’n 1,2% zou moeten bedragen: één van de hoogste groeicijfers van de westerse wereld. Er begint speculatie te ontstaan dat de BOJ haar rente zal verhogen, net in een periode dat de FED en ECB hun rente weer zullen beginnen doen dalen. Dit betekent dat de JPY en beleggingen uitgedrukt in JPY relatief gezien interessanter zouden kunnen gaan worden.

De kans is reëel dat de Japanse yen een revival zal kennen en die beweging zou snel kunnen gaan want de munt wordt, net als de Zwitserse frank overigens, al geruime tijd gebruikt om heel wat risicovolle beleggingen en investeringen te financieren. Men leende in die twee munten tegen 0% en belegde dan in een ander actief met een hoger rendement in de hoop het verschil, de carry in het jargon, te kunnen opstrijken. Als dit verhaal ten einde komt, kan dit een schok met zich meebrengen.

Via een ETF kunt u een positie innemen waarin u inzet op een stijging van de Japanse yen tegenover de euro. De Long JPY Short EUR van WisdomTree (ticker: JE00B3MWC642) biedt u die mogelijkheid. Dit is een uitstekende diversificatiemogelijkheid voor uw portefeuille.

Wilt u echter niet rechtstreeks op de munt zelf een positie innemen maar toch van een opmars van de JPY profiteren dan kunt u met uw euro’s Japanse overheidsobligaties uitgedrukt in JPY kopen via de ETF Japan Gov Bond JPY (Acc), (ISIN-code: LU0952581584). De koersen van die obligaties zouden weliswaar wat kunnen terugvallen door de hogere rente maar dit zal zeer beperkt zijn aangezien die rentestijging in eerste instantie zeer bescheiden zal zijn. De impact op de waarde van de JPY zal evenwel vele malen groter zijn.

Matthias Baccino, Trade Republic

Author Matthias Baccino, Trade Republic

More posts by Matthias Baccino, Trade Republic