Skip to main content

Een bankencrisis in de VS. Een algemene staking in Frankrijk. Een stevige daling van de energieprijzen. Ondertussen staan we vijf maanden verder in 2023. Waar bijvoorbeeld de Bel 20 en de Dow Jones nu ongeveer een grote procent positief staan sinds begin 2023, staat de Nasdaq zo’n 17 procent in de plus. Maar hoe zou het echter gaan in de private-equitywereld? Volgt deze de beurswereld?

Het is natuurlijk nog te vroeg om op 2023 commentaar te geven. Uit alles wat wij tot nu zien -, verloopt 2023 op zijn minst beter dan 2022. 2023 zal waarschijnlijk als een overgangsjaar in de private equity gelden.

In het buyout segment, lees, het segment waarin meerderheden worden genomen met meer schulden in winstgevende bedrijven, gaat het aantal nieuwe deals nog altijd merkelijk trager dan bijvoorbeeld in 2021. Maar we merken dat bedrijven van zeer goede kwaliteit nog altijd relatief makkelijk van eigenaar wisselen, zonder dat er daarvoor radicale prijsverminderingen zijn. Het grootste probleem hier is financiering van de schuldhefboom, waar de banken en private debt fondsen merkelijk strenger zijn geworden. Maar nu de kans dat de rentes beginnen te stabiliseren steeds groter wordt, verwachten we toch dat daar kentering in komt. Verder is schuldfinanciering traditioneel minder moeilijk voor de kleinere buyout bedrijven, omdat daar gewoon traditioneel minder leverage wordt gebruikt. In dit segment van de markt gaat alles relatief vlotter dan in de large of de megacap deals.

Sam Desimpel – Managing Partner van Top Tier Access

Sam Desimpel – Managing Partner van Top Tier Access

Gezien de buyout fondsen typisch proberen te investeren in bedrijven die inflatie kunnen doorrekenen, was voor veel bedrijven de inflatie ook maar een beperkt probleem.

Uit discussies met managers uit de Verenigde Staten leren we ook dat de loondruk daar ook aan het minderen is. De gemiddelde Amerikaan heeft wat hij opgespaard heeft tijdens de Covid alweer uitgegeven en is nu minder geneigd om snel van job te veranderen.

Daar waar we in de buyout eerder een lichte vertraging zien, is er wel duidelijk een kentering in het sentiment rond de early stage venture en growth venture capital.

Waar veel venture capital managers een paar jaar geleden klaagden over te hoge waarderingen, horen we nu steeds meer dat de prijszetting voor hoogtechnologische groeiers opeens veel redelijker is geworden. Een deel van het pessimisme is ook aan het verdwijnen gezien de recente stijging van de Nasdaq. De VC wereld hoopt nu op een paar goede IPO’s om de exit markt weer opnieuw in gang te krijgen. Goede ondernemers met goede teams en ideeën kunnen nog altijd aan financiering raken bij VC’s, alleen is er véél minder marge om fouten te maken en moeten ze hun prijsverwachtingen lager zetten. Dat gezegd zijnde is er nu weer volop veel enthousiasme rond AI waar er veel bedrijven nu opeens wel potten breken. In die zin is 2023 wellicht een overgangsjaar van een oververhit begin van 2020 naar een meer normale private equity markt.

KFI

Author KFI

More posts by KFI