Skip to main content

Een verminderd recessierisico, een naderende piek in de rente en beter dan verwachte bedrijfswinsten maken ons minder pessimistisch over aandelen.

Pictet Asset Management

Activa-allocatie: veerkracht belonen

Het is allemaal een kwestie van perspectief.

Op het eerste gezicht lijkt het feit dat de bedrijfswinsten lager zijn dan vorig jaar niet echt goed nieuws. Maar de cijfers voor het tweede kwartaal liggen tot nu toe ruim boven de consensusverwachtingen. Aangemoedigd beginnen analisten hun verwachtingen voor de toekomstige winsten naar boven bij te stellen; voor het eerst in een jaar zijn er nu meer upgrades dan downgrades.

We zien vergelijkbare tekenen van veerkracht elders. Recessie blijft een risico, maar de kansen om er een te vermijden zijn verbeterd ten opzichte van een maand geleden. De Chinese economie is vertraagd, maar de overheid heeft zich bereid getoond om het haperende herstel te ondersteunen.

Dat alles stemt ons iets optimistischer over de vooruitzichten voor wereldwijde aandelen; daarom zijn wij van onderwogen naar neutraal gegaan. Om naar overwogen te gaan, zouden we bewijs moeten zien dat de wereldeconomie aan het versnellen is in plaats van alleen maar te stabiliseren. Tot nu toe zien we daar geen bewijs van. 

Tegelijkertijd hebben we onze weging van liquiditeiten verlaagd. Nu de rente de komende maanden naar verwachting zal dalen naarmate de monetaire verkrapping van de centrale banken een piek bereikt, is het nu een goed moment om geld uit cash te halen en te profiteren van de relatief hoge rente die nog steeds wordt geboden op de obligatiemarkt, waar wij overwogen zijn.

Klik hier om de volledige Barometer van augustus 2023 te bekijken

KFI

Author KFI

More posts by KFI