Equity – Microcap team, Mandarine Gestion.
Sinds zijn aansluiting bij de Wereldhandelsorganisatie in 2001 komt China steeds duidelijker uit de verf als de fabriek van de wereld en het symbool van de geglobaliseerde economie. Onder invloed van achtereenvolgens de coronacrisis en het geopolitieke kader loopt die globalisering in een polariserende wereld evenwel steeds meer gevaar.
Recent zagen we weer dat verscheidene van oudsher betrouwbare toeleveringsketens werden verstoord. Zo werd het belang van bepaalde elementen opnieuw in de verf gezet, zoals de transportkosten en de beschikbaarheid van specifieke onderdelen. Verscheidene landen die zich bewust zijn van het belang de productiecapaciteit zelf in handen te hebben, zetten zich in om hun knowhow weer te internaliseren: zo besefte Nicolas Dufourcq, algemeen directeur van Bpifrance, dat Frankrijk tussen 1995 en 2015* wel 50% van zijn fabrieken is verloren en nam hij deel aan de lancering van ‘France 30’, een plan van 54 miljard euro om de industriële concurrentiepositie van het land aan te sterken.
Net zoals de pandemie in 2019 het belang van de gezondheidssector heeft onderstreept, zijn het vandaag de geopolitieke spanningen die het collectieve bewustzijn overheersen en landen aansporen om te investeren in defensie. De Franse onderneming Exail Technologies, die van oudsher in handen is van de familie Gorgé, is gespecialiseerd in onderwaterdrones tegen zeemijnen. De groep kreeg recent bezoek van Sébastien Lecornu, de minister van de Strijdkrachten van Frankrijk, die benadrukte hoe belangrijk het was om industriële kmo’s te steunen die een antwoord bieden op de uitdagingen voor de onafhankelijkheid. In Zweden, dat recent toetrad tot de NAVO, moderniseert W5 Solutions de defensie- en communicatiesystemen om het hoofd te bieden aan de groeiende dreiging in de regio. Droneshield is ten slotte een Australische onderneming die inzet op verdedigingsmiddelen tegen vliegende drones. Er is dringend materiaal nodig om die bedreigingen te neutraliseren, aangezien ze steeds vaker worden ingezet in hedendaagse conflicten en bij terroristische aanslagen.
Ook elektronica en halfgeleiders spelen een belangrijke rol op geopolitiek vlak, voornamelijk vanwege de vrees rond Taiwan en China. In die onzekere context blijft Japan nationale investeringen in dat thema sterk subsidiëren. Het land trekt op drie jaar ongeveer 25 miljard euro uit om de verkoop van in Japan geproduceerde chips te verdriedubbelen tegen 2030. Het land kondigde recent ook een bijkomende subsidie van 3,6 miljard euro aan voor het consortium Rapidus, dat op het eiland Hokkaido chips van 2 nm wil gaan vervaardigen, de kleinste ter wereld. Op die manier verstevigt de archipel zijn strategische positie en maakt hij zich klaar om verscheidene lokale, gespecialiseerde kmo’s een helpende hand te bieden. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Tazmo, een onderneming die krachtige halfgeleiders produceert voor AI-toepassingen en die al profiteert van de enorme investeringen van zijn klant TSMC. Asahi Yukizai legt zich dan weer toe op roest- en zuurbestendige kleppen van plastic, die een cruciale rol spelen in de waardeketen.
Zonder de strategische uitdagingen die komen kijken bij de ontkoling uit het oog te verliezen, lijkt het erop dat het geopolitieke kader de strategische prioriteiten van de landen overhoop heeft gehaald.Er komen heel wat kansen voor vernieuwende en goed gepositioneerde industriële spelers, met name in het universum van de microcaps dat de beursgenoteerde kmo’s in Europa en de hele wereld omvat, waar de sector ongeveer 20% van de indexen uitmaakt.
*Nicolas Dufourcq, La désindustrialisation de la France, 2023