Skip to main content

Het Belgische crowdlendingplatform Look&Fin wil crowdlending aan populariteit doen winnen bij Belgische spaarders/beleggers. En om dit te bewerkstelligen heeft het een Witboek voor Crowdlending gepubliceerd. In deze publicatie belicht de groep alle aspecten van crowdlending en geeft ze een gedetailleerd antwoord op alle vragen die een geïnteresseerd belegger rond deze veilige en gereglementeerde spaarvorm zou kunnen hebben.

Hoewel crowdlending in België duidelijk in de lift zit, lopen we mijlenver achter op onze buurlanden. In 2021 werd er in Nederland met crowdlending 621 miljoen opgehaald, in Frankrijk bijna 2 miljard EUR en in het Verenigd Koninkrijk was dat zelfs 4 miljard GBP. In België stond de teller slechts op 100 miljoen EUR bij nauwelijks 50.000 Belgische spaarders. Dat is niet echt veel, wetende dat er in België een kleine 300 miljard EUR op spaarrekeningen staat, met vandaag nog steeds een negatief reëel rendement.

Het mag dan ook niet verbazen dat de Belgische spaarder/belegger vandaag meer dan ooit op zoek is naar alternatieve spaar- en beleggingsvormen die hogere rendementen kunnen opleveren. En crowdlending komt daarbij steeds meer in beeld omdat het particulieren op een eenvoudige manier en met beperkte bedragen (dikwijls vanaf 100 EUR) de mogelijkheid biedt rechtstreeks ondernemingen te financieren tegen een aantrekkelijke vergoeding, die tussen 3,5% en 12% bruto kan liggen.

Allesomvattende publicatie

Er is met andere woorden een enorm potentieel op de Belgische markt en Look&Fin wil dat aanboren. De Belgische marktleider, dat een goedkeuring van de FSMA op zak heeft, is echter niet aan zijn proefstuk toe en heeft sinds zijn oprichting zo’n 10 jaar geleden reeds zo’n 200 miljoen EUR opgehaald voor zo’n 500 kleine en middelgrote ondernemingen. De groep is vandaag actief in België, waar het marktleider is, Frankrijk en Luxemburg. 40 à 50% van zijn spaarders zijn Belg en de andere zijn verspreid over Europa en van de gefinancierde kmo’s is de helft Frans en de andere helft Belgisch.

Om de groei kracht bij te zetten en het publiek goed te informeren, heeft Look&Fin nu een een Witboek voor Crowdlending gepubliceerd waarin alle nodige informatie in één publicatie is gebundeld. Het boek is na een korte inleiding, waarin wordt aangegeven waarom het een aantrekkelijke activaklasse is, in vier categorieën onderverdeeld.

In het eerste deel wordt crowdlending vanuit het standpunt van de belegger/spaarder bekeken. Er worden verschillende vragen in beantwoord zoals waarom het een aantrekkelijke en maatschappelijk verantwoorde belegging is en wie er precies in kan beleggen. Ook de mogelijke rendementen, risico’s en diversificatiemogelijkheden worden besproken. Kort samengevat kan de kleine retailbelegger via crowdlending tegen dezelfde voorwaarden investeren als een grote belegger.

In deel twee wordt crowdlending als financieringsbron voor kmo’s behandeld. De auteurs geven antwoord op de vraag waarom kmo’s beroep doen op deze financieringsvorm en wat er precies wordt gefinancierd. Look&Fin biedt ten eerste bedrijven de mogelijkheid spaarders aan te spreken om enerzijds hun investeringen te financieren en anderzijds hen van extra werkkapitaal te voorzien of de thesauriepositie te versterken. Ten tweede is de groep ook actief in de vastgoedsector om bouw- of renovatieprojecten te financieren van gebouwen die duurzaam en groen zijn.

In het derde deel van de publicatie wordt de markt op zich van dichterbij bekeken en wordt ook de nadruk gelegd op het feit dat het een gereglementeerde activiteit is die niet zomaar door iedereen kan worden opgestart. En het laatste deel wordt Look&Fin zelf tegen het licht gehouden en worden de verschillende aangeboden formules voorgelegd. U kunt enerzijds zelf aan cherrypicking doen waarbij u eigenhandig iedere kmo selecteert of u kunt voor een automatische formule kiezen.

We garanderen u dat als u het Witboek leest, u perfect weet hoe crowdlending in elkaar zit. Veel leesplezier!

KFI

Author KFI

More posts by KFI