Skip to main content

Thomas Planell, Beheerder – Analist DNCA Investments.

In 2025 zullen er elke dag bijna 500 exabytes aan data worden aangemaakt, goed voor 2 miljoen harde schijven van elk 500 gigabytes … Cijfers die erop wijzen dat het energieverbruik van datacenters, gedreven door de behoeften van AI, tegen 2030 goed zou kunnen zijn voor een derde van de groeiende vraag naar elektriciteit in de wereld. Volgens schattingen van het IEA zou dit bijna 5% van de wereldwijde energiebehoefte vertegenwoordigen. Het equivalent van een land als Japan.

Met zo’n energiehonger wordt de milieurekening gepeperder dan het zeewater waarin het Natick-project van Microsoft is ondergedompeld. Onze primaire energiemix is nog steeds niet onder de drempel van 80% fossiele brandstoffen gezakt. Van de 400 TWh die de datacenters in 2023 verbruikten, is amper iets meer dan 50 afkomstig van hernieuwbare bronnen. Zo zou de ongeveer 200 miljoen ton CO2 aan uitstoot van datacenters in 2023 in de buurt kunnen komen van de 600 miljoen ton CO2 in 2030. Dat is bijna 7 keer de balans van de waardeketen voor de winning en raffinage van koper … en de helft van al het staal ter wereld.

Microsoft zet zich in voor koolstofneutraliteit, maar de AI-wending van het concern (dat in OpenAI investeerde) stelt dat traject in vraag. Het vereist een infrastructuur van staal, cement, een heleboel ertsen, metalen en glasvezel, gekoppeld aan een al zwaar belast elektriciteitsnet. En om dit alles (40% van de energie wordt gebruikt voor berekeningen, 40% voor koeling) te voorzien van de beschikbare energiebronnen … Geen tijd om te wachten op een 100% dekking van de energievoorziening door Green Power Purchase Agreements; de concurrentiestrijd op het gebied van de cloud en AI gaat snel, heel snel. Aandeelhouders verwachten niets minder dan hypergroei. Naar aanleiding van de publicatie van zijn duurzaamheidsrapport vorige week woensdag, waarin het bedrijf zijn verantwoordelijkheid in de hele logistieke keten uiteenzet, kan Microsoft moeilijk anders dan aankondigen dat zijn uitstoot sinds 2020 met 30% is gestegen. Daartegenover verbindt het bedrijf uit Seattle zich ertoe om 10 miljard dollar aan projecten voor hernieuwbare elektriciteitsopwekking te cofinancieren met Brookfield Asset Management. Eerst groei, daarna het beheer van de negatieve externe effecten.

De maatschappelijke voordelen van AI zijn nog moeilijk te kwantificeren. Maar vanuit energieoogpunt zouden de kosten snel concreet kunnen worden. Datacenters alleen al zullen de groei van de vraag naar elektriciteit in de VS en Europa aanzwengelen. Sam Altman waarschuwt: “Er zal geen AI zijn zonder een energierevolutie.” Elon Musk voorspelt: “Na de halfgeleiders komen de volgende tekorten van elektriciteit en transformatoren, die het mogelijk maken om de spanning te verhogen of te verlagen.” Ze zijn terug te vinden in delen van het netwerk, in de laders van onze computers, telefoons, snelladers voor elektrische voertuigen. Ze zitten boordevol koper. Koper dat met 3-maandelijkse Rolling-contracten 10.500 dollar per ton kost op de London Metal Exchange … en dat met een historische premie van 1.300 dollar werd verhandeld in het kader van (minder liquide) Chicago-contracten, als gevolg van een aankoop van verkoopposities.

LFI

Author LFI

More posts by LFI