Skip to main content

Reserveer een plaatsje voor Japanse aandelen in je spaarplan

De Japanse beurs is al een tijdje aan herontdekking toe, na jarenlang door zowat elke belegger vergeten te zijn. De Nikkei-index verbeterde zette zelfs voor het eerst in 35 jaar een nieuw record neer! En ondanks het recente herstel is de Japanse aandelenmarkt nog steeds vrij goedkoop geprijsd. Vooral de grotere kapitalisaties zijn ideaal geplaatst, onder meer dankzij de zwakte van de Japanse yen, om hun herstel verder uit te diepen. En dat is zeker het geval als de Chinese economie, die in hun achtertuin ligt, zich zou herpakken. Een beperkte positie in Japanse aandelen via een ETF in een spaarplan integreren is gezien de (geografische) diversificatie en het potentieel de moeite waard.

Verhoogde interesse

Er zijn heel wat redenen om de Japanse beurs niet meer links te laten liggen. En de belangrijkste onderliggende reden is misschien wel dat Japan opnieuw geld aantrekt, zowel de interesse van Japanse beleggers zelf als buitenlanders ligt op het hoogste niveau in meer dan 10 jaar. Eerder dit jaar sloopte de Nikkei 225-index zelfs de grens van 40.000 punten (zie hieronder) en verbeterde ze een record dat sinds 1989 in de tabellen stond. En velen zullen aangeven dat dit de voorbije decennia al een paar keer is gebeurd dat de Japanse markt werd ‘herontdekt’. Waarom zou het nu wederom geen valse start zijn? En waarom zou je als belegger opnieuw het risico lopen een verloren decennium te hebben waarbij je beleggingen voor meerdere jaren niets opleveren ?

En op deze vraag te antwoorden kan men heel wat argumenten, zowel op macro als op bedrijfsvlak, naar voor schuiven. Ten eerste heeft Japan eindelijk de jarenlange deflatie achter zich kunnen laten en is de rente gestegen: de 10-jarige rente op overheidsobligaties is voor het eerst sinds 2011 boven de 1% gestegen.De markt zet erop in dat de centrale bank, die zich zorgen maakt om de zwakte van de yen, haar monetaire beleid verder zal normaliseren om het forse renteverschil tussen Japans staatspapier en die van andere landen te verkleinen. In maart 2024 maakte ze trouwens al een einde aan de negatieve rentevoet en verhoogde voor het eerst sinds 2007 haar rente: de leidende rente is nu 0%.

Normalisering

Deze eerste stappen naar ‘normale’ marktomstandigheden hebben het vertrouwen in binnen- en buitenland dus duidelijk opgekrikt. En het ziet ernaar uit dat de rente verder zal stijgen. Eerst en vooral omdat de lonen fors zijn verhoogd. En dit zal de consumptie van gezinnen (50% van het BBP) stimuleren, de economie aanzwengelen en de inflatie blijvend ondersteunen. Maar ook omdat nieuwe beleggers zullen moeten worden aangetrokken voor Japans staatspapier (staatsschuld bedraagt 260% van het BBP) nu de Japanse staat veel minder zelf zal kopen en deze beleggers zullen meer dan 1% op 10 jaar willen. De obligatierente zal daarom geleidelijk moeten stijgen en dit zal de sterk ondergewaardeerde yen zeker ondersteunen.

De groei van het Japanse BBP blijft momenteel wat achter. Na een terugval van 0,8% in het 3e kwartaal van 2023, daalde de Japanse economie onverwacht met nog eens 0,1% in het 4e kwartaal. Dit kwam door een daling van de gezinsconsumptie, investeringen en overheidsuitgaven. Maar zoals eerder aangegeven is de belangrijkste vakbond er onlangs in geslaagd om voor 2024 een stevige loonsverhoging van 5% te realiseren, dus het ziet er naar uit dat de gezinnen meer ruimte zullen hebben. Bedrijfsleiders kampen met een schaarste aan arbeidskrachten en beginnen zich guller te tonen ten aanzien van hun werknemers. Hoewel er voor 2024 groeiprognoses van 1 tot 1,5%, één van de hoogste percentages voor een geïndustrialiseerd land, is het nu afwachten of deze verwachtingen ook bewaarheid zullen worden. In het 1e kwartaal viel de economie alvast met 0,5% terug tegenover het 4e kwartaal van 2023.

Hervormingen + China

Maar niet onbelangrijk in het herstelverhaal zijn de structurele veranderingen en duurzame hervormingen op bedrijfsniveau die recent in het land van de Rijzende Zon zijn doorgevoerd. En deze zorgen voor een grondige transformatie van de financiële markten en doen investeringen boomen. Deugdelijk bedrijfsbeheer heeft ingang gevonden terwijl de rechten van de kleine aandeelhouder nu meer worden gerespecteerd. Er worden steeds meer onafhankelijke bestuurders benoemd en er worden bedrijfsingrepen goedgekeurd om de verdoken waarde van bedrijven naar buiten te brengen. Het mag niet verbazen dat Japanse bedrijven recorddividenden uitkeren en hoge toppen scheren met hun inkoop van eigen aandelen.

Daarnaast beseffen steeds meer beleggers dat Japanse aandelen een goede en veel veiligere manier zijn om een mogelijk herstel van China te bespelen. Er is vandaag veel twijfel rond het land maar als het Chinese herstel er door komt dan zal het eerste land dat hiervan zal profiteren Japan zijn, het is immers de grootste handelspartner van China: goed voor 20% van de Japanse handel. Daarenboven komen Chinese toeristen eindelijk terug naar Japan, nu georganiseerde rondreizen weer zijn toegestaan. En deze Chinese toeristen zijn goed voor een derde van alle internationale toeristische uitgaven in Japan. Het is dus een echte goudmijn.

Waarin beleggen?

De rerating van Japan is nog maar pas begonnen en de recente pauze op de aandelenmarkt, sinds de top van eind maart, betekent geenszins dat de heropleving ten einde is. De Japanse beurs is ook helemaal niet duur tegen 15,5 keer de verwachte winst en tegenover de Amerikaanse markt (S&P500) is ze zelfs flink ondergewaard (zie grafiek hieronder). Daarenboven wordt voor dit jaar een gemiddelde winstgroei van tussen de 10% à 15% verwacht. Voorts noteert bijna de helft van de Japanse bedrijven nog altijd onder zijn boekwaarde. Japanse aandelen mogen zeker een plaatsje innemen in een spaarplan of een ruime portefeuille. Ze bieden een uitstekende geografische diversificatie in de portefeuille omdat de Japanse beurs zich vaak niets aantrekt van wat de wereldwijde of westerse beurzen zich gedragen. De voorkeur gaat evenwel naar de grotere concerns die meer van de zwakke yen profiteren en recordwinsten realiseren.

Bij Trade Republic zijn er 107 ETF’s die geënt zijn op Japanse activa, obligaties en aandelen, en in aanmerking komen om opgenomen te worden in een spaarplan. Het overgrote deel volgt wel een aandelenindex. Het is dus geen gemakkelijke keuze om een Japanse ETF uit te kiezen gezien het ruime aanbod. We zouden gaan voor een tracker die de index, bestaande uit de grootste bedrijven van Japan, volgt zoals de MSCI Japan en gezien de zwakke yen van de afgelopen jaren, een ETF die het valutarisico niet afdekt en uitgedrukt is in EUR. Kies uit de volgende drie, die uiteenlopende kenmerken hebben zoals verschillende munten, distributie of kapitalisatie en verschillende onderliggende indices. Japan Equity JPY (ISIN-code: IE00BYQCZN58) en MSCI Japan USD (Distributie, IE00B5VX7566) volgen de MSCI Japan. Core MSCI Japan IMI USD (Acc) (IE00B4L5YX21) is geënt op een veel ruimere index die uit 1068 aandelen bestaat. Je koopt hiermee in feite de hele Japanse markt.

LFI

Author LFI

More posts by LFI