Skip to main content

Warren Buffett, die op 30 augustus 94 jaar wordt, wordt beschouwd als een echte goeroe in de financiële wereld. Sinds 1958 beheert hij portefeuilles voor vrienden, kennissen en familieleden en voor eigen rekening. Sinds 1969 heeft zijn Berkshire Hathaway-fonds ruim boven het gemiddelde van de financiële markt gepresteerd.

Een recept

Het succesrecept is het kopen van kwaliteitsbedrijven tegen lage prijzen en deze voor de (zeer) lange termijn bijhouden. Hierdoor is er weinig verloop in de portefeuille, wat de transactiekosten verlaagt. Het verwerft voornamelijk aandelen in bedrijven die marktleider zijn en … die standhouden! Het lijkt een eenvoudig recept, behalve dat Warren Buffett ook investeert in het management van de bedrijven in zijn portefeuille. Het is veeleisend op het gebied van managementvaardigheden. Het is ook gepositioneerd in bedrijven die baanbrekende technieken ontwikkelen en in bedrijven die goede winsten maken. Het voert een diepgaande analyse uit van de bedrijven waarin het een investeringsvisie heeft. Het investeert alleen in wat het begrijpt en in bedrijven die profiteren van een bevoorrechte positie. 

Een weinig gespreide portefeuille

Het fonds heeft momenteel de volgende posities:

Bron: Visual Capitalist

In het eerste kwartaal van 2024 bestond de portefeuille van het Berkshire Hathaway-fonds voornamelijk uit ongeveer vijftien aandelen, met een zware weging in Apple (bijna 40% van de waarde van het fonds). Financiële instellingen zoals American Express en Bank of America komen ook voor (bijna 21% van het totaal). We hebben ook posities genomen in Coca-Cola en Kraft Heinz. Hierdoor zijn het vooral Amerikaanse bedrijven die een sterk geconcentreerde portefeuille vormen, gebaseerd op sterke overtuigingen. In 2020 nam Buffett ook een aantal posities in Japanse bedrijven. Deze manager lijkt zich in zijn beleggingskeuzes echter niet te laten beïnvloeden door ESG-overwegingen.

Ze zeggen dat de bomen niet tot in de hemel groeien. Zal Warren Buffett een uitzondering zijn? En wie wordt zijn opvolger? Zal hij de grote meester waardig zijn? In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Maar op het gebied van prestaties kunnen we nu al onze hoed afnemen voor deze meester van de financiën.

I.de.L

Author I.de.L

More posts by I.de.L