Skip to main content

Maandelijkse cryptobarometer toont ongeziene handelsvolumes en uitzonderlijk optimisme in februari

Het Nederlandse cryptoplatform Finst lanceert vandaag haar eerste maandelijkse crypto-barometer die inzichten verschaft over de belangrijkste gebeurtenissen, trends en het gedrag van haar crypto-investeerders. In aanloop naar International Women’s Day is ook het beleggingsgedrag van vrouwelijke crypto investeerders onder de loep genomen.

In 2024 waren er al belangrijke cryptogebeurtenissen, zoals de goedkeuring van Bitcoin Spot ETF’s en de nieuwe recordhoogte van Bitcoin van €63.300. De Bitcoin halvering en de introductie van MiCA later dit jaar zullen naar verwachting ook de marktprestaties en het handelsgedrag beïnvloeden.

Belangrijkste inzichten in één oogopslag:

  • Vrouwen waren in februari 2024 goed voor 17,3% van het totale handelsvolume en overtroffen daarmee het gemiddelde handelsvolume van hun mannelijke tegenhangers
  • Het gemiddelde bedrag van de crypto-portefeuilles steeg met 27,26% maand tot maand
  • De top 5 verhandelde cryptocurrencies waren Bitcoin, Solana, Ethereum, Ripple en Cardano

Steeds meer vrouwen vinden de weg naar digitale assets

Hoewel de cryptospace nog voornamelijk een mannenwereld blijkt, ziet men bij Finst de activiteit van de vrouwelijke beleggers toenemen. Aan het eind van februari 2024 had de cryptobeurs 13% vrouwelijke klanten, die goed waren voor 17,3% van het totale handelsvolume in die maand. Dit toont aan dat vrouwelijke beleggers, hoewel ze nog steeds een minderheid vormen op de cryptomarkt, gemiddeld meer handelden dan mannen in termen van volume.

Tegelijkertijd plaatsten vrouwelijke beleggers in februari gemiddeld slechts 12 orders, voornamelijk op maandag en dinsdag, terwijl mannen de voorkeur gaven aan handelen op maandag en woensdag en gemiddeld 16 orders plaatsten tijdens dezelfde periode. Het gemiddelde bedrag per order voor vrouwen was dus hoger dan voor mannen.

De voorkeuren zijn hetzelfde voor mannen en vrouwen, die voornamelijk investeren in de grootste crypto‘s op basis van marktkapitalisatieen de top 5 verhandelde munten waren: Bitcoin, Solana, Ethereum, XRP en Cardano.

Echter, aan het einde van februari was de grootte van de crypto-portemonnee van mannen ongeveer 30% hoger dan die van hun vrouwelijke tegenhangers.

Vertrouwen kenmerkt de markt in februari

Voor deze eerste editie van de Finst crypto-barometer onderzoeken we graag de Crypto Fear & Greed Index, een maatstaf om het sentiment binnen de cryptomarkt te meten, variërend van 0 (extreme angst) tot 100 (extreme hebzucht). Deze index steeg in februari met meer dan 33% tot 80, vergeleken met 60 in januari 2024, wat duidt op een sterk optimisme onder crypto-beleggers. Dit optimisme wordt ondersteund door het feit dat de top 25 crypto Bundel aangeboden door Finst in februari met 44,59% stegen ten opzichte van januari, wat veel beter is dan de prestaties van klassieke aandelenindexen zoals de Eurostoxx 50 of SP 500, die respectievelijk met 4,96% en 4,84% toenamen in dezelfde periode. De totale marktkapitalisatie van cryptomunten groeide in februari met ongeveer 37% ten opzichte van januari tot € 2,365 biljoen. Bovendien steeg de Bitcoin-dominantie licht van 47,32% eind januari tot 48,98% op 29 februari.

Belangrijke stijging van het trading volume

In lijn met de marktprestaties ziet ook Finst een aanzienlijke stijging in het handelsvolume. Het aankoopvolume steeg met 109% onder Finst-klanten tussen 18 en 34 jaar, terwijl het verkoopvolume zelfs met een verbijsterende 438% toenam, wat suggereert dat jongere beleggers mogelijk winst hebben genomen na de recente prijsstijgingen van de markt. Ook klanten tussen 35 en 49 jaar waren zeer actief, met een stijging van het aankoopvolume van 83% en het verkoopvolume van 70%. Zelfs de groep van vijftigplussers toonde een sterke activiteit, met respectievelijk een stijging van het aankoop- en verkoopvolume van 57% en 91%. Het gemiddelde cryptobezit van Finst-klanten steeg in februari met 27,26%, gedreven door een scherpe stijging van de deposito’s en de algemene marktprijzen. Gemiddeld houden Finst crypto-investeerders 8 verschillende digitale activa in hun portfolio, wat wijst op een relatief hoge mate van diversificatie.

Bitcoin bereikt een nieuwe all-time high

Bitcoin bereikte onlangs een nieuw record van €63.600, deels dankzij de goedkeuring van de Bitcoin Spot ETF’s vorige maand in de VS. De invloed van deze Bitcoin ETF’s op de Bitcoin-prijs is nu tastbaar, met een netto instroom van bijna $8 miljard in minder dan 2 maanden. De komende halvering van Bitcoin, gepland voor april 2024, heeft ook de belangstelling voor Bitcoin doen toenemen, waarbij de dagelijkse aankopen van Spot ETF’s de hoeveelheid nieuw gedolven Bitcoin op de markt overschrijden. Verwacht wordt dat de halvering de dagelijkse uitgifte van nieuwe Bitcoin mechanisch zal verminderen, wat mogelijk kan leiden tot een ‘aanbodschok’, die op zijn beurt de prijzen naar nieuwe hoogten kan duwen. In deze context wordt verondersteld dat Bitcoin in de maanden na de halvering een prijs van zes cijfers kan bereiken.


Gegevens gebaseerd op het Finst-handelsplatform tussen januari en februari 2024. Deze inhoud wordt uitsluitend ter informatie verstrekt en mag niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Beleggen brengt risico’s van verlies met zich mee.

EFI

Author EFI

More posts by EFI