Skip to main content

Het medische technologiebedrijf is er als eerste in geslaagd om via zijn ARC-IM stimulator in combinatie met een draadloze brein-computer interface iemand met een dwarslaesie de bovenste ledematen te doen bewegen. We hadden een kort interview met de Amerikaanse CEO van de groep, Dave Marver.

Wat is zo opmerkelijk aan dit resultaat?

Dave Marver: Het is de eerste keer in de geschiedenis van de mens dat een ruggenmergstimulator in combinatie met geïmplanteerde een brein-computer-interface (BCI) is gebruikt om de beweging van de bovenste ledematen, armen, handen en vingerste herstellen bij een persoon na verlamming, met C4 ruggenmergletsel om precies te zijn. Geen gemakkelijk iets om te doen want technisch is het een grotere uitdaging dan het herstellen van beweging in de benen gezien de fijnere motorische vaardigheden die nodig zijn om vingers te bewegen.

U spreekt over een digitale brug. Kunt u mij daar iets meer over vertellen?

Dave Marver: Het gedeelte van het systeem dat bovenop de hersenen is geïnstalleerd, eigenlijk bovenop de motorische schors of cortex, voelt wanneer iemand de intentie heeft om te bewegen en het gebruikt ook AI om iemands gedachten over een hele reeks bewegingen in kaart te brengen. Het systeem vertaalt die gedecodeerde gedachten in specifieke instructies naar onze ARC-IM om het ruggenmerg te stimuleren. Kort samengevat denkt de persoon te bewegen dan zal hij/zij het ook doen.

Hoe gaat dit praktisch in zijn werk en wat gebeurt er precies in de hersenen?

Dave Marver: Een klein deel van de schedel wordt verwijderd om een apparaat, de BCI, te plaatsen net boven de motorische schors, precies dat deel van de hersenen dat de beweging controleert. Dit apparaat registreert waar precies in de hersenen de intentie om te bewegen ontstaat en stuurt deze gegevens dan draadloos door naar de ARC-IM stimulator en deze vertaalt dit dan om een bepaalde stimulatie in gang te zetten en daarna gaat dit alles naar de rug.

Tot wat zou dit de komende jaren kunnen leiden?

Dave Marver: Hoewel het nog te vroeg is om volledige resultaten te geven, kunnen we wel zeggen dat de technologie werkt zoals verwacht en lijkt verlamde armen, handen en vingers succesvol te reanimeren. Het onderzoek op één persoon is mogelijk gemaakt door een subsidie van de European Innovation Council. Dit is de eerste van vier BCI-procedures onder die subsidie. Zoals eerder aangegeven werkt de BCI samen onze ARC-IM ruggenmergstimulator om de beweging te herstellen. We moeten natuurlijk nu nog onze wereldwijde onderzoeken (pivotal trials) uitvoeren en dit op een grotere schaal gaan testen. Alles echter alles goed gaat dan kunnen we mogelijk tegen het einde van het decennium iemand met verlamming weer volledig doen bewegen dankzij de kracht van het denken.

In het persbericht staat alle technische info.

EFI

Author EFI

More posts by EFI