Skip to main content

Thomas Planell, Beheerder – Analist DNCA Investments.

Sinds eind oktober is de gediversifieerde portefeuille opnieuw opgeveerd: +7,2 % voor een allocatie van 60% Stoxx600 Europe, 40% Europese investment grade-obligaties (Bloomberg Pan-European Aggregate). Naast het optimisme (de bull&bear-sentimentsindicator van Bank of America laat zijn sterkste opleving sinds 2012 optekenen!) rond de renteverlagingen volgend jaar (71% kans volgens de beleggers die gepolst worden door de Amerikaanse bank), lijkt de liquiditeit impact te voelen door het monetaire beleid dan we hadden kunnen denken.

De bankreserves bij de FED pieken op hun hoogste niveau in 1 jaar. Geldmarktfondsen in dollar rijgen de records aan inschrijvingen aan elkaar. Ze worden hierbij verleid door Amerikaanse aandelenfondsen die zich kunnen troosten met hun beste instroom sinds 2022 (in november bedroeg de MorningStar-afrekening namelijk 77 miljard dollar). Goud, dat een absoluut hoogtepunt bereikt, en de ultra-speculatieve cryptomunten van het type dog (Bonk) zijn in het vizier. Is dat dan quantitative tightening?

En ondertussen stevenen de Europese aandelen af op een veertigste week van negatieve instroom. Dit tot spijt van de Stoxx600 Europe, die zijn historische hoogtepunten nadert (494 punten). Volgend jaar komen de door de consensus verwachte winsten uit op +7%, een optimistisch niveau, dat wordt verklaard door de verwachtingen voor de operationele rentabiliteit die met 40 basispunten zijn gestegen… (in lijn met het recordniveau van 15,4% EBIT-marge, 3 punten meer dan het gemiddelde van 2014-2016…), meer dan door de opvering van de verwachte omzet (+2% in 2024).

Het is duidelijk dat in een context van dalende nominale groei in 2024 deze stijging van de resultaten voornamelijk zal plaatsvinden via kostenbesparingen. Het eenvoudigste deel (daling van de energie en grondstoffen) zal niet volstaan. Om de beloofde marges aan de aandeelhouders te leveren, zal er moeten gesnoeid in de loonmassa. De trend is al ingezet: sinds het begin van het vierde kwartaal werden 31 herstructurerings- of reorganisatieplannen aangekondigd, wat resulteerde in 60.000 jobsluitingen bij bedrijven uit de index van de 600 grote Europese kapitalisaties.

Ontslaan om de marges te verhogen of te behouden in het licht van het scenario van een vertraging van de binnenlandse en wereldwijde vraag: dat is dus het optimistische scenario waarop de Europese beleggers mikken om een winstgroei van minder dan twee cijfers te verwachten! Het is moeilijk om hier de voorbode in te zien van een vicieuze cirkel die ons zou kunnen verrassen op de hoek van de langverwachte verzwakking van de markten voor 2024… en de kwetsbaarheid van een dergelijk geval van investeringen…

PFI

Author PFI

More posts by PFI