Skip to main content

We zeiden dat het vorige week een volatiele week zou worden, met drie belangrijke vergaderingen van centrale banken vlak na elkaar, en de valutamarkten stelden niet teleur. De Federal Reserve pivoteerde duidelijk naar renteverlagingen, zowel in termen van retoriek als in haar feitelijke prognoses voor de rente in de “dot plot”. De ECB en de Bank of England waren daarentegen beide hawkish en gingen in tegen de marktverwachtingen voor renteverlagingen, ondanks de nogal negatieve nieuwsstroom die we de laatste tijd uit Europa hebben gezien. De financiële markten vierden het nieuws van de Fed jubelend en stuurden aandelen, obligaties en vrijwel elke valuta behalve de dollar scherp omhoog.

De eindejaarsperiode met weinig activiteit zien we stilaan op de markten. Nu de belangrijkste vergaderingen van de centrale banken achter de rug zijn, zal er niet veel data zijn om de markten te bewegen. De communicatie met de centrale banken zal van groot belang zijn. Voor het eerst sinds lange tijd lijkt er een verrassende kloof te bestaan tussen de vooruitzichten van de Fed enerzijds en die van de Europese beleidsmakers anderzijds. Deze kloof loopt in de tegenovergestelde richting van die tussen de economische prestaties aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, aangezien de Amerikaanse economie blijft groeien terwijl de eurozone opnieuw lijkt te krimpen. Naast meer duidelijkheid over dit raadselachtige contrast, komen er deze week ook inflatiecijfers uit het VK (woensdag) en de VS (donderdag).

GBP

De Bank of England kwam vorige week met een eerder hawkish verrassing. Drie van de negen MPC-leden stemden voor een renteverhoging en hebben de forward guidance niet gewijzigd, wat aanzienlijk afwijkt van de verlagingen die door de markten waren ingeprijsd. Het pond steeg daarna sterk en kreeg de volgende dag een tweede adem ten opzichte van de euro, toen enkele verrassend goede PMI-cijfers werden gepubliceerd. Een sterke verbetering van de subindex voor de dienstensector suggereert dat de Britse economie weer groeit en een recessie zal vermijden, in tegenstelling tot de trend in de eurozone. Een hawkish centrale bank en een verbeterend economisch sentiment zouden het Britse pond de komende weken stevig moeten ondersteunen.

EUR

De hawkish mededelingen van de ECB tijdens haar vergadering in december vorige week waren niet bepaald goed getimed. De volgende dag verrasten de belangrijkste PMI-indexen voor de bedrijvigheid in december in negatieve zin. Een sombere uitslag die ver in de richting van krimp gaat en lijkt te bevestigen dat de eurozone in de tweede helft van 2023 in een technische recessie terechtkomt. De euro gaf ongeveer de helft van zijn post-Fed koerswinst prijs op het nieuws. Ongeacht de retoriek van de ECB, denken wij dat het moeilijk zal zijn voor de gemeenschappelijke munt om overtuigend uit te breken, totdat we een duurzame wending ten goede zien in het economisch pessimisme van de eurozone.

USD

De dollar schommelt op en neer, gedreven door twee tegengestelde krachten: de schijnbaar dovish pivot van de Federal Reserve en de relatieve en absolute kracht van de Amerikaanse economie. De eerste werd vorige week onderstreept door een “dot plot” waarin de mediaan van de Fed-beleidsmakers zijn verwachting van verlagingen voor 2024 verhoogde van één naar drie. Dit laatste werd vorige week bevestigd door een reeks minder essentiële rapporten, zoals de detailhandelsverkopen en de wekelijkse aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen.  Voorlopig heeft de schok van de draai van de Federal Reserve naar de dovish kant de overhand, hoewel de dollar gevoelig blijft voor slecht economisch nieuws elders en elk teken van terugslag tegen de verwachtingen voor verlagingen van de kant van Fed-functionarissen.

FJV

Author FJV

More posts by FJV