Skip to main content

Amanda Bergsma, Marketing Executive Belgium, Ebury.

De beslissing van de ECB van deze week is ongetwijfeld een van de moeilijkste te voorspellen in deze cyclus. De verzwakkende economische activiteit contrasteert sterk met nog steeds oncomfortabel hoge inflatie. De laatste tijd hebben de haviken lawaai gemaakt, wat bijdraagt aan de spanning. Als gevolg daarvan neigen we nu voorzichtig naar een verhoging, met een waarschijnlijkheid van 60% ten gunste van een verhoging.

Gezien het feit dat de markt-geïmpliceerde kans op een verhoging van 25 basispunten deze week rond de 40% ligt, heeft de euro ruimte om hoger te stuiteren als de Raad van Bestuur besluit de trekker over te halen. Bijbehorende retoriek kan van vergelijkbaar belang zijn voor de euro als de beslissing zelf, zoals het geval was in juli toen de gemeenschappelijke munteenheid verkocht na een ‘duivense verhoging’.

Als de Raad van Bestuur besluit de rente onveranderd te laten, kunnen de verliezen van de euro worden beperkt als de ECB erin slaagt om de investeerders ervan te overtuigen dat ze tegen het einde van het jaar een renteverhoging zal implementeren. Dit scenario lijkt ons echter onwaarschijnlijk. Het meest extreme scenario, wat ook de EUR/USD tot nieuwe dieptepunten zou kunnen leiden, zou een officieel einde van de verstrakkingcyclus zijn.

LFI

Author LFI

More posts by LFI