Skip to main content

Thomas Planell, Beheerder – Analist DNCA Investments.

In tegenstelling tot vorige week en vanuit hun enthousiasme over de lager dan verwachte inflatiecijfers beginnen de markten opnieuw te geloven in de overwinning van de monetaire beleidsmakers op de publieke vijand nummer één: de inflatie.

In de Verenigde Staten is de kerninflatie aan het laagste tempo gestegen sinds het einde van de lockdowns.

Van een addertje onder het gras is in deze publicatie geen sprake: alles wijst op een echte prijsdaling. Het enige minpunt is dat het basiseffect minder gunstig zal zijn voor de volgende publicaties.

Dezelfde vaststelling aan de kant van de tweede economische macht van de planeet. In juni liet de consumptieprijsindex in China een nulgroei optekenen op jaarbasis en dat is het laagste niveau sinds februari 2021. De daling van de energieprijzen, maar ook van de “kerncomponenten” compenseren ruimschoots de opverende prijzen van varkensvlees (momenteel goed voor 1,5% van de index). Vooral de productieprijzen dalen sterk (met meer dan 5%!).

Na zes maanden van aanzienlijke onderprestaties, stabiliseerden de markten voor industriële metalen zich sinds een week. Ijzererts, dat essentieel is voor de productie van staal, maar verzwakt wordt door een inelastische productie en een daling van het aantal bouwvergunningen en nieuwe projecten in China, slaagt erin om plots van de symbolische drempel van 100 dollar per ton af te wijken. Koper, dat beter standhield als gevolg van de lage voorraden, het gebruik ervan in de eindfase van de bouwwerven en de behoefte aan elektrificatie, nadert op de London Metal Exchange de 8700 dollar. Aluminium is in een week tijd met 6% gestegen. Over het geheel laten industriële metalen hun sterkste wekelijkse stijging sinds 6 maanden optekenen en ze krijgen daarbij het gezelschap van ruwe olie met een prijsstijging van 9% in juli.

Het mag verbazingwekkend heten dat de activaklasse, die door beleggers wordt beschouwd als een instrument om zich tegen inflatie in te dekken, positief reageert op een daling ervan. Naast de verwachting dat het Chinese Politburo binnenkort een stimulus zal aankondigen, profiteren de grondstoffenprijzen zowel van het feit dat de dollarindex voor het eerst dit jaar onder de symbolische drempel van 100 zakt als van de risicobereidheid die deze plotse terugval illustreert.

De markten zijn geneigd te denken dat de missie van de Fed voltooid is en stellen hun verwachtingen voor een renteverhoging neerwaarts bij, waardoor de opwaartse rally van de dollar wordt afgeremd. Het optimisme vindt zijn weg naar aandelen wereldwijd (de stromen trekken aan: 570 miljard in 7 weken, volgens Bank of America), maar ook naar krediet (de premie voor afdekking tegen het risico van wanbetaling van investment grade staat op het laagste peil sinds februari 2022) en zelfs naar Oekraïense overheidsobligaties die de eerste tekenen tonen van een hernieuwde belangstelling sinds het begin van het conflict.

Overwinning tegen inflatie, soft landing, einde van de oorlog in Oekraïne … De markten, en in het bijzonder de technologiewaarden, hebben opnieuw oog voor het positieve nieuws en liggen niet wakker van de om en bij de 100 miljard dollar die de Fed en de ECB alleen al elke maand aan de wereldwijde liquiditeit onttrekken. Het vooruitzicht van het einde van deze economische cyclus met een schok van het type 2008-2009 wordt onwaarschijnlijker. De intensiteit zou lager kunnen zijn dan de terugval in de jaren 2001-2002, een recessie waarvan de Europese consument uiteindelijk weinig voelde. De goede prestaties van de arbeidsmarkt ondersteunen het vertrouwen van de gezinnen. De vrijgevigheid van de verzorgingsstaat eveneens. Die brengt misschien een moreel risico met zich mee dat dringend rechtgetrokken moet worden willen we niet afstevenen op een ontwrichte toekomst (van schuldaflossing!). De recente waarschuwing van de Minister van Actie en Openbare Rekeningen in Frankrijk is daar niet vreemd aan. Frankrijk is geen alleenstaand geval: de wereldwijde schuld is opgelopen tot 225 triljard dollar en is in de geschiedenis nog nooit zo hoog geweest.

KFI

Author KFI

More posts by KFI