Skip to main content

Fondsen en trackers in tijden van inflatie 

24-03-2023 – Redactie Fin Info

Nu de inflatie nog altijd torenhoog is, kan het wellicht geen kwaad om eens te kijken wat daarvan de gevolgen kunnen zijn voor wie in fondsen en trackers belegt. In tijden van oplopende consumptieprijzen is de logica dat we als consument koopkracht verliezen. Iedereen die streeft naar het vergaren van rijkdom wordt in het bijzonder getroffen. “Sparen is de consumptie van de toekomst”, zeggen economen. Maar hoe meer de duurdere prijzen die consumptie onder druk zetten, hoe minder we ons spaargeld kunnen gebruiken. Wat betekent dit voor beleggingen in fondsen en trackers?

Geldontwaarding

 Veel mensen maken zich zorgen over hun geld: de geldontwaarding in diverse Europese landen  is hoger dan in lange tijd – en er is geen einde in zicht door de huidige situatie: naast de bijzondere effecten van de coronapandemie, vormen ook de gewapende strijd  tussen Rusland en Oekraïne en een flink stuk geopolitieke onzekerheid in andere gebieden een motor om de prijzen te doen stijgen.  Voor spaarders vermindert inflatie de toekomstige koopkracht. Dat kost indirect rendement.  

Diversifiëring is het ordewoord Wie in fondsen en trackers belegt, wordt uiteraard vooral getroffen als de inflatie een negatieve impact heeft op de bedrijven die deel waarin de fondsen beleggen of op de indexen die de tracker volgt. Op lange termijn is het alleen mogelijk zich tegen die inflatie te beschermen via voldoende breed gediversifieerde beleggingen op de kapitaalmarkt of in reële activa: omdat er nogal wat bedrijven zijn die in staat zijn om prijsstijgingen door te rekenen, zodat hun aandelenkoersen niet onder druk zullen komen. Met andere woorden: het belangrijkste is om bij de geldontwaarding die door de inflatie wordt veroorzaakt niet in paniek te schieten. Maar rustig te bekijken in welke mate de fondsen en trackers erdoor worden getroffen. Als fondsen voldoende gediversifieerd zijn, zal het rendement van beleggingen erin uiteindelijk niet al te veel onder druk komen te staan.  

KFI

Author KFI

More posts by KFI