Skip to main content

Economen en strategen hebben geen kristallen bol als het gaat om voorspellingen voor 2024. Maar afhankelijk van de analyse van bepaalde macro-economische gegevens kunnen ze zich bepaalde scenario’s voor de geest halen. “Na een historische stijging van de rentevoeten denken we niet dat we nog veel verder kunnen dalen. De Fed lijkt het einde van haar renteverhogingen te hebben bereikt. We verwachten daarom dat de rentes vrij snel zullen dalen,” zegt Gilles Moec.

Groei en inflatie

Wat de economische groei betreft, zouden de Verenigde Staten moeten ontsnappen aan het risico van een recessie, zij het met een vrij zwakke groei van ongeveer 1%. In de eurozone is het risico op een recessie groter, met een groei die naar verwachting beperkt zal blijven tot 0,2% in 2024. “Vandaag de dag zijn bedrijfsschulden in de Verenigde Staten beperkt. Er is niet veel schuld om te herfinancieren op de korte termijn. Dit stimuleert de veerkracht van de Amerikaanse economie “, voegt deze econoom toe. Daarom verwacht hij dat de Amerikaanse rente al in juni zal dalen.

De vertraging van de Chinese economie is een deflatoire factor. Deflatie in China heeft invloed op de prijs van industrieproducten. “Als gevolg daarvan zien we een prijsdaling van producten die vanuit China in de Verenigde Staten worden geïmporteerd. Maar er is een verschil tussen de prijs van geproduceerde goederen en de prijs van diensten. De prijs van diensten stijgt,” zegt Gilles Moec. De arbeidsmarkt is echter aan het landen en dit zal een vertragend effect hebben op de lonen.

Zorgwekkende begroting

Een pijnpunt, volgens deze econoom, is een uit de hand gelopen fiscale machine in de Verenigde Staten. De regering heeft veel uitgaven gedaan zonder haar belastingkredietbeleid te herzien. Hoewel dit begrotingsbeleid de groei aanzwengelt, leidt het tot een stijging van de overheidsschuld. “Deze situatie baart investeerders zorgen. Er is een enorm aanbod van Amerikaanse obligaties op de markt. Deze obligaties hebben moeite om kopers te vinden. Deze situatie zal ongetwijfeld de daling van de langetermijnrente beperken,” zegt Gilles Moec.

Wat Europa betreft, zouden de rentevoeten hetzelfde traject moeten volgen als in de Verenigde Staten. “We kunnen een eerste verlaging verwachten in juni, gevolgd door drie verdere verlagingen om tegen het einde van het jaar uit te komen op 3,25%. De Europese inflatie zal ook vertragen “, merkt Gilles Moec op. In een dergelijke omgeving kunnen beleggers de rente in hun portefeuilles vastklikken. Op de aandelenmarkten zouden technologieaandelen ook moeten profiteren van de daling van de rente. In Europa zullen de bedrijfswinsten naar verwachting vrij mat zijn. “De schok is echter grotendeels voorbij. Beleggers zijn gerustgesteld over inflatie en rentevoeten. De markten zijn in rustiger vaarwater terecht gekomen. Vandaag zijn er meer redenen om optimistisch te zijn dan om pessimistisch te zijn,” besluit Gilles Moec.

I.de.L

Author I.de.L

More posts by I.de.L