Skip to main content
 • De Groep heeft met 923 miljoen euro opnieuw haar hoogste omzet sinds haar oprichting bereikt (+33%!)
 • Sterke financiële positie, met een EBITDA van 88 miljoen euro en een stijging van het eigen vermogen met 13%
 • Overname van Galère en Galère Lux, voormalige dochterondernemingen van de Nederlandse groep BAM
 • Overname van Epiney Holding

De groep THOMAS & PIRON, die actief is in de sectoren bouw, vastgoedontwikkeling en burgerlijke bouwkunde, is in 2022 blijven groeien, ondanks de energiecrisis, de stijgende grondstofprijzen en het tekort aan arbeidskrachten. Aan het roer staat een nieuw duo van CEO’s.

Het economische klimaat voor de bouwsector was in 2022 net zo uitdagend als in 2021. Dit jaar stond in het teken van stijgende rentevoeten en hogere materiaalkosten (12% hoger bij Thomas & Piron) en energiekosten, waardoor de marges onder druk kwamen te staan. Er was ook een chronisch tekort aan arbeidskrachten. De crisis heeft potentiële bouwers voorzichtiger gemaakt om aan een vastgoedproject te beginnen, en het aantal verkopen heeft daaronder geleden.

“Maar dit alles weerhield Thomas & Piron er niet van om een historische totaalprestatie neer te zetten, met een geconsolideerde recordomzet van 923,1 miljoen euro, een stijging van 33% ten opzichte van het voorgaande jaar! En de winstgevendheid blijft uitstekend, met een EBITDA van 88 miljoen euro (hetzelfde als in 2021) en een totale verkoop van 1.222 wooneenheden. In het uiterst uitdagende economische klimaat waarin we ons bevinden, is dit succes te danken aan het talent van onze medewerkers en de teamgeest die de kracht is van de Groep”, zegt een opgetogen François Piron, voorzitter van de Raad van Bestuur en co-CEO van de Groep Thomas & Piron sinds januari 2023.

Dit is in wezen externe groei. De integratie, aan het begin van het jaar, van de Belgische onderneming Galère en haar dochteronderneming Galère Lux, die voornamelijk actief is in de burgerlijke bouwkunde, gevolgd door de overname van de Zwitserse groep Epiney Holding in september, geeft de Groep Thomas & Piron de kans om haar activiteiten te diversifiëren en haar aanwezigheid in België en daarbuiten te vergroten.

Diversificatie

Galère breidt de expertise van de Groep op het gebied van civiele bouwkunde uit en versterkt de aanwezigheid in de regio Luik en het Groothertogdom Luxemburg. Conform de verwachtingen heeft Galère bijgedragen aan de groei van de balans en de goede brutoresultaten van de Groep. Ondertussen biedt de overname van Epiney Holding, gespecialiseerd in bouw en burgerlijke bouwkunde voor openbare en particuliere werken, een grote complementariteit van activiteiten in het Zwitserse Wallis met Groupe Dumas, overgenomen in 2020. Thomas & Piron heeft nu meer dan 400 mensen in dienst in Zwitserland.

Als onderdeel van deze diversificatiestrategie biedt de ontwikkeling van projecten in Portugal (in Lissabon en Porto) goede vooruitzichten.

“Ervoor zorgen dat we de middelen hebben om onze ambities waar te maken, zit echt in het DNA van onze Groep”, zegt Edouard Herinckx, co-CEO van de Groep Thomas & Piron. ”Dankzij onze geografische diversificatie (België, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland, Portugal en Marokko) en onze waaier aan activiteiten (residentiële ontwikkeling en bouw, burgerlijke bouwkunde, renovatie, …) genieten onze 3.352 medewerkers interessante mogelijkheden op het vlak van loopbaanbeheer en interne mobiliteit. Gezien de schaarste aan mankracht in onze sector, mag geen enkele troef over het hoofd worden gezien. Afgelopen maart hebben we zelfs de THOMAS & PIRON Academy gelanceerd om werkzoekenden op te leiden volgens onze behoeften, met het vooruitzicht op een vast contract.”

Kerncijfers 2022

 • THOMAS & PIRON heeft eens te meer zijn beste absolute resultaat sinds oprichting neergezet.
 • De omzet stijgt met 33% tot 923 miljoen euro (vergeleken met 696 miljoen euro op in 2021).
 • De Groep blijft erg winstgevend, net als de afgelopen twee jaar, met een EBITDA van 88 miljoen euro (gelijk aan 2021).
 • Brutowinst van €59,5 miljoen.
 • Het balanstotaal stijgt met 21,4%.
 • Een andere indicator voor de goede financiële gezondheid van de Groep is de solvabiliteitsratio van 26,3%.
 • Het eigen vermogen, met 372,5 miljoen euro (+13%), is ook versterkt (in 2021 met 5,8%), waarbij de gegenereerde winsten worden gebruikt om de activiteiten te financieren, naast externe financiering.

Realisaties en belangrijkste projecten in 2022

 • 780 woningen opgeleverd
 • 535 appartementen opgeleverd
 • 95 renovaties sleutel op de deur

België:

 • Opstart van 12 nieuwe werven om 773 wooneenheden of gelijkwaardig te creëren en bijna 700 huizen in België en Luxemburg.
 • Galère: ontwikkeling van kades in Charleroi; renovatie van het viaduct van Huccorgne op de snelweg E42/E25 tussen Luik en Namen.

Luxemburg:

 • Oplevering aan Eaglestone van twee gebouwen met in totaal ongeveer zestig eenheden.
 • Oplevering van de werven Schifflange en Kopstal (40 eenheden)
 • De bouw van twee LIDL-winkels in recordtijd.
 • Grondwerkzaamheden voor het nieuwe UNICITY-project.
 • Structuur 232 (brug) bij Colmar-Berg.

Frankrijk:

 • 124 gelijkaardige woningen geproduceerd door Maisons du Nord.
 • Opstart van de bouw van het project Téteghem, Les Jardins de Tatto.

Zwitserland:

 • Groupe Dumas: een honderdtal werven van uiteenlopende grootte, zowel in bergachtige gebieden als in de grote steden van Wallis.
 • Epiney Holding: heraanleg van het spoor van de iconische kabelspoorweg “SMC” tussen Sierre en Crans-Montana.

Portugal:

 • Oprichting van Thomas & Piron Groupe Portugal (Portugese holding) en Thomas & Piron Development om het technisch en commercieel beheer van projecten in Portugal te garanderen. De kantoren bevinden zich in Oeiras (Lissabon).
 • Verwerving van twee gronden voor 100% openbare werken: een groot project van bijna 100.000 m² in Lissabon en een woon- en coworkingproject in Porto op de kades van Matosinhos.

Marokko:

 • Verdere oplevering van 220 luxe appartementen op het terrein van het voormalige vliegveld van Casablanca, in een park van 50 hectare.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Al sinds de oprichting van de Groep Thomas & Piron maken ondernemerschap en verantwoordelijkheidsgevoel deel uit van het DNA. Duurzame winstgevendheid heeft altijd voorrang gekregen boven kortermijnwinstbejag.

In mei 2022 kreeg de Groep Thomas & Piron voor het vierde opeenvolgende jaar het label “Best Managed Companies” (GOLD-versie) van Deloitte België, een erkenning voor privébedrijven die uitblinken op het vlak van bestuur, management en prestaties.

De afgelopen jaren heeft de Groep een aantal initiatieven genomen om de impact op het milieu te verminderen, de circulaire economie aan te moedigen en het welzijn van de teams te bevorderen. In 2022 werd een evaluatie uitgevoerd om de vooruitgang nauwkeuriger te kwantificeren en transparant te communiceren naar belanghebbenden. De Groep is van plan om in 2026 te voldoen aan de rapportagedoelstellingen van de Europese CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).

Vooruitzichten 2023

“De tweede helft van het jaar lijkt een drukke periode te worden voor Thomas & Piron, en we zijn blij dat we een vol orderboekje hebben. De verkoop zal weer aantrekken. Qua werk zal er voor elk wat wils zijn, dat is zeker,” zegt Edouard Herinckx, co-CEO van de Groep Thomas & Piron.

KFI

Author KFI

More posts by KFI