Skip to main content

Rolando Grandi, CFA, beheerder internationale thematische aandelen, La Financière de l’Echiquier .

Het historische Iris²-programma van de Europese Unie dat in 2024 van start gaat, betekent een nieuwe fase in de ruimterevolutie. Deze satellietconstellatie, die in 2027 operationeel moet zijn, zal overal ter wereld internetverbindingen per satelliet ontwikkelen, tegen een geschatte kostprijs van € 6 miljard, met een bijdrage van het Europees Ruimteagentschap en particuliere investeringen. Door de ruimte voor iedereen toegankelijk te maken en de digitale kloof te verkleinen, verbindt de ruimtevaartindustrie 2.0 ook machines en voertuigen ter land, ter zee en in de lucht via breedband, met lagere onderhoudskosten voor de communicatie-infrastructuur dan de infrastructuur op aarde. En dat met eindeloze toepassingen.

Een stijgende markt

Dankzij nieuwe ruimtetechnologieën kan alle computerapparatuur op aarde via “Direct to Device” verbinding maken met satellieten in een baan om de aarde en toegang krijgen tot snel internet. Europa doet niet alleen met Iris² mee aan de wedloop, maar ook met de lopende fusie tussen de Franse satellietexploitant Eutelsat en het Britse OneWeb, dat gespecialiseerd is in satellietcommunicatie in een lage omloopbaan. Dit zou eind 2023 moeten resulteren in een Europese ruimte-internetgigant.

De bloeiende markt voor ruimte-internet zal tegen 2030 naar schatting goed zijn voor $ 16 miljard. De waarde van de wereldwijde markt voor satellietcommunicatiediensten zal naar verwachting oplopen tot $ 141 , met een jaarlijkse groei van meer dan 7% over deze periode1. De reden voor deze hoge vlucht?  Bedrijven ontwikkelen steeds meer satellietconstellatieprojecten in middelhoge of lage baan om de aarde. Zo krijgen gebieden zonder internet dankzij een satellietmodem verbinding, met een lagere latentie.2

Aan de overkant van de Atlantische Oceaan volgen disruptieve projecten elkaar op. Starlink, de constellatie van SpaceX die tussen nu en 2025 mogelijk een beursgang maakt, heeft al meer dan 3.500 van de geplande 44.000 satellieten in een lage baan om de aarde gebracht. De lancering van 54 van deze nieuwe generatie satellieten in december 2022 met de Falcon 9-raket luidt een nieuw tijdperk in voor de telecomwereld die een nieuwe dimensie betreedt.

De Amerikaanse bedrijven Iridium3, specialist in het ontwikkelen van telecommunicatieoplossingen, en Qualcomm, dat zich toelegt op telecommunicatie-oplossingen, hebben dit goed begrepen. Hun recente partnerschap zal resulteren in ‘s werelds eerste satellietoplossing die bidirectionele berichten kan verzorgen, waardoor berichten en hulpdiensten per satelliet mogelijk worden. Snapdragon Satellite, een technologie voor high-end smartphones, kan ook gebruikt worden op auto’s of computers. Dit partnerschap legt voor Iridium een veel grotere markt open.

Dankzij de vooruitgang in ruimtetechnologie voor communicatie, navigatie, miniaturisatie, aardobservatie en fabricage bij microzwaartekracht wordt het gebruik van de ruimte opnieuw uitgevonden. Wij zijn ervan overtuigd dat de dubbele revolutie van het internet der dingen en breedbandinternet het leven op aarde ten goede zal komen. ​ Deze technologie opent ongekende investeringsmogelijkheden op lange termijn en is onomkeerbaar.

Disclaimer: De in dit document geuite meningen komen overeen met de overtuigingen van de beheerder. LFDE kan hiervoor in geen geval aansprakelijk worden gesteld.
1 AB Research

2 PwC France3 De vermelde waarden worden louter als voorbeeld gegeven. Hun aanwezigheid in de portefeuille is niet gegarandeerd

KFI

Author KFI

More posts by KFI