Skip to main content

Commentaar van Franck Dixmier, Global CIO Fixed Income chez Allianz Global Investors.

Het Federal Open Market Committee van de Amerikaanse centrale bank maakt woensdagavond haar rentebesluit bekend. Naar verwachting zal de rente deze keer ongewijzigd zal blijven. Mogelijk zal een eerste renteverlaging in 2024 volgen. De visie van Franck Dixmier, Global CIO Fixed Income bij Allianz Global Investors.

Wij verwachten geen renteverhoging tijdens de Fed-vergadering van 19-20 september. De markten denken dat er een waarschijnlijkheid is van 44 procent van nog een renteverhoging met 25 basispunten tussen nu en eind 2023, maar wij denken dat de Fed haar renteverhogingscyclus heeft voltooid. De beleidsrente ligt nu in een bandbreedte tussen 5,25 en 5,5 procent. ​

Ik moet toegeven dat beleggers verrast blijven door de Amerikaanse economische cijfers. Die bevestigen maand na maand de veerkracht van de Amerikaanse economie. De recente economische cijfers wijzen echter op aanhoudende desinflatie, vooral in de dienstensector, en op afnemende spanningen op de arbeidsmarkt. Dat zijn belangrijke indicatoren voor de Fed.

De neerwaartse trend in de inflatie wordt ook weerspiegeld in het consumentenvertrouwen. De inflatieverwachtingen voor één jaar daalden in augustus naar 3,1 procent (het laagste sinds maart 2021), tegen 3,5 procent de maand ervoor, terwijl de verwachtingen voor 5-10 jaar daalden naar 2,7 procent, tegen 3 procent de maand ervoor.

De markten zullen woensdagavond vooral letten op de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell over het tijdschema voor monetaire beleidswijzigingen. Na de scherpe correctie aan de korte kant van de Amerikaanse rentecurve in de zomer, heeft het thema ‘langer hoger’ postgevat.

Een eerste renteverlaging is uitgesteld en wordt nu door de markten verwacht in juli 2024.

LFI

Author LFI

More posts by LFI