Skip to main content

Thomas Planell, Beheerder – Analist DNCA Investments.

Het begin van het jaar voorspelde een deflatoire golf.

Maar de derde, beter dan verwachte CPI zet dit scenario op losse schroeven.

Op het moment dat de FED de landing voorbereidt van haar afslankingskuur …

De groei is sterk in India, Brazilië, Mexico en Indonesië. In Europa en de Verenigde Staten ondersteunen de historisch hoge overheidstekorten de economie en temperen ze de inspanningen van de centrale banken. De defensiebudgetten lopen op. De economische verrassingsindicatoren van Citigroup zijn gunstig in alle grote regio’s.

Protectionisme en veranderingen in de mondiale logistieke keten creëren inflatoire druk die niet helemaal verdwenen is in de aanloop naar dit mogelijke cyclische herstel. En buiten China is de arbeidsmarkt over het algemeen gespannen. Xi Jinping zet in op dumping door goedkope export om de binnenlandse vraag te compenseren. Dat is een reële deflatoire kracht, maar zal die voldoende zijn om de druk van een wereldwijd herstel van de groei te temperen? Temeer omdat de tekenen van een economische heropleving van het land beginnen te verschijnen. De verkoop van elektrische auto’s komt weer op gang. Chinese aandelen komen weer in evenwicht.

In dit scenario van inflatoir herstel is de CRB-index voor grondstoffen sinds het begin van het jaar met 13% gestegen, voortgetrokken door de industriële metalen en goud (+14,5%), waarvan de volatiliteit lager is dan die van Amerikaans schatkistpapier. Het rijgt de records aan elkaar ($ 2.400 per ounce), ondanks de negatieve stromen! Het edelmetaal wordt door een minderheid van de beleggers gezien als een alternatief voor obligaties, die kwetsbaar zijn voor de opvering van de inflatie en de ontsporing van de overheidsfinanciën. Nochtans, ondanks een geannualiseerd rendement van Amerikaanse staatsobligaties op 10 jaar dat zijn diepste punt in 65 jaar bereikte, blijven de stromen voor de negende week op rij in de richting van de staatsobligatie vloeien.

Aandelenbeleggers stellen zich vragen. De fondsen van Amerikaanse large caps krijgen stilletjes te maken met bruuske overnames (de ergste sinds december 2022). In plaats van drie renteverlagingen verwacht de markt nu nog slechts één cadeau onder de Fed-kerstboom. En de kansen op een stijging als gevolg van de futures op Fed Funds stijgen licht (15%) … De bedrijfswinsten zouden moeten profiteren van dit scenario van een inflatoir economisch herstel. Maar zal hun groei volstaan om de prestaties aan het begin van het jaar te beschermen tegen een teleurstellend monetair beleid en hogere rente voor langere tijd ?

LFI

Author LFI

More posts by LFI