Skip to main content

Algoritmes hebben het afgelopen jaar de prestaties van fondsen overgenomen.

FONDS door FREDERIK LEJOINT

Na een bijzonder moeilijk 2022 waren beleggingsfondsen in 2023 opnieuw in bloedvorm, met bijzonder sterke prestaties van de beste fondsen met blootstelling aan technologie. Ze staan zelfs op de eerste negen plaatsen in onze steekproef van producten. 

Een nieuwe trend

De beste performer was het R-co Thematic Blockchain-fonds, dat in juli 2022 werd gelanceerd midden in een correctie in de technologiesector en in het afgelopen jaar met 63,5% steeg. Het product wordt sinds de lancering beheerd door de tandem Charles-Edouard Bilbault en Sok Klara en is gericht op blootstelling aan het blockchainthema, waarbij een reeks subsectoren wordt bestreken, waaronder fysieke infrastructuur, logistiek, de metaverse en fintech.

” In het afgelopen jaar hebben veel gevestigde bedrijven op blockchain gebaseerde innovaties aangekondigd in verschillende sectoren van de economie”, aldus de managers in hun laatste managementcommentaar. “Siemens, Cargill en Fedex maken dagelijks gebruik van JPMorgan’s Onyx blockchain oplossing. Disney heeft ook Disney Pinnacle gelanceerd, een start-up van NFT die digitale verzamelobjecten zal aanbieden die geïnspireerd zijn door Disney-, Pixar- en Star Wars-personages. En dit zijn nog maar een paar van de vele voorbeelden.

Algoritmen

Achter het fonds Rothschild Gestion vinden we het terugkerende Echiquier Artificial Intelligence, dat met meer dan 50% is opgeveerd dankzij zijn blootstelling aan het vlaggenschip 2023. Twee andere fondsen met directe blootstelling aan de opmars van artificiële intelligentie (Allianz Articial Intelligence enODDO BHF Artificial Intelligence) komen ook voor in onze tabel. 

Rolando Grandi (beheerder van het Echiquier Artificial Intelligence fonds) wijst erop dat zijn strategie 2023 op een hoge noot heeft afgesloten, met een stijging van 4,6% in december. “De verandering in de houding van de Federal Reserve duidt op het begin van een reeks renteverlagingen in de komende kwartalen en ondersteunde de prijzen in de laatste weken van 2023. Over het hele afgelopen jaar is ons fonds gestimuleerd door de opkomst van generatieve AI, die de belangstelling van beleggers voor de technologiesector als geheel heeft vergroot. Deze revolutie gaat nu een nieuwe fase in, met een exponentiële groei van het aantal toepassingen”.

Sterke groei

Een ander succesvol thema in 2023 was veiligheid, met name met het Allianz Cyber Security fonds. In tegenstelling tot andere fondsen die zich specialiseren in beveiliging in de breedste zin van het woord, richt het product van Allianz Global Investors zich alleen op online beveiliging, waarbij algoritmes van artificiële intelligentie steeds vaker worden gebruikt om de aanvallen te dwarsbomen die dagelijks bedrijven, particulieren en overheden treffen.

Deze factor speelde duidelijk in het voordeel van deze strategie in een oefening die zeer gunstig uitpakte voor de technologiegroepen die aan dit thema werden blootgesteld. Een bedrijf als Crowstrike, dat gespecialiseerd is in cloudbeveiliging, is een van de belangrijkste posities in het fonds. Door het enthousiasme voor alles wat ook maar enigszins gerelateerd is aan artificiële intelligentie, is de koers van het aandeel verdrievoudigd sinds het dieptepunt begin 2023. En andere grote posities in het fonds, zoals Zscaler en Palo Alto Networks, hebben ook hun aandelenkoersen zien verdubbelen in de afgelopen 12 maanden.

Een solide trackrecord

De volgende twee producten die Pictet Asset Management aanbiedt, laten vrijwel vergelijkbare groeicijfers zien in 2023: Pictet Digital en Pictet Robotics. Terwijl de eerste een relatief brede sectorale benadering van de digitalisering van onze samenlevingen hanteert, richt de tweede zich meer exclusief op de kwestie van automatisering in een groot aantal industriële sectoren, maar ook in ons dagelijks leven.

Pictet Robotics laat ook de sterkste groei zien in onze steekproef van producten over een horizon van vijf jaar, en ook het grootste vermogen onder beheer, met een vermogen van meer dan 8,5 miljard dollar. Anjali Bastianpillai (Senior Client Portfolio Management bij Pictet Asset Management) wijst erop dat robotica ook een sector is die positief is beïnvloed door de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. “Bedrijven gebruiken algoritmes om hun logistiek te beheren, productieverliezen te beperken en de productie te optimaliseren. Tegelijkertijd vergroot de repatriëring van bepaalde productiecapaciteiten naar ontwikkelde landen de behoefte aan automatisering in fabrieken, niet in de laatste plaats vanwege een afnemende beroepsbevolking in bepaalde regio’s”.

Sociaal rendement

DNCA Invest Global New World is nog zo’n product dat heeft geprofiteerd van zijn blootstelling aan de sterkste trends in de technologiesector, door te beleggen in de trend naar digitalisering van productieprocessen in bedrijven. Dit is een onmiskenbaar succes voor DNCA Finance, een fondsbeheerder die lange tijd beter bekend stond om zijn waardebenadering, met een beheerd vermogen van in totaal al meer dan € 350 miljoen, ook al heeft het fonds nog geen track record dat lang genoeg is om sterren van Morningstar te krijgen. 

Tot slot behoorden fondsen belegd in Amerikaanse blue chips ook tot de beste beleggingscategorieën in 2024, met name vanwege hun hoge blootstelling aan de technologiesector. De tiende plaats van Allianz US Equity bewijst dit, met aandelen als Microsoft, Amazon, Apple, NVidia, Meta, Visa en Alphabet onder de top tien posities van het fonds.

EFI

Author EFI

More posts by EFI