Skip to main content

Kankerpatiënten helpen hun zelfbeeld en zelfvertrouwen te herstellen, zowel tijdens als na hun genezingsproces. Dat is de missie van de vzw Warriors Against Cancer, een organisatie die nu ook gesteund wordt door Bank Nagelmackers. Deze steun is cruciaal voor de werking van de organisatie, die al meer dan 220 kankerpatiënten heeft geholpen.

Beluister ook de Nagelmackers-podcast voor het volledige verhaal.

“Wij bewonderen de warmte waarmee deze organisatie met haar warriors omgaat”, zegt Dirk Huybrecht, hoofd marketing en communicatie bij Nagelmackers. “Ik herinner me nog mijn eerste gesprek waarin ik sprak over patiënten, bezoekers of huisgenoten. Ik werd meteen gecorrigeerd. ‘Nee, dat zijn onze warriors.’ Alleen al die naam toont wat deze organisatie wil bereiken.”

Jonge mensen

De vzw Warriors Against Cancer werd 12 jaar geleden opgericht door Vanessa Bossuyt. “Onze babysitter Apolline werd toen ernstig ziek met lymfeklierkanker. Voor haar was het model worden een droom, die door haar ziekte onmogelijk werd. Zelf ben ik make-up artiest en werk ik met fotografen. Ik besloot haar droom voort te zetten door haar mee te nemen naar mijn shoots. Het was genoeg om lichtjes in haar ogen te zien en haar te zien opbloeien in deze moeilijke tijd.”

Vanessa werd geïnspireerd door Apolline om door te gaan, zelfs nadat Apolline genezen was. “Ik merkte hoeveel eenzaamheid er was onder jonge mensen. Ze vonden elkaar niet. Kinderen worden behandeld in ziekenhuizen zoals UZ Gent en Leuven en vinden elkaar. Ouders en volwassenen, vaak zestigplussers, vinden elkaar ook gemakkelijk. Maar jonge mensen zijn vaak eenzaam en hebben specifieke problemen.”

Fototherapie en -documentaires

In het belevingshuis in Marke, bij Kortrijk, biedt Warriors Against Cancer een holistisch zorgaanbod. Dit omvat onder meer massages, acupunctuur, meditatiesessies en psychotherapie.

Fotografie speelt ook een centrale rol in hun zorgaanbod. De organisatie maakt foto-documentaires van terminale warriors, waarbij hun verhalen en herinneringen worden vastgelegd. Ze bieden ook fototherapie aan. “Op het gebied van fototherapie zijn we pioniers in België”, zegt Lieven Bossuyt, verantwoordelijk voor fototherapie bij Warriors Against Cancer. “Kankerpatiënten worstelen vaak met een laag zelfbeeld, zowel vanwege uiterlijke als innerlijke littekens. Via fototherapie maken ze zelfportretten en fotograferen ze elkaar. Ze gaan in dialoog zonder oordeel. Zo kijken ze vanuit een ander perspectief naar zichzelf. Ze zien niet langer alleen de littekens, maar hoe mooi ze zijn in hun geheel.”

Structurele samenwerking

Nagelmackers zal de vzw Warriors Against Cancer de komende twee jaar structureel ondersteunen. “De strijd tegen kanker ligt ons nauw aan het hart”, zegt Yves Van Laecke, Chief Commercial Officer. “Iedereen kent wel iemand die tegen deze vreselijke ziekte moet strijden. We zijn een human touch bank, waar menselijke contacten belangrijk zijn. Onze private bankers en vermogensplanners zijn vertrouwenspersonen en vaak een van de eersten die worden ingelicht wanneer een familie geconfronteerd wordt met een kankerdiagnose. Deze verhalen raken ons diep. Het is onze maatschappelijke plicht om ons steentje bij te dragen.

Meer informatie over Warriors Against Cancers vindt u op www.warriorsagainstcancer.be.

Sven Vonck

Author Sven Vonck

More posts by Sven Vonck