Skip to main content

Finst geeft als eerste Nederlandse cryptoplatform een uitgebreide Proof of Reserves vrij

 • Amsterdamse cryptobeurs Finst kondigt de succesvolle vrijgave aan van een Proof of Reserves (PoR), uitgevoerd door een onafhankelijke auditor
 • Finst’s uitgebreide Proof of Reserves is een unicum en heeft tot doel de beperkingen van traditionele PoR aan te pakken en hogere transparantienormen in de cryptobranche aan te moedigen
 • De audit, die minstens elke 6 maanden vernieuwd zal worden, heeft bevestigd dat Finst de activa van klanten aanhoudt op basis van een volledige reserve (1:1) en een effectieve scheiding van activa heeft geïmplementeerd.

Als crypto-investeerder zou een betrouwbaar inzicht in de reserves en algemene veiligheid van een exchange de norm moeten zijn. Slechts 8 maanden na de lancering is Finst het eerste en enige Nederlandse cryptoplatform dat een uitgebreide Proof of Reserves audit onthult. Deze is uitgevoerd door AuditNow, een onafhankelijke auditor.

De audit werd kundig geleid door de CEO van AuditNow, Daniël Waknine, een vooraanstaand lid van de World Compliance Association die eerder heeft samengewerkt met gerespecteerde instellingen zoals BNP Paribas en ING Groep.

Als onderdeel van zijn Proof of Reserves audit heeft Finst een uitgebreid kader ontwikkeld dat volledige transparantie biedt over de structuur, operaties, activa, verplichtingen, zakelijke activiteiten en algemene veiligheid.

De beperkingen van traditionele Proof of Reserves

Traditionele PoR-audits richten zich vaak alleen op on-chain holdings van een exchange, met een beperkte focus op specifieke crypto-assets, waardoor kasreserves en verplichtingen worden genegeerd. Bovendien controleren traditionele PoR-audits niet of een exchange een effectieve scheiding van activa heeft geïmplementeerd, wat cruciaal is om vermenging van activa te voorkomen en maximale veiligheid te waarborgen.

Julien Vallet, CEO & medeoprichter: “Onze analyse van verschillende Proof of Reserves (PoR) verklaringen benadrukte de behoefte aan meer duidelijkheid op dit gebied. Traditionele PoR laten vaak belangrijke vragen onbeantwoord voor investeerders, daarom hebben we besloten om een nieuwe standaard te ontwikkelen die verder gaat dan alleen de verificatie van on-chain holdings.”

De uitkomst van Finst’s audit van Proof of Reserves

De resultaten van deze grondige en onafhankelijke audit bevestigden dat Finst de volledigheid van de activa van klanten aanhoudt op basis van een volledige reserve (1:1) en een effectieve scheiding van activa heeft geïmplementeerd via een afgescheiden entiteit. Daarnaast heeft de audit de volgende belangrijke punten geverifieerd:

 • Finst heeft beleid en procedures om de activa van klanten correct te beschermen
  ​De aangewezen rollen en verantwoordelijkheden in de beschermingsprocedures worden nageleefd
 • Er wordt strikte beperking gehandhaafd op de overdracht van activa aan aangewezen senior management medewerkers
  ​De activa van klanten worden aangehouden op een bankrekening en wallets via een afgescheiden entiteit, zonder enige mogelijkheid tot vermenging met de fondsen van Finst zelf
 • Alle activa van klanten zijn verkregen via stortingen van klanten, zonder het gebruik van leningen
 • Er is geen overdracht of gebruik van activa van klanten door een derde partij
  ​De activa van klanten zijn volledig beschikbaar, met een maximale termijn van 2 dagen
  ​De collateralisatiegraad van Finst is >100% voor alle munten die op het platform beschikbaar zijn
 • Alle cryptocurrencies die op het platform van Finst verhandeld kunnen worden, zijn opgenomen in de audit scope

Finst bevestigd de Proof of Reserves audit minstens elke 6 maanden te vernieuwen om voortdurende en transparante informatie voor klanten te waarborgen.

Julien Vallet, voegt toe“Crypto investeerders verdienen om te weten hoe goed ze beschermd worden, zeker in het licht van recente ineenstortingen van wereldwijde beurzen. We waren verrast om te zien dat geen enkel Nederlands cryptoplatform ooit een Proof of Reserves heeft vrijgegeven, en we geloven sterk dat dit een standaardpraktijk moet worden. We nodigen alle cryptoplatforms openlijk uit om zich bij ons aan te sluiten in het omarmen van dit belangrijke initiatief, zodat we gezamenlijk de transparantie en veiligheid van de hele industrie kunnen verbeteren.”

Lees hier de volledige Proof of Reserves statement.


Over Finst

Finst is de snelst groeiende cryptocurrency exchange in Nederland en biedt een best-in-class investeringsplatform in combinatie met institutionele beveiligingsstandaarden en 82% lagere handelskosten. Finst wordt geleid door het ex-kernteam van DEGIRO en is geregistreerd als aanbieder van cryptodiensten bij De Nederlandsche Bank (DNB). Finst wil het grootste en meest vertrouwde cryptocurrency platform in Europa worden door particuliere beleggers te laten profiteren van dezelfde mogelijkheden en tools als professionele handelaren. Voor meer informatie kan u terecht op www.finst.com.

KFI

Author KFI

More posts by KFI