Skip to main content

Om spaargeld te laten vloeien naar de financiering van infrastructuurprojecten, kleine bedrijven via private equity of steun voor kmo’s, is er een tool die het mogelijk maakt om middelen op te halen bij institutionele beleggers en het grote publiek. ELTIF’s (Europese langetermijninvesteringsfondsen ) halen geld op bij particuliere investeerders door hen de mogelijkheid te bieden om direct te investeren in concrete projecten dicht bij huis.

Lange termijn

Wat wordt er precies bedoeld met ELTIF? Dit zijn Europese beleggingsfondsen voor de lange termijn. De ELTIF is opgericht op basis van een Europese verordening die rechtstreeks van toepassing is op nationaal niveau in de landen van de Europese Unie. ELTIF’s zijn speciaal ontworpen door de Europese Unie als vehikels die gespecialiseerd zijn in langetermijninvesteringen in infrastructuurprojecten, niet-beursgenoteerde bedrijven of beursgenoteerde kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s).Deze fondsen zijn echter geen UCITS-fondsen zoals beveks. Ze hebben hun eigen bijzondere kenmerken. Ze hebben de status van alternatief fonds. Ze hebben ook uitgebreidere beleggingsregels dan beveks. De Europese verordening bepaalt ook welke investeringen in aanmerking komen voor deze fondsen. Er zijn diversificatievereisten en hefboombeperkingen.

Een groeiend aanbod

Steeds meer internationale emittenten bieden dit type fonds nu aan in Europa. Deze fondsen beleggen in diverse activaklassen. Ze mikken op de lange termijn. Ze kunnen beleggen in aandelen of obligaties. Ze zijn ook gericht op een breed scala aan beleggers, waaronder institutionele beleggers, vermogende particulieren en het grote publiek. Deze omvatten aandelen in beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde kleine en middelgrote ondernemingen, vastgoed gericht op duurzame economische groei, infrastructuur en private equity. Ze kunnen ook worden gebruikt om projecten te financieren in het kader van de Europese Green Deal. ELTIF’s hebben een Europees paspoort en kunnen daarom binnen de EU worden verhandeld.

I.de.L

Author I.de.L

More posts by I.de.L