Skip to main content

Clément Inbona, Fund Manager, La Financière de l’Echiquier.

De bijeenkomst van de G20 op 9 en 10 september 2023 is op een mislukking uitlopen. De belangen van de groten der aarde lopen gewoon te ver uiteen, zeker op het gebied van klimaat en energie. De kans dat daarover een consensus zou worden gevonden tussen dermate verschillende landen, van Rusland en Saoedi-Arabië tot de Europese Unie en Japan, leek bijzonder klein. Bovendien worden de geopolitieke en diplomatieke breuklijnen die de grootmachten vandaag verdelen nog eens extra in de verf gezet door de politiek van de lege stoel die de presidenten van Rusland en China met hun afwezigheid bedrijven. Toch is de top in New Delhi niet voor iedereen verspilde moeite geweest, want voor even waren alle schijnwerpers gericht op het gastland: India.

India is een demografische, technologische, economische en militaire grootmacht die over heel wat troeven beschikt waarmee het de komende decennia een prominente rol kan gaan spelen.

2023 is het jaar waarin India, met meer dan 1,4 miljard inwoners, China van de troon heeft gestoten als het land met de meest inwoners ter wereld. Daar zal ook niet meteen verandering in komen, want sinds 2021 krimpt de Chinese bevolking, terwijl demografen verwachten dat die van India nog verschillende decennia zal groeien.

Door eind augustus toe te treden tot het selecte gezelschap van landen die een maanlanding hebben kunnen realiseren, waarin tot dan alleen de Sovjetunie, de Verenigde Staten en China waren geslaagd, heeft India de wereld getoond dat het ook op technologisch vlak meespeelt met de grote jongens. Met dat huzarenstukje gaf het bovendien Rusland het nakijken, waarvan de Loena 25-maanlander slechts enkele dagen eerder op de maan te pletter was gestort. Over symboliek gesproken! De zowat 500.000 ingenieurs die er elk jaar afstuderen, zullen India de komende decennia in staat stellen om mee te dingen in de innovatierace.

In economisch opzicht voltrekt er zich een kleine revolutie in de wereldorde. In 2022 groeide de Indiase economie namelijk sneller dan de Chinese en het IMF verwacht dat dit ook in 2023 en 2024 het geval zal zijn. Dit jaar heeft India in de bbp-ranglijst ook zijn voormalige kolonisator de derde plaats afgesnoept. En China wordt weliswaar terecht de ‘fabriek van de wereld’ genoemd, maar India hoeft daar niet voor onder te doen: het exporteert vandaag een groter deel van zijn bbp dan zijn Chinese buur. Zo is het subcontinent de grootste geneesmiddelenproducent ter wereld.

Op militair gebied, tot slot, behoort India tot de besloten kring van de kernmachten. De grensconflicten die het heeft met China op het dak van de wereld, in de uitlopers van de Himalaya in het noorden van het land, dwingen het om een operationeel leger in stand te houden om de Chinese expansiedrift in bedwang te houden.

Symboliek is belangrijk. In New Delhi, waar dit jaar 75 jaar onafhankelijkheid werd gevierd, doet het gerucht de ronde dat de nationalistische regeringspartij het koloniale verleden zou willen uitgommen door het land om te dopen tot ‘Bharat’, een naam die de volkscultuur en lange geschiedenis van het land meer eer zou aandoen. Een nieuwe naam voor een nieuw tijdperk van successen? Die kans bestaat, maar dan moet India wel eerst afrekenen met een paar hardnekkige problemen, met name de corruptie en de logge bureaucratie. Het land zal al die uitdagingen moeten overwinnen om zijn hoge ambities te realiseren.

LFI

Author LFI

More posts by LFI