Skip to main content

De Belgische startup Welexit lanceert MyLittleLawyer.be, de eerste chatbot gespecialiseerd in Belgisch recht! Zo stelt het artificiële intelligentie ten dienste van rechtzoekenden, waardoor zij hun “advocaat in hun zak” op elk moment gratis kunnen raadplegen en in enkele seconden betrouwbare antwoorden krijgen, in hun taal.

“Ik heb niet genoeg geld om mijn energierekening deze maand te betalen, wat riskeer ik?”; ”Ik lig in ruzie met mijn buur”. Hij bedreigde me met een rechtszaak, het maakt me bang. Moet ik ook een advocaat nemen en hoe doe ik dat?”; “Ik wil verhuizen. Hoe vertel ik het mijn huisbaas?”

Elke dag doen zich talloze juridische problemen voor die ons allemaal kunnen treffen. Helaas voelen de meeste mensen zich hulpeloos in dergelijke situaties. Dit leidt ertoe dat ze ofwel niets doen, zelfs als dat betekent dat ze hun rechten niet laten gelden, ofwel later op een ongepaste en schadelijke manier handelen. Bijna 60% van de 18-40-jarigen zegt nog nooit gebruik te hebben gemaakt van de diensten van een advocaat, zo blijkt uit een enquête die Welexit in maart 2023 onder 500 Belgische inwoners heeft gehouden. En naar schatting wordt meer dan 80% van de juridische behoeften niet ingevuld1.

Een gratis ‘advocaat in uw zak’

Om de stress van een juridisch probleem te verminderen en een duidelijker antwoord te geven, lanceert Welexit MyLittleLawyer.be, de eerste chatbot gespecialiseerd in Belgisch recht (www.mylittlelawyer.bewww.monpetitavocat.be) en gratis toegankelijk!

“Op basis van de meest geavanceerde kunstmatige intelligentie in ons vakgebied hebben we een chatbot ontwikkeld die gespecialiseerd is in Belgisch recht (wat niet het geval is bij ChatGPT), in de vorm van een personage aan wie je alle vragen kunt stellen die je bezighouden en onmiddellijk betrouwbare antwoorden krijgt”, legt Yizhaq Kricheli, CEO en medeoprichter van Welexit, uit. “De angst komt vooral van de onduidelijkheid. Zodra u begrijpt wat er met u gebeurt dankzij MyLittleLawyer.be, dat u dit in alledaagse taal uitlegt en in uw taal, bent u beter in staat om met een koel hoofd te reageren. Of u krijgt direct de informatie die u nodig hebt en daar houdt het mee op, of u heeft een advocaat nodig en die kan uw situatie duidelijker uitleggen. Het doel is natuurlijk niet om het beroep van advocaat af te schaffen, maar om het werk van advocaten te vergemakkelijken door het probleem op te helderen en te kaderen. En daardoor hopen we het machtsevenwicht in de samenleving te herstellen.”

In 2021 telde de Belgische justitie meer dan 1 miljoen nieuwe geschillen2.

Artificiële intelligentie ten dienste van de mens

Welexit biedt gratis toegang tot MyLittleLawyer.be. U hoeft zich alleen maar te registreren op de site, zodat je op de hoogte wordt gebracht van nieuwe functies die in de komende weken worden toegevoegd.

MyLittleLawyer.be beoogt enerzijds onnodige kosten voor haar gebruikers te vermijden wanneer direct antwoord kan worden gegeven op eenvoudige vragen die geen tussenkomst van een advocaat vereisen. En ten tweede om te voorkomen dat advocaten hun tijd verspillen, die na analyse van het dossier regelmatig ontdekken dat er in feite geen verdere actie hoeft te worden ondernomen.

“Onze filosofie is om artificiële intelligentie in dienst te stellen van de mens. Wij willen justitie toegankelijk maken voor iedereen. Het is onaanvaardbaar dat de meeste mensen zich hulpeloos voelen omdat ze niet weten waar ze informatie kunnen vinden of omdat ze niet de middelen hebben om zich te verdedigen,” zegt Yizhaq Kricheli.

MyLittleLawyer.be biedt ook een concrete oplossing voor wie na zijn gesprek met de chatbot contact wil opnemen met een advocaat. Ze klikken gewoon op de knop ‘praat met een mens’ om een consult te regelen met een advocaat die gespecialiseerd is in het juiste rechtsgebied, online of op zijn of haar kantoor, voor slechts 29 euro. En dit via het Welexit platform.

Op zoek naar partners

“Meer dan 93% van de respondenten van onze Welexit-enquête van maart zei dat ze geïnteresseerd zouden zijn in een app waarmee ze in 1 minuut toegang zouden hebben tot accurate juridische informatie, zodat ze snel zouden kunnen handelen bij problemen die ze in hun dagelijks leven tegenkomen. MyLittleLawyer.be biedt hun nu een oplossing die voorheen niet bestond. Maar wij willen deze revolutie en de strijd tegen het onrecht niet alleen leiden. Artificiële intelligentie opent nieuwe horizonten, maar roept ook nieuwe vragen op waarover we met zijn allen moeten nadenken. Daarom roepen wij instellingen, bedrijven, verenigingen en juridische actoren die dromen van een rechtvaardiger wereld op om zich bij ons aan te sluiten in deze missie“, besluit Yizhaq Kricheli.

1 Bron: Verslag Haeriuitgebracht in 2017 op verzoek van het Franse ministerie van Justitie

2 Bron: www.rechtbanken-tribunaux.be

KFI

Author KFI

More posts by KFI