Skip to main content

Queen’s Lane Properties lanceert vandaag een fondsenwerving van maximaal 2,7 miljoen euro op het BeeBonds crowdlending platform. Het doel is de aankoop van twee percelen grond en twee gebouwen in Brussel te cofinancieren. Deze zullen op termijn worden verkocht met respectievelijk een verkavelingsvergunning en voor doorverkoop.

Bij dit crowdlending-project voor vastgoed gaat het nu eens niet om bouw of renovatie. Het gaat om de medefinanciering van de aankoop van twee percelen en twee gebouwen, gelegen in het westen van de hoofdstad, in Sint-Jans-Molenbeek, die respectievelijk met een verkavelingsvergunning en voor de verkoop per eenheid zullen worden doorverkocht. Dit resulteerde in een lening op korte termijn van 18 maanden en een hoge rentevoet van 9%, rekening houdend met het vergunningsrisico. Het project kan dus deel uitmaken van een diversificatieaanpak van de vastgoedportefeuille wegens de duur en het doel ervan.

“Wat ons beviel aan dit project (afgezien van de financiële kenmerken) was de sociale dimensie ervan. Door de doorverkoop van de twee gebouwen per stuk kunnen gezinnen met een laag inkomen, voornamelijk huidige huurders, huiseigenaar worden, waarbij ze waarschijnlijk niet meer betalen dan hun huidige huur. De verkoopprijs van de flats met 2 of 3 slaapkamers zal niet hoger liggen dan 250.000 euro. Het tweede deel van het project omvat een milieuaspect: de aankoop van de twee percelen zal leiden tot de voorbereiding van toekomstige nieuwe woningen die voldoen aan de nieuwste energienormen”, aldus Joël Duysan, CEO van BeeBonds.

Queen’s Lane Properties, dat actief is in de ontwikkeling en promotie van residentieel en kantoorvastgoed, is niet nieuw. Onlangs voltooide zij in samenwerking met Macan Development en AG Real Estate het grootschalige project Tweed in de Leuvensestraat, naast het Brusselse Justitiepaleis: een kantoorherontwikkelingsproject van 16.500 m² met zeer hoge milieunormen (BREEAM Excellent-certificaat; passiefbouwstatuut), dat eind 2021 aan institutionele beleggers werd verkocht.

Op het vlak van huisvesting heeft Queen’s Lane Properties in 2017 samen met Macan The Tagawa ontwikkeld, het gebouw aan de Louizalaan in Brussel, waar de gevel doet denken aan pianotoetsen. Het bestaat uit 64 appartementen-hotelunits en is verkocht aan een particuliere investeerder.

Het bedrijf zit ook achter het lopende UPSYLON-project om een voormalig rusthuis (Résidence Val des Fleurs) te verbouwen tot 41 appartementen in Sint-Agatha-Berchem. De oplevering wordt verwacht in 2024 na renovatie (40% van de appartementen is reeds verkocht).

Het huidige dubbel project

« Obligatiefinanciering zal goed zijn voor 30% van de middelen die nodig zijn om ons dubbele project te voltooien, naast bankleningen en aandeelhoudersvoorschotten”, zegt Rachid Chami, Managing Director van Queen’s Lane Properties. “Crowdfunding is een steeds populairdere financieringsbron voor vastgoedprofessionals en het is geen verrassing dat we via gereguleerde platforms zoals BeeBonds, die een groot aantal investeerders samenbrengen, veel tijd en energie kunnen besparen bij het opstarten van nieuwe projecten. »

 Rachid Chami, CEO van Queen’s Lane Properties

Rachid Chami, CEO van Queen’s Lane Properties

De projectdrager wenst via zijn dochteronderneming Immo Mariposa de onderneming Vanwill BV over te nemen, eigenaar van twee aangrenzende gebouwen, bestaande uit in totaal 18 appartementen, 2 kantoren, 1 winkel, 1 conciërgewoning en 19 garageboxen. Zij zijn gelegen op de hoek van de Louis Mettewielaan 431 en de Toverfluitstraat 1, in een aangename, groene woonwijk van Sint-Jans-Molenbeek, in de nabijheid van winkels, scholen en gezondheidsdiensten.

De aankoopprijs van het bedrijf werd vastgesteld op 2,85 miljoen euro in een verkoopovereenkomst (SPA) die in februari 2023 werd ondertekend. Het doel van de transactie is om de eenheden per stuk tegen eind 2024 te verkopen, met voorrang voor de huidige huurders, voor een totale geschatte waarde van ongeveer 4 miljoen euro.

Queen’s Lane Properties wil ook twee bouwterreinen aan de Tamariskenlaan verwerven voor 2,5 miljoen euro (aanzienlijk lager dan de taxatie). Het compromis werd begin 2023 ondertekend. Ze liggen tegenover elkaar, aan het einde van de Dolfijnenstraat, en zouden twee gebouwen van 4 verdiepingen bevatten, elk met in totaal 71 appartementen met eigen terras of tuin, 4 winkels en 45 parkeerplaatsen. De vergunningsaanvraag zal bij de aankoop worden ingediend. Zodra de vergunningen zijn verkregen, zal het terrein worden verkocht, hetzij aan een institutionele belegger tegen een geschatte waarde van 6 à 7 miljoen euro, hetzij worden ontwikkeld en verkocht aan particulieren per eenheid. Het architectuurproject respecteert de typologie en de verdichting

voorzien in het Bijzondere Bestemmingsplan (BBP), wat het risico op weigering van de vergunning sterk beperkt – de termijn voor de afgifte van de vergunning wordt geraamd op een jaar.

Details van de fondsenwerving

Deze staat open voor particuliere beleggers en rechtspersonen.

Geïnteresseerde beleggers vinden alle praktische informatie op de website van BeeBonds: www.beebonds.com/projecten/

  • Het doel is een maximumbedrag van 2,7 miljoen euro te bereiken, geleend voor een periode van 18 maanden, met een bruto jaarlijks rendement van 9%.
  • De fondsenwerving zal worden gebruikt voor de medefinanciering van een deel van de aankoop van twee terreinen en van de onderneming Vanwill BV die twee gebouwen bezit, in Molenbeek (Brussel). Een garantie in de vorm van een persoonlijke borgstelling van de projectleider is op eerste verzoek vereist. En de rente op de obligatielening voor jaar 1 wordt in escrow geplaatst.
  • Het minimumbedrag voor de fondsenwerving bedraagt 500 euro.

De projectdrager

Queen’s Lane Properties NV (BE 0889.039.741) is actief in de ontwikkeling en promotie van woningen en kantoren. De strategie van de onderneming bestaat erin de herontwikkelings- en wederverkoopmogelijkheden van sites te optimaliseren. Zij verwerft :

  • Niet-vergunde eigendommen voor wederverkoop met vergunning,
  • Vergunde eigendommen om ze te optimaliseren en per stuk door te verkopen.

Queen’s Lane Properties SA is voornamelijk eigenaar van Immo Mariposa NV, dat eigendommen bezit die aan derden worden verhuurd. Rachid Chami, haar CEO, is tevens medeoprichter van ontwikkelaar Macan Development, waarmee zij samenwerkt bij de ontwikkeling van haar projecten. Queen’s Lane Properties voltooide onlangs het project Tweed, in samenwerking met Macan Development en AG Real Estate: de herontwikkeling van een passief kantoorgebouw van 16.500 m² (BREEAM Excellent-certificaat), naast het Brusselse Justitiepaleis. www.queenslane.be.

KFI

Author KFI

More posts by KFI